Kitartás!

Téma címkék:
2014.04.08. 15:23
VSZ_20140331_RA_Visegradikonf_Tornai

A Hepatológia 2014 Konferencia egyik legfontosabb témája a C hepatitis vírus kezelése volt. A szakmai esemény szakmai főkoordinátorát, Dr. Tornai Istvánt, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnökét kérdeztük az új infókról.

Megjelent a második generációs proteáz gátló a szimeprevir és a polimeráz gátló hatású szofoszbuvir – előbbit Amerikában, utóbbit Európában is törzskönyvezték – tudtuk meg a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi docensétől.
Mindkét hatóanyagot interferonnal együtt adják a hepatológusok az 1-es genotípusú HCV fertőzésben, 2-es és 3-as genotípusban a szofoszbuvir ribavirinnel együtt interferon-mentes kombinációban is alkalmazható, de hazánkban alig van ilyen beteg.

A szofoszbuvir ára elképesztően magas – egyetlen tabletta 1 000 Dollár (12 hét – 19 millió Forint), és a Magyarországon leggyakoribb 1-es genotípusban valószínűleg sok esetben fél éven keresztül kellene adni. Ez a szer (önmagában) szinte mellékhatás nélküli és (kombinációban) rendkívül hatékony. A szimeprevir vírus-ölő hatása a jelenleg már Magyarországon is hármas kombinációban adott boceprevir és telaprevir hatásosságától valamivel jobb, és sokkal kevesebb a mellékhatása, mint az első generációs proteáz gátlóknak.

Elképzelhető, hogy ezek a gyógyszerek Magyarországon is hozzáférhetőek lesznek 2015-re – mondta a Szakértő – bár a szofoszbuvir vonatkozásában azért tudni kell, hogy az Angliából érkezett nemzetközi elismertségnek örvenő hepatológus professzor, Graham Foster tájékoztatása szerint e hatóanyag finanszírozását várhatóan Angliában is korlátokhoz kötik majd.
A szimeprevir ezzel szemben jó eséllyel a telaprevir helyett kerülhet majd forgalomba nálunk is, remélhetően minél hamarabb.

“Kollégáimmal együtt fogadókészségünk továbbra is maximális az új terápiákra vonatkozóan” – mondta Tornai István – “igyekezni fogjuk a szakma oldaláról is elősegíteni a korszerű gyógyszereket forgalmazó cégek és az OEP tárgyalásait, reméljük, hogy bevonnak bennünket döntéseikbe.”
A Debreceni Egyetem docensétől megtudtuk továbbá, hogy szeptember második felére kitűzték az új szakmai konszenzus konferencia időpontját,  ahol az imént bemutatott gyógyszerek bevezetését tárgyalják meg a szakma képviselői, végleges formába öntik az új szakmai ajánlásokat – amelyek a finanszírozási protokollok alapját is képezhetik.

Az MGT Hepatológiai Szekciójának elnöke reméli, hogy ezúttal egy kicsit rövidebb idő alatt juthatnak hozzá a magyarországi betegek a második generációs készítményekhez, bár a két év, amíg az első generációs szereknél ez eltartott hazánkban, nem volt egyedülálló – Spanyolországban és Olaszországban közel hasonló mértékben kellett várakozniuk a pácienseknek és orvosaiknak – tájékoztatott.
“Mindenkinek elfogadható szintű gyógyulási esélyt kívánunk nyújtani – ezen dolgozik a szakma. A következő néhány évben a C és a B hepatitis terápiája a megoldott problémák kategóriájába kerül, amennyiben még hatékonyabb terápiákra számíthatunk. Akiknek mostanáig nem sikerült meggyógyulnia, azok számára is további remények vannak. Mindenféleképpen tartsanak ki” – üzeni Tornai István.

#17764 csupaszabo hozzászólása: 2014.05.14. 06:01

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem lenne: a vírusszámlálás gondolom automatikus, nem egyesével számolgatják, hanem speciális géppel. Az eredmény érdekelne: ezt a számot is automatikusan jegyzik le, vagy valaki külön bepötyögi? Mert a párom vírusszáma egyezik a születési évével, ezért nem hiszi el.

Köszönöm a választ!

#17763 hokuszpok3 hozzászólása: 2014.04.09. 13:53

Üdv Mindenkinek!

Rég szóltam,hozzá az eseményekhez,de attól  függetlenül olvasom soraitokat.
Dr. Tornai István betege vagyok,és a  LEG JOBB szakember. Mindent elkövet a betegei gyógyulásáért. Csak maximálisan a legjobbakat tudom mondani róla,és munkájáról. 
Korábban már írtam a betegségem lefolyásáról,most a hármas kezelés vége után, a döntő vírus számlálás juniusban lesz.
Bizzunk benne és akarjuk a gyógyulást,reméljük ehhez tényleg lesznek olyan gyógyszerek ,amelyek mellék hatása elviselhetőbb lesz.

További szép napot Mindenkinek. Hókuszpók

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close