Cukorbeteg Életmód Tábor – élménybeszámoló

Téma címkék:
2012.09.17. 08:40

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület Életmód tábort szervezett 26 fő cukorbeteg részvételével 2012. július 24-27 –ig  napokon a Törökszentmiklósi Kemping területén faházakban elhelyezve bentlakásos formában. A tábor lakói a törökszentmiklósi, szolnoki és gyergyószentmiklósi  cukorbetegek voltak.

Nagy öröm volt számunkra, hogy tapasztalatcserei együttműködésünkre alapozva meghívásunkat elfogadta és négy fő képviselte az erdélyi egyesületet.
Az életmód tábor napirendje dietetikusok irányításával megismerni a “Cukorbeteg Oktató Térképek” anyagát. Négy napon keresztül két csoportban lépésről lépésre ismerkedtünk a betegségünk  felismerésével, kezelésével, a diéta és a gyógyszeres kezelések alkalmazásával, az inzulinkezelés elfogadásával és a diabetes lábápolással.
Az életvitel változtatás és a táplálkozási szokások megváltoztatása a legfontosabb feladata a cukorbetegnek,  melyet először is a fejében kell rendeznie és  elfogadnia. Inzulin függőség fennállása esetén fontos tudni, az inzulint hol és hogyan kell tárolni, melyik inzulinnak milyen hatásmechanizmusa van, melyiket mikor és mennyit kell beadni. Sok esetben az inzulin határozza meg az étkezések számát, melyet nagyon pontosan be kell tartani. Különösen figyelni kell azokra az inzulinokra, melyeknél várakozási idő van az étkezések során.
Nagyon fontos, sokak számára ismeretlen volt, hogy mit okoz, ha az inzulinokat  egy helyre adjuk csak és nem változtatjuk a beadások helyét. A beadás helyén keletkezett csomók meggátolják az inzulin felszívódását, mely a magas vércukor értékeket eredményez, és sokszor nem tudjuk, hogy miért.
Nagy figyelemmel hallgattuk a szövődmények okozta súlyos problémákat. Sokszor csak akkor vesszük észre a szövődmények kialakulását, ha már nagy baj van, és amikor már semmit sem tudunk segíteni, mert visszafordíthatatlan “károkat” okoz. Nagyon sok hasznos információt kaptunk, melyekre nagy figyelmet kell fordítanunk ahhoz, hogy a cukorbetegség okozta csendes, fájdalommentes eü-i károsodásokat elkerüljük.
/images/0000/0047/Életmód_Tábor__2012__fotó_csoportkép_vszre.jpg
Kiemelt hangsúlyt kapott a diabeteszes láb kezelése, kialakulásának késleltetése. Egy egész térkép anyaga volt, melyet lépésről lépésre mindenki nagy figyelemmel és az általa ismert válaszokkal kiegészítve vettük át. Ez a térkép nagyon sok hasznos megszívlelendő információt adott.
A négy napon át a diabetikus étrenddel – egy kis mozgás végzése és a vízi torna mellett – mindenkinek nagyon jó vércukor értékei voltak. Az étrendet és annak elkészítési módját egy kis kiadványba foglalva eljuttatjuk azoknak, akik szeretnének változtatni étrendjeiken, táplálkozási szokásaikon, mely nagy segítség lesz számukra mindennapjaikban.
Összességében valamennyien megállapítottuk, ha próbálunk változtatni az étrendünkön, ha a diétát betartjuk és a mindennapi mozgást is be tudjuk építeni napirendünkbe,  úgy élhetünk, mint egészséges társaink.

Esti programjainkon megismerkedtünk a fürdő életével, kialakulásával. Bemutatkozott a Törökszentmiklósi Népdalkör és Oláh István magyar nóta énekes is, akikkel közösen énekeltünk. A négy napos programon a tábor valamennyi lakója jól érezte magát, tartalmasnak, hasznosnak tartotta, erdélyi sorstársaink is nagyon elégedettek voltak.
Az  Életmód Tábort jó lenne hagyománnyá tenni és  2013 évben is megszervezni,  hiszen a  sok  hasznos ismeretanyagot adó oktató program erőt ad a cukorbetegek mindennapjainak nehézségeinek leküzdéséhez.

Buzás Sándorné
egyesület elnöke.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close