Új Neuropathia Centrum nyílt a Dél-Pesti Kórházban

2012.06.28. 08:22

Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és gyógyításával megelőzhető. A betegek mostantól újabb helyszínen is segítséget kaphatnak: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet korszerű diagnosztikai eszközökkel felszerelt  rendelőben várja a neuropathiás pácienseket. Itt nyílik meg ugyanis az ország 10. Neuropathia Centruma.

„Speciálisan felkészített szakembereink évente legalább 800 beteget tudnak ellátni, a jól felszerelt rendelőben.   Bízunk benne, hogy minél több embernek segítünk időben felismerni a betegséget, és elkerülni a neuropathia következtében szükségessé váló végtag amputációt.” – mondta el az új Neuropathia Centrum átadása alkalmából Dr. Lehoczky Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet helyettes főigazgatója és orvosigazgatója.

/images/0000/0011/neuropillusztracio.jpg

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros neuropathiát, az autonóm neuropathiát és a szenzoros neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Magyarországon már egyre több helyen végeznek speciálisan a neuropathia felismerését célzó vizsgálatokat, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Júniusban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben kezdte meg működését a 10. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat támogatta. Az új centrumban a betegség felismerését segítő korszerű eszközök, neurométer és neuroteszt segíti az orvosok munkáját. Az orvosi műszerek és az alkalmazásukhoz szükséges fogyóeszközök, valamint a műszerek szervizelésének költségét is a támogató vállalat állja összesen 3 millió forint értékben. Az együttműködés keretében a neuropathia centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzést is kapnak.

„Eddig hét neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum és két szakrendelő megnyitásához nyújtottunk segítséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden és Győrben is fogadják a cukorbetegség szövődményétől szenvedő betegeket.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója. A vizsgálati helyek számának növekedése azt eredményezi, hogy míg 2009-ben 3300 beteget, 2012-ben várhatóan 4300 beteget tudnak fogadni a neuropathia centrumok. A betegek becsült számát tekintve további hasonló vizsgálati helyek nyitására is igény lenne. Éppen ezért a Wörwag Pharma továbbra is segíteni kívánja a neuropathia centrumok kialakítását. A következő években elsősorban az egyetemi városokat kívánják bevonni a programba, itt alakítanák ki a következő Neuropathia Centrumokat, ahol a betegséggel kapcsolatos kutatásokat is végeznek majd.

#9331 Dream-1 hozzászólása: 2012.06.29. 11:54

A neuropathia nem gyógyítható..diagnosztizálni pedig drága műszerek nélkül is elég nagy biztonsággal lehet, de vannak viszonlag olcsó, megbízható műszerek is..

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close