Sziasztok sorstársak a szédülésben!

Téma címkék:
2008.10.09. 05:26

Engem kb. 19 éves korom óta vettek elő ilyen éjszakai borzalmas rohamok. Akkor kb. három havonta.  (most 43 vagyok) Mondhatom, rendesen rányomta a bélyegét az életemre. a dolog a félelemmel, hogy újra rámtörnek, és a nappalra megmaradó gyakori járásbizonytalanságom lem tett boldoggá.

Hogy igazán mi okozta az éjszakai rohamokat, arra nem igazán jöttek rá. Több ideggyógyász “kopogtatott” rajtam, és mivel nem találtak reflexhibákat, gondolták, hogy keringési rendellenesség lehet, és értágítókkal próbálkoztak, meg fizikoterápiával. Nekem a fülem nem zúg, és szerencsére hányingerem sincs, de épp elég borzalmas minden apró fejmozdulatra percekig “pörögni”. A tornát sem ajánlották, bár olvastam róla, de még nem mertem megpróbálni.

Szerencsére az évek multával egyre ritkábban vett erőt rajtam a dolog, viszont a világon semmihez sem tudtam igazán kötni. A vicces az, hogy eleinte a nyakcsigolyáimra fogták, aztán változtak a nézetek, és a mostani állás szerint a nyakcsigolyáim a koromnak megfelelően deformáltak csupán, és az sem lehet igazán az ok…  Szóval ez is egy nagy kérdőjel az orvostudományban. A szédülés oka talán összetett lehet. Valamire így reagál az agyunk, ill. az egyensúlyszervünk. Köze lehet az érzelmi állapotunkhoz, hormonokhoz, táplálkozáshoz, régi betegségek maradványaihoz… a fene se tudja… Nekem általában jót tesz, ha sikerül utána aludnom egy nagyobbat. (miután alábbhagy az efeletti ijedelmem, és sikerül rávennem magam a szunyára.)

 

ducinea története eredetileg hozzászólás volt. A Várószoba szerkesztősége

#210 Noralee hozzászólása: 2008.11.27. 07:47

Kedves Klaree!

Szerintem vedd fel a kapcsolatot dr. Szirmai Ágnessel (a neten megtalálod az elérhetőségét). Ő otoneurológus, a fül eredetű problémákat kizárja egyből. Reumatológus meg tudja állapítani, hogy esetleg nyaki gerinc eredetű-e a problémád.

Nekem is állandóan fáj a nyakam. A fekvés sem esik jól. Reggel elgyötörten ébredek. Lehet, a stressz okozza a problémáinkat.

Jobbulást Neked is.

Üdv. NL

 

 

#209 klaree hozzászólása: 2008.11.26. 20:25

Kedves NL,

koszonom a tanacsokat.Kozben elkezdtem ginko cseppeket inni naponta haromszor.Elsodleges celom, hogy ataludjam az ejszakakat.Ha rosszul alszom rosszabb a nyakam.Egyebkent nalam az egesz nyakfajassal kezdodott es amikor a haziorvosomnak elmondtam hogy kattog a nyakam azt mondta biztos a fulem zug.(okos)Ebbol adodoan Meniere-re tippelt.Mondtam, hogy nem zug, de o jobban tudta.:)  Sebaj, lenyeg hogy javul.Augustusban volt az utolso “porgos” ejszakam.Azt gondoltam idovel ahogy mulik ugy felejtek, de ahogy kicsit zsibbad a tarkom egybol megijedek.Folyamatosan vegzek gyakorlatokat, valoszinu ennek koszonheto hogy rohamom aug ota nem volt.(remelem igy is marad)Szeretnem biztos forrasbol tudni hogy lehet e nyaki eredetu a szedulesem:Ha valaki tud errol valamit irja meg legyen szives.

Mindenkinek azt kivanom hogy olyan gyorsan muljon el ez az ertelmetlen betegseg mint amilyen gyorsan jott!

udv, K

#208 Noralee hozzászólása: 2008.11.25. 08:32

Kedves Klaree!

Sajnálom, hogy TE is átélted ezt a borzalmas szédülést.

