Mi volt előbb? a tyúk vagy a tojás?

2009.07.13. 20:08

Tizenkét évvel ezelőtt lettem “hivatalosan” depressziós. 92-ben nyugdijba menekültem a rendszerváltás elől ( filozófia-történelem szakos tanár vagyok, marxizmust tanítottam egy főiskolán). Nyugdíjas éveim egy méh és petefészek eltávolitó műtéttel kezdődtek. Rosszabbodott a családi örökségben kapott   II. diabeteszem.Különféle bajok törtek rám: fülzúgás, pajzsmirigy tultengés, majd, később aTSH magasabb. Állandó hólyaghurut (amiről 2005-ben derült ki, hogy egy végbél fissura (repedés) okozza, ekkor befoltozták) Mint utóbb kiderült, már ekkor jelentkeztek azok a tünetek, (rengeteg bélgörcs, puffadás, felfuvódás, szél, hasmenés és székrekedés váltakozása), amiről 2003-ban kiderült, hogy lisztérzékenység. A 90-es évek végén rettenetes volt a közérzetem, mindenem fájt, alig mertem az utcára kimenni, mert 10 perc séta után rohannom kellett a WC-re. A környék összes presszójában, nyilvános WC-jében ismertek már. Amikor megint bekerültem a kórházba, diab kezelőorvosom elküldött a pszichiátriára. Át akart venni a doktornő, mert nagyon rossz lelkiállapotban talált. Nem mentem, mert a pszichiátria zsúfolt és csúf volt. Egy darabig átjártam hozzá a belgyógyászatról, ahol feküdtem, majd kikerülve a kórházból a  kerületi pszichiáterhez jártam . Gyógyszert kaptam, volt néhány beszélgetés, kicsit javult a közérzetem. Unokahúgom, aki belgyógyász-kardiológus szakorvos, kórházával együtt a közelembe került, igy átmentem hozzá, illetve az általa ajánlott kiváló diabetológushoz (Az elkőző diabetesz szakorvos is kiváló, országszerte híres szakorvos volt, de a kórházat nem szerettem.).

Pszichiátriai kezelésem is más kezekbe került, lényegében felírták a gyógyszert, és kész. 2003-ban, testileg igen leromlott állapotban kerültem az új kórházamba (ami már nem volt új, 3 éve jártam már ide) Kiderült a lisztérzékenység, gyomorfekélyem és gyomorvérzésem volt, a colonoskópiát nem lehetett elvégezni, mert a sygmabélben egy olyan hajtűkanyar van, ami nem engedi át a műszert). Ekkor átállitottak inzulinra,, elkezdtem a nagyon szigorú lisztérzékeny és laktózérzékeny diétát (tojásérzékenységemről már gyerekkorom óta tudok), rettentő rossz anyagi helyzetem miatt leszoktam a dohányzásról. Ez a három tényező, + az antidepresszánsok, + a műtét hormonális hatása azt eredményezte, hogy hirtelen 25 kg-ot híztam. Mostmár a kövérség (100 kg vagyok 162 centi)is hozzájárul azokhoz a keresztcsont menti fájdalmakhoz, ami miatt sem állni, sem járni nem tudok. Szerintem a vastagbelem fáj, legalább is a fájdalom összefüggése a széklet bajokkal erre mutat.

 

Egyedül élek, átlagos jövedelem alatti nyugdijból egy kis garzonban. Ezek után csak azt szoktam kérdezni: Mi volt előbb, mi minek a következménye? A testi bajoktól a lelki bajokig, vagy fordítva, ?  Háromféle gyógyszert szedek a depresszióra, és ezzel egész jó a helyzet. De rengeteg testi bajom és fájdalmam nagyon nehézzé teszi az életet. Ha depresszióm romlik, annak mindíg a testi tünetek romlása áll a hátterében.  Egyszer, szép fokozatosan abbahagytam az antidepresszánsokat. Rémes lett a világ, testileg-lelkileg egyaránt, tehát gyorsan visszaálltam.. Mostmár ez így is marad.

 

#588 mariadixon hozzászólása: 2012.05.31. 07:16

Remedy to Stomach Ulcer

Drink apple Cider Vinegar (2 Tablespoons of) in about 2 cups of water that has a 1/4 tsp. of baking soda. Slurp that 3 times every day in the beginning and also carried 500 milligrams of cayenne inside a pill a minimum of three x each day and 500 milligrams of glutamine 3x every day (also in a pill form). Finish all prescribed medicines straight took an occasional TUM’s once you felt I needed some extra relief.

#587 Ilona1 hozzászólása: 2010.12.27. 20:48

Kedves Kiska! Mindez borzasztó szeretnék ajánlani egy természetes gyógymódot! skype címem: regos.zoltan2 hívj ha tudsz!

#586 barijulianna hozzászólása: 2009.08.05. 18:53

Most olvastam szomorú történetét és teljesen át tudom érezni,hogy mit érzett a sok baj közepette és nagyon sajnálom Önt!Én egy kéréssel fordulnék önhöz a kérés az lenne,hogy ha lehetne akkor írja már meg nekem a kezelő orvosa nevét,címét,telefonszámát,mert az én anyukámnak olyan tüneti vannak mint önnek volt nagyon sokat szenved és miskolcra járunk orvoshoz,de nem igazán olyan aktívitással foglalkozznak vele amennyire ő beteg,ezért én egy normális orvost keresnék.segítségét elöre is köszönöm!

Tisztelettel:BJ

 

#585 khaty21 hozzászólása: 2009.07.15. 17:24

Története elég szomorú és tényleg megