COPD – Kinek és miért nem késő foglalkozni a betegséggel?

2013.11.20. 20:24

Az idei COPD világnap jelmondata: “Sosem késő!” A szervezők idén egyrészt a fel nem fedezett érintetteket kívánták megszólítani, de a betegség diagnózisával már szembesült embereknek is üzenik a biztató szavakat.

A COPD nem újkori betegség, inkább az asztma ellen használatos gyógyszerek fejlődésének köszönhetően esik ma egyre több szó a kórképről, ugyanis ezeket a betegségeket hasonló terápiákkal kezelik. Nem csak a hatásos, életminőséget javító és a COPD progresszióját visszaszorító készítmények jelentősége miatt tiszta haszon, hogy így alakult, hanem azért is, mert napjainkban talán több érintett megy el orvoshoz, és mivel a betegségben egyre csökken az ember tüdőkapacitása, nem mindegy, hogy ezt a folyamatot mikor lassítjuk le jelentős mértékben a helyes életmóddal és a gyógyszeres kezeléssel.

Nagyon jó, ha korán felfedezik
Prof. dr. Böszörményi György tüdőgyógyász a világnap alkalmával hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a rizikófaktorral élő emberek elvégezzék a  kór kimutatására alkalmas légzésfunkció vizsgálatot (spirográfiás vizsgálat), hiszen abban a stádiumban, amikor súlyosabb tüneteket mutat, a beteg tüdőkapacitásának akár 50 %-a is elveszett már. 
Mivel ez egy krónikus, előrehaladó betegség, ami kezeléssel lelassítható, karban tartható, felismerését követően a terápiás fegyelemnek, az orvosi tanácsok betartásának van óriási jelentősége. De mielőtt a betegséggel való együttélés alapvető szabályaira térnénk, lássuk, mik a legjellemzőbb tünetek és a kockázati tényezők, amelyek meglétekor mindenkinek ajánlott a légzésfunkció vizsgálat.

Nem minden COPD-vel élő embernél jelentkeznek ugyanazok a tünetek, de az érintettek az alábbiakból legalább egyet biztosan észlelnek:

  • Tartós, nem szűnő köhögés
  • Produktív köhögés – sűrű köpettel járó köhögés
  • Zihálás – mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő (az egyes légvételeknél)
  • Légszomj/nehézlégzés – fizikai megterhelésre vagy akár házimunka miatt
  • Fáradtság, gyengeség, erőtlenség
  • Gyakori és nehezen kezelhető légúti fertőzések
  • Fogyás

A COPD 40 éves kor alatt nem jellemző. Fontos kockázati tényezőként tartják számon a dohányzást – és aki érintett, annak valóban azonnal fel kell hagynia ezzel a káros szenvedéllyel – mivel azonban a COPD kialakulásához genetikai hajlam is szükséges, nem minden dohányos lesz idővel beteg. A cigizők 20-30 %-a szenved egy idő után COPD-ben, az érintettek 10-15 %-a viszont sosem élt nikotinnal. Munkahelyi inhalációs ártalmak – pl. passzív dohányzás, bőr, papír fa feldolgozás, élelmiszer-, építő-, textil,- ipar bizonyos munkafolyamatai, szénpor, szerves oldószerek, zárt helyen tüzelés, biomassza égetés, zárt konyhában sütés-főzés – is előhozhatják a betegséget az arra hajlamos emberek szervezetében. 

Tanácsok COPD-vel élő emberek számára
A gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett sokmindent tehet a COPD-vel élő ember a jó életminőség érdekében. Kerülni kell a betegség tüneteit irritáló faktorokat, ilyenek a füst, az erős szagok, a hajlakk, a környezeti légszennyezettség és a stressz. Otthon, ha száraz a levegő, érdemes párásítót használni és fontos a gyakori szellőztetés is.
Különböző légzési technikákat is ajánlanak a COPD-s betegek számára. A leginkább elfogadott módszer az összehúzott ajkakkal történő, “ajakfékes légzés”. Ezt valahogy így kell megpróbálni:

  1. Tegye a kezeit csípőre, majd lélegezzen be lassan és mélyen az orrán keresztül!
  2. Várjon egy vagy két másodpercet, majd húzza össze ajkait, mint amikor szívószálon keresztül iszik vagy fütyül!
  3. Fújja ki a levegőt szép lassan és teljesen az összecsücsörített ajkain keresztül, de ne erőltesse, hogy az utolsó csepp levegőt is kifújja a tüdejéből!
  4. Várjon néhány pillanatot, mielőtt újra kezdené a gyakorlatot!

Néhány embernek akkor is segít ez a légzéstechnika, amikor fulladnak, vagy stresszes állapotban vannak.

Tüdőnk szempontjából az sem mindegy, milyen testtartást veszünk fel – ami tuti rossz, az a görnyedés. Egyébként ülő vagy álló testhelyzet is segítheti a maximális tüdőkapacitás elérését. Általában érdemes kihúzni magunkat, de fulladás esetén különösen segíthetnek bizonyos testtartások. Aki az ülő helyzetet részesíti előnyben, az tegye lábait teli talppal a földre és tartsa a hátát a lehető legegyenesebben, pihentesse az állát a kezein, vagy tegyen egy párnát az asztalra és fektesse rá karjait és fejét. Figyeljen a légzésére, és próbálja minél hosszabbra nyújtani a légzését. Amennyiben nem tud vagy nem akar leülni, úgy próbáljon kissé előrehajolni, kapaszkodjon az asztalba vagy a szék háttámlájába. Ha kényelmesebb, fonja össze karjait és helyezze az asztalra vagy a szék háttámlájára őket, a fejét pedig tegye karjaira. Ha nincs semmi, amiben kapaszkodni tudna, akkor helyezze kezét a combjára és dőljön kissé előre. Majd ugyanúgy, mint az ülő testhelyzetben, próbálja meg kontrollálni a légzését.
Az étkezést illetően érdemes figyelni a a bő folyadékbevitelre és többször kis adagokat enni – így csökkenthető a táplálkozás közben jelentkező fulladás kockázata – és fehérjedús ételeket választani – ezek ugyanis energizálnak, jók a fáradság ellen. Üdvös lehet még a (kifulladást nem okozó) torna, a speciális légzésrehabilitáció vagy edzésprogram. A pihenés se legyen luxus: relaxációs technikák segíthetnek megnyugtatni a légzést, tágítják a tüdőt és megelőzik a stressz által okozott tüneteket. Szóval minden COPD-vel élő embernek üzenjük: Sosem késő. Figyeljen magára!

Végül néhány adat, csakhogy lássák az érintettek: nincsenek egyedül bajukkal, sőt! A COPD prevelenciája felnőttek között 9-10 %. A Szervezet jelenleg  80 millióra becsüli világszerte az érintettek számát. Magyarországon 170.000 beteget tart nyilván a tüdőgondozói hálózat, évente 13-15.000 új érintettet fedeznek fel. A diagnosztizált páciensek száma azonban töredéke a COPD-vel élők tömegének – a globális betegszámból indulva valójában fél millióan érintettek hazánkban. Őket pedig sosem késő felfedezni és kezelésben részesíteni…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close