Én június közepén és július elején szenvedtem ettől. Kétszer fordult elő. Elmentem otoneurológushoz, aki felírt Betaserc-et (1 hónapig kellett szednem). Második alkalommal, mikor volt a rohamom, elkezdtem provokálni a szédülést, mivel csak így gyógyulhattam meg. Minél többször csinálod (tudom, para van ezerrel), annál biztosabb, hogy mielőbb végleg kigyógyulsz. Mielőtt elmúlt volna az egész borzalom, az utolsó gyakorlat közben úgy éreztem, mintha valami kiszállt volna a nyaki gerincemből. Gingko biloba: Bilobilt próbáltam szedni fülzúgásra, szédülésre, keringészavarra. Sajnos, nekem mint a Betaserc-től is, fáj a gyomrom tőle.

Azért szerintem próbáld ki, mindent meg kell tennünk, hogy jobban legyünk. Egyelőre még nem ismétlődött meg ez a borzalmas forgó szédülés.

Kérlek, csináld a gyakorlatokat. Azt a helyzetet provokáld, mikor nagyon szédülsz. Ijesztő, de muszáj csinálni, hogy meggyógyulj.

Olvashatsz erről dr. Szirmai Ágnes tájékoztató füzeteiben. Ő egy nagyon jó otoneurológus.

Teljesen megértem a problémádat.

Próbálj rendszeresen mozogni, tornáztasd a nyakad. Egyél sok vitamint. Valakinél a magnézium kúra vált be.

Üdv. NL

 

 

#207 klaree hozzászólása: 2008.11.25. 08:22

Sziasztok!Már fél éve olvasom az oldalt, amiota egyik ejszaka nagyon durva szedulesre keltem.Szerettem volna mielobb valaszt vagy megoldast talalni.Haromszor volt forgo szeduleses rohamom.Az igazsag, hogy nem igazan tudom semmi lelki problemara visszavezetni, szoval valoszinu belsoful eredetu a dolog.Orvosnál jártam,szerencsere nagyon jo orvos volt,Bppv-t allapitott meg.Az epley gyakorlat sokat segitett, (ajanlom mindenkinek).Most par napja ujra elojottek a bizonytalan szedulesek(nem forgo), zsibbado nyak, ejszaka .Remelem nem fordul meg a haloszobam egyik ejjel.Abbol mar volt eleg.Szerintem az idojaras nagyon nagy hatassal van erre a betegsegre.Valakinek van hasonlo tapasztalata?Olvastam hogy valaki probalta a ginko biloba-t; segitett?Nagyon szeretnek magamon segiteni,hulyen hangzik, de tuti megertetek.

#206 ducinea hozzászólása: 2008.11.15. 06:14

Köszönöm Ibolya, próbálkozni fogok!

#205 Noralee hozzászólása: 2008.10.18. 06:44

Sziasztok!

Én is észrevettem azt, amit Justfire írt: a sok fekvés nem tesz jót a nyaki gerincnek. Ha fejkörzéseket végzek, főleg balra, akkor van, hogy jön a forgó szédülés, egy ponton elkezd fájni a fejem. Voltam koponya CT-n, szerencsére nem találtak semmit sem.

Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen mozgás tesz neki jót.

Ezek szerint van belső fül eredetű forgó szédülés és nyaki gerinc eredetű is. (A többiről ne is beszéljünk.)

Van, hogy a monitor előtt is megszédülök. Nagyon rossz érzés! Sajnos, egész nap monitor előtt dolgozom. Könyvelgetek.

Megpróbáltam Bilobilt szedni. Nem tudom, beválik-e. Mindenesetre mozogni is muszáj.

Jobbulást Nektek és jókedvet a 4 napos pihenéshez.

Üdv. Nóri

 

 

#204 ducinea hozzászólása: 2008.10.18. 05:39

Amikor először tapasztaltam a dolgot, kertészetben dolgoztam, viszonylag aktív fizikai munka ez, és utána is ezt csináltam még vagy húsz évig. A fizikai aktivitásnak bizonyára köze van a dolog alakulásához, és a gerincnek is, de én éppenséggel azt tapasztalom, hogy ha egy kicsit is túlerőltetem magam, és nagyon megnyújtogatom a csigolyáimat, könnyebben elővesz a “körhinta”, bár nagyon nehéz kitapasztalni, hogy pont mit kell csinálnom ahhoz hogy jobb legyen, vagy ahhoz, hogy rosszabb. Pl. a futás nekem kifejezetten kellemetlen ebből a szempontból, de egy kis túrázás lejtőkkel, mászni valóval kellemesen átdolgozza a hátamat, és másnap könnyebbnek érzem magam, de tényleg annyira megfoghatatlan, hogy nem tudnék biztos technikát ajánlani. (Jó kis munkahely, ahol lehet netezgetni.. mit csinálsz? :-)

