Segítség borderline személyiségzavarosoknak, depressziósoknak, lelki gondokkal küzdőknek

2023.02.05. 11:38

• Segítségek lehetnek:

• Önsegítő csoportok, Művészetterápia, Kognitív terápia Sématerápia, DBT terápia.

• Az önsegítő csoportoknak felbecsülhetetlen értéke van, ahol a tagok egymást támogatják és rendkívül értékes tapasztalataikat osszák meg: (ezek ingyenesek). Önsegítő csoportok listája mindenkinek: https://sites.google.com/site/12lepes12hagyomany/

• Sématerápiáról, kognitív terápiákról is mindent megtalálhattok a neten. Sématerápia könyv: J.E. Young, J.S. Klosko, M.E. Weishaar: Sématerápia

• DBT terápia: Marsha M. Linehan: A borderline személyiségzavar kognitív viselkedésterápiája (elméleti könyv). Marsha M. Linehan: Készségfejlesztő gyakorlatok a borderline személyiségzavar kezeléséhez (munkafüzet, ez a fontos). Nem kell aggódnia annak, aki nem tud fizetős terápiába menni, mert ebben a gyakorlati munkafüzetben minden le van írva. (Az elméleti könyv szerintem nagyon nehéz olvasmány.) De elég a készségfejlesztő gyakorlati könyvet megvenni és azokat a feladatokat gyakorolni. De ha azt sem tudod megvenni, akkor az interneten mindennek utánanézhetsz. Egyébként ez nem egy csodaterápia, nem elérhetetlen, mert a tudatos jelenlét gyakorlatokból és kognitív terápiás gyakorlatokból áll. Ezekkel is tele van az internet.

• Mindfulness / Tudatos jelenlét gyakorlatok: https://www.youtube.com/@semmelweismindfulnesskozpo8063

• Ez egy nagyon szuper munkalap érzelemszabályozáshoz: “Mentőöv érzelmi viharok esetére” : http://www.opai-addikt.hu/files/Onsegito-fuzet.pdf

• Nagyon hasznos az Autogén tréning: https://www.google.com/search?q=autog%C3%A9n+tr%C3%A9ning&source=lmns&tbm=vid&rlz=1C1AVUC_enHU851HU866&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwjji-aLw_L8AhV5yrsIHVr2DDYQ_AUoAXoECAEQAQ#fpstate=ive&vld=cid:4c1c03a6,vid:nb3fQEr9u_k

• Különböző alapítványoknál lehet még ingyenes /TB támogatott/ segítséget kérni: Pl.: Ébredések Alapítvány; Kék Pont Alapítvány. Mindkét helyen nagyon segítőkészek, jóindulatúak.

• A Thalassa Házban és a Tündérhegyen is kezelnek borderline személyiségzavarosokat egyéb lelki betegségeket. Viszont legalább annyi rosszat, mint jót lehet hallani róluk. Nincs tapasztalatom.

• Ha öngyilkossági krízisben vagy: http://www.suicidprevencio.hu/

• Nincs olyan, hogy a legjobb, leghatékonyabb terápia. Minden segíthet egy kicsit. Te találod meg majd a saját megoldásodat. Neked kell érezned, mitől érzed magad jobban.

• Ha sikerül olyan terapeutát találnod, aki elfogad olyannak, amilyen vagy, türelmes veled és dicsér, támogat, akkor az nagyon sokat segíthet. Ilyet találni a legnehezebb.

• Én igazán az önsegítő csoportokat és az Ébredések Alapítványt /vagy Kék Pont Alapítványt javaslom. Ezeken a helyeken gyógyszeres kezelésben és egyéni pszichoterápiában is segítenek; mindig beszélgetnek veled. Még csoportterápiáik is vannak. TB támogatottak.

EN-ek
#21307 EN-ek hozzászólása: 2015.07.30. 10:41

aza iGasság, eég RÉG yártam itt… (n mintHA bárki is hiányolt volna;)
ne má’ NebáncsVilág:O a szit tete tök normi v ah mki, s csak ÉN vok totál zokni!:D
- – -
h raktad bea vidit hanem titoch??:P

Measurer
#21266 Measurer hozzászólása: 2015.07.25. 23:51

Örvendetes a borderline terápiák elterjedése. Fónagy Péter hazánkfia (16 éves koráig élt itt, majd Angliában tanult) az un. mentalizációs módszer kidolgozója..
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Borderline+(psychiatry)
http://www.isten-ember-vilag.hu/webplebania/vannak-videkek-legbelul/peter-fonagy-es-a-mentalizacio.html

Azt saját tapasztalatunkon alapján kell mondanom, hogy a cukorbetegséggel járó hangulatváltozások megtéveszthetik a pszichiátert, temiatt illik kontrollvizsgálatokat végezni. Cukorbetegség esetén persze nem a terápia, hanem a jobb inzulin adagolás,ill. az inzulinváltás javithat.

Sajnos a magyar pszichiáterek jó része elmulasztja a diabetesz-kontrollt, és a kezelés tévutas lesz.

EN-ek
#21308 EN-ek hozzászólása: 2015.07.30. 10:45

v csak klissé Lfogyotta kokója…:D ya.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close