Legyen csend – tippek fülzúgás ellen

Téma címkék:
2013.02.04. 19:07

A Brit Tinnitus (Fülzúgás) Társaság 2013 februárjának második hetét a Fülzúgás Hetének nyilvánította, ezzel akarja felhívni a figyelmet korunk egyik népbetegségére. A fülzúgás Magyarországon is sok embert érint, több mint fél millióan szenvednek a folyamatos sípolástól, kattogástól.

Míg régen csak az idősek vagy a nagy zajban dolgozók küszködtek fülzúgással, ma már egyre inkább érinti a fiatal – 22-35 éves korosztályt is – és sokakat akár egy életen át végigkísér.

„A tinnitus hátterében számos probléma állhat,/images/0000/0167/Szolnoki_Nikolett-1.jpg a fülproblémáktól, a gyulladásokon és a fogászati bajokon át, egészen a lelki panaszokig. A leggyakoribb kiváltó ok a belső fül keringészavara, a beszűkült, elzáródó erek ugyanis a szükségesnél kevesebb vért tudnak a belsőfülhöz és környező sejtjeihez szállítani. Sok esetben pedig gyulladáshoz kapcsolódik a fülzúgás. Odafigyeléssel csökkenthetjük a kialakulás esélyét, és a különböző alternatív gyógymódokkal – például hiperbár oxigénterápiával – pedig jó eséllyel véget is vethetünk a zavaró sípolásnak” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a budapesti Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Hogyan előzhető meg?

- Kerüljük a krónikus zajártalmat!
A halláskárosodás könnyen vezethet fülzúgáshoz, így ha a munkahelyünkön folyamatos hangos robajnak vagyunk kitéve, viseljünk fülvédőt! Az egész napos, fülhallgatón keresztüli zenehallgatás sem tesz éppen jót a fülnek, hiszen hosszú távon ez is fülproblémákhoz, halláskárosodáshoz vezethet.

- Figyeljünk a higiéniára!
A fülproblémák hátterében álló gombás fertőzéseket könnyen elkerülhetjük rendszeres fültisztítással. A szabad kézzel elérhető helyeket mossuk meg, de töröljük is szárazra, mert a nedvesség kedvez a gombáknak. A fültisztító pálcát és az otthoni belső fülmosást viszont kerüljük, mert több kárt okozunk, mint hasznot!

Mit tegyünk, ha már sípol, zúg, kattog?

- Vegyük komolyan a fülzúgást!
A legtöbben nem fordulnak orvoshoz a fülzúgással, mert reménykednek benne, hogy az előbb-utóbb magától megszűnik. Pedig minél korábban kezeltetjük a problémát, annál jobb a gyógyulási esély.
Forduljunk fül-orr-gégészhez a probléma gyökerének meghatározásához!
Ez a lépés döntő jelentőségű, hiszen a fülzúgás hátterében több mint 50 szervi ok állhat. A vizsgálat eredményétől függ a kiválasztott kezelési mód.

- Kerüljük a stresszt!
Az egyik leggyakrabban előforduló kiváltó ok az állandó feszültség, hiszen emeli a vérnyomást, amely gyakran okoz fülzúgást.

- Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket!
Minél jobban odafigyelünk a fülzúgásra, annál feszültebbek leszünk, ami csak tovább erősíti a sípolást.
Hallgassunk nyugtató zenét!
Ettől ellazulunk, és a fülzúgást is kevésbé érzékeljük.

- Mozogjunk!
Mivel a cél a feszültségoldás, és a vérkeringés fokozása, így a legjobb egy nagy séta, kocogás, esetleg egy fél óra torna, vagy jóga.  Különösen ajánlott a nyak- és gerinctorna!
Csökkentsük a káros szenvedélyeket!
A kávéban található koffein, az alkohol, a túlzott só- vagy cukorbevitel, valamint a mesterséges édesítőszerek szűkítik az ereket.

- Legyünk türelmesek!

A legtöbb gyógymód nem hat azonnal, hosszú idő is eltelhet, míg pozitív változás áll be.
- Próbáljuk ki az alternatív gyógymódokat!/images/0000/0169/kamra_belulrol-1.JPG
A természetes gyógyírok, mint a masszázs vagy a hiperbár oxigénterápia, a probléma eredetét szüntetik meg: javítják a vérkeringést, és oxigénnel látják el a belső fül sejtjeit, ezért kiegészítő terápiaként javasolt használatuk.