#203 justfire hozzászólása: 2008.10.17. 21:41

12 órás műszakban dolgozom egy ablaktalan, zajos, hideg gépteremben – a kevés munka mellett az egyetlen valamirevaló elfoglaltságom a net. No itt el lehet órákig szörfözgeni úgy, hogy az ember észre sem veszi az idő múlását. Itt és így alakult ki az én “körhintám” is. Frászt kaptam, hogy agyi történésről lehet-e szó. Én is kígyóztam a neurológushoz és megkaptam a diagnózist – terápiát viszont semmit. Azóta igen aktív lettem, nagyon odafigyelek, hogy kellőképpen mozgassam a nyaki gerinc megfelelő részét, sőt kitaláltam egy tökéletesen hatásos módszert: előkaptam a rugós acél expanderem és amikor csak eszembe jut, 100-150x kihúzom, méghozzá a hátam mögött, ahol a váll, lapoczka dolgoztatik meg. Ez tökéletes megoldásnak bizonyult. Szabadság alatt előfordult még párszor a forgás, mindig akkor, amikor “túlaludtam”, feküdtem magam, pedig nagyon kényelmes ágyam van, csak hát a gerincem, meg a meglévő meszeim nem bírják a henyélést.

Próbáljátok ki! Szép izmokat is lehet így fejlesztgetni és magabiztos, istennői :)  tartást.

#202 Noralee hozzászólása: 2008.10.15. 06:43

Kedves Tamás!

Teljesen egyetértek Veled.

Tudom, hogy belső fül eredetűek ezek a problémák, de szerintem a nyaki gerinc kopása, a nyaki gerinc problémák is okozhatnak forgó jellegű szédülést, bár az nem olyan heves mint a BPPV vagy a Meniére esetében.

Sok mozgást, de nem hirtelen fejrángásokat végezzünk bátran! Jótékony hatású lehet a nyakmasszázs, de akár a teljes hát- vagy testmasszázs is.

Fontos a hasi légzés megtanulása, amely a jóga egyik alapja.

Próbáljuk oldani a mindennapos feszültségeket, mivel a stressztől nyakizmaink megfeszülnek, kevesebb vér áramlik az agyunkba. Ettől is szédülhetünk.

Mindenkinek kitartást és jobbulást kívánok.

Szeretettel: Nóri

 

 

 

#201 tomcool hozzászólása: 2008.10.14. 20:30

Kedves Ducinea, Kedves Nóri!

Kérlek olvassátok el a mai hozzászólásomat, ahol legfrissebb tapasztalataimat osztottam meg:

http://www.varoszoba.hu/show/2008/09/14/a_borzalmas_forgo_erzes

Egyébként én is javaslom a tornát, valamint a sok szénsavmentes ásványvíz fogyasztását, az elegendő alvást, a kávé (amennyiben fogyasztasz) elhagyását, valamint a sószegény étrendet. Én JOGA-zom is, és hiszem, hogy ezek együtt, valamint a hit a gyógyulásban segítenek! Ezt kívánom mindenkinek aki ettől a ronda forgástól szenved!

Üdv,

Tamás

#200 Noralee hozzászólása: 2008.10.09. 07:24

Kedves Ducinea!

Sajnálom, hogy Te is átéled ezeket a mindennapi borzalmakat.

Nekem a fekvés sem esik igazán jól. Mióta volt ez a jóindulatú helyzeti szédülésem, nem merek jobboldalamon aludni, mert mindig ilyenkor indult be a ringlispil.

Már több mint 20 éve szédülsz? Ebbe bele lehet őrülni.

És tényleg a félelem a legrosszabb!!!

De bíznunk kell magunkban. Muszáj tornázni, szerintem segít valamennyire.

Nekem is meszesek a nyakcsigolyáim, de azt mondta az otoneurológus doktornő, hogy ez a forgó jellegű szédülés a belső fül egyensúlyzavara miatt van.

Zúg a jobb fülem is pulzus szinkronban. Gingko bilobát ajánlanak rá vagy Betasercet, de nekem ez utóbbitól fájt a gyomrom. Szédülésre is jó ez a készítmény!

Kitartást, erőt kívánok Neked. Próbálj megnyugodni, akkor könnyebb minden!!!

Üdv. Nóri

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close