Vészhelyzet a pszichiátriai betegellátásban

2016.06.14. 21:33
hangszoro_hangosbeszelo625x400

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szerint baj van a pszichiátria területén. A KESZ (Korlátozottan cselekvőképes személyek hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége)szerint az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása visszatarthatja a beteget illetve a hozzátartozót attól, hogy ilyen díjazás mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad. A megoldást a trialógus meghonosítása jelentheti.

A Magyar Pszichiátriai Társaság XX. Vándorgyűlése alkalmából közleményt tett közzé a napi sajtóban. (Nálunk is olvasható itt.) A hír hallatán arra gondoltunk, hogy amint már sejteni lehetett, baj van a pszichiátria területén. Egyesületünk, mint hozzátartozói érdekvédelmi szövetség, a pszichiátriai betegek családi gondozásával foglalkozik húsz éve, egyedüliként az országban. Úgy gondoljuk, a problémát az orvosok magánpraxisának díjazása okozhatja. Az orvosok javadalmazásának jó szándékú javítása, a 8.000–10.000 forint óradíj lehetővé tétele szerintünk a bajok forrása.

A kilencvenes és kétezres években sikerrel végrehajtott paradigmaváltással, az antipszichotikumok ingyenes hozzáférésével a közösségi pszichiátria jótékony hatásai megmutatkoztakaz olyan kemény mutatókban, mint az öngyilkossági ráta drasztikus csökkenése. Mi a 2010-es évektől azon munkálkodunk, hogy további javítást érjünk el betegeink jobblétének érdekében. Ezt szolgálta a trialógus honosítása, ahol az orvos és a páciens közé harmadik résztvevőként a hozzátartozó is belép közvetítőként. Mint ismeretes a pszichiátriai betegségek azok, amelyeknél egyedüliként megváltozik a beteg jogállása. A beteg korlátozottan cselekvőképessé, azaz kiskorúvá válik. Ezért szükséges a trialógus.

Az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása azt eredményezheti, hogy a beteget illetve a hozzátartozót visszatartja attól, hogy ilyen összeg mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad. Ugyanaz az eset állhat elő más okokból, mint a Lipót bezárásánál, ahol a betegek ellátatlanságából kifolyólag a bezárást követő egy éven belül huszonhattal nőtt az öngyilkosságban meghaltak száma.

Az elmúlt évtizedek eredményeit döntheti dugába az említett jó szándékú, de hibás döntés, és ez visszarendeződést indíthat meg. A megoldás a pszichiátria hivatásos művelőitől kívánt józan önmérséklet. Véleményünk szerint nagymértékben tőlük függ a helyes módszer megtalálása. Mint már korábban említettük, a szervezet kidolgozta az EUFAMI (European Federation of Associations of Families of People with mental illness) ajánlása nyomán „A pszichiátriai betegek családközpontú kezelése” modellt, amit sikeresen alkalmazunk köreinkben. Szélesebb körű elterjesztésével falakba ütköztünk, éppen a szakma részéről, anyagi okok miatt, ugyanis nem sikerült támogatást biztosítani állami forrásból a beteget befogadó család részére.

Molnár István
a KESZ elnöke

A KESZ három civil szervezet szövetsége: a debreceni Jobb Egészségért Egyesület, a Thélemakhosz Társaskör civiltársaság és a Kálvária 5 Egyesület, mely utóbbi egyben a másik kettő képviseleti szerve. További információk: www.kalvaria.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close