„A részletes fül-orr-gégészeti és neurológiai kivizsgálás valamint értágító kezelés után mindenképp érdemes igénybe venni a hiperbár oxigénterápiát. A kezelés hatására megemelkedik a szervezet oxigénszintje, a fül sejtjei pedig 4-6-szor annyi oxigénhez jutnak, mint előtte. A kezelés ezen kívül segít a gyulladás megszüntetésében is. Ezeknek köszönhetően a fülzúgás csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik” – mondja dr. Szolnoki Nikolett.
„Az elmúlt időszakban két olyan páciensünk is volt, akik a fülzúgás kialakulását követő egy hónapon belül fordultak hozzánk. Az 5 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelés hatására mindkettőjük teljesen panaszmentessé vált, a fülzúgásuk megszűnt” – összegzi tapasztalataikat dr. Szolnoki Nikolett. „Általánosságban elmondható, hogy minél korábban kezdi el valaki a terápiát, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A fülzúgás kialakulásától számított első három hónapban a gyógyulási arány 80%-os. Ezt követően az esély folyamatosan csökken, de még fél éven belül is viszonylag nagy hatékonysággal segít a terápia.”

#19437 stevie48 hozzászólása: 2014.11.06. 17:35

Sziasztok !
Elsősorban sorstársaim figyelmét szeretném felhvini,egyben közreadni egy “érdekes ” INFÓT.
Ki tud valamit, vagy van-e tudomása valakinek Thomas Coleman : Tinnitus Miracle;
…magyarul is megjelent (Tinnitus csoda ) “nagyművéről ” ???
Szándékosan nem véleményezem, nem akarok ugyanis előre senkit befolyásolni, rászedni…
Hogy könnyebb legyen megtalálni…
>>> Link : http://tinnituscsoda.hu
Azok, akik valamiért nem “érintettek”, de van véleményük,kérem adják közre !
Tisztelettel,
Stevie48

#19415 stevie48 hozzászólása: 2014.11.03. 19:16

UDVOZLET a Varoszoba minden kedves latogatojanak.
Ez a cikk vezetett el ahhoz, hogy regisztraljak es megszolaljak…:)
Remelem es bizom is benne,jo otlet volt es megerte.
Vannak gondok, de meg nem adtam fel. Tobb mint 15 eve “kuzdok”. :)

Stevie48

klmaan
#10737 klmaan hozzászólása: 2013.02.13. 13:03

Üdv!

Nagyon örülök annak, hogy van ez a honlap, és annak is, hogy jó ötletek kerülnek fel!

Annak viszont nem, hogy az ezzel a bajjal foglalkozó orvosok, akiknek kötelessége lenne a saját szakmájukban tájékozódni, miért nem tudnak alternatív lehetőségekről, hamár az “SZTK” nem sokra megy a fülzúgással? 23 éves a problámám, ami most nagyobb sebességre kapcsolt, s ennek oka, pontosan az, hogy “ezzel együtt kell élni, meg lehet szokni!”-”kezelés” miatt van nagyrészt.

Én is megpróbálnám ezt az oxigén dolgot. Jól és logikusan hangzik!

Csendes és jól halló füleket kívánok Nektek és magamnak kedves Sorstársak!

Üdv: klmáan

Samuka
#10736 Samuka hozzászólása: 2013.02.05. 20:03

Köszönjük szépen!  :)

varoszoba2
#10735 varoszoba2 hozzászólása: 2013.02.05. 16:51

Kedves Peekaboo és Samuka!

Mivel nem fizetett hirdetésről van szó, ezért a szerkesztőségünknek megküldött anyagból a Hiperbár Centrumra és annak elérhetőségére vonatkozó további adatokat nem jelentettük meg az oldalon, de úgy gondoltuk, a leközlésre került anyag értékes információkat tartalmazhat a problémával küzdők számára. A felvetésetekre viszont megkeressük a céget.

Üdv: VSZ

 

Samuka
#10734 Samuka hozzászólása: 2013.02.05. 13:06

Háát igen. Nekiem is feltünt ez a “reklám”.

Itt többünknek hosszú évek óta van ez a problémája. Talán azokat könnyebb rávezetni, akiknél csak éppen elkezdődött, – már ha van elég pénzük erre a próbára. :(

#10733 peekaboo hozzászólása: 2013.02.05. 11:46

“Legyen csend-tippek a fülzúgás” ellen cikkre reagálva merül fel: Hol lehet a hiperbar (túlnyomásos!  a magyar anyanyelvű olvasók kedvéért!) oxigén kamrás terápiát igénybe venni? Mennyibe kerül? Fizeti e a TB? Egészségbiztosítói pénztárak fizethetik e?

Nem lenne méltányos az oldal látogatóval szemben ha a szerző vállalná a nevét? Végül is szakemberként nyilatkozik széles és érintett nyilvánosság előtt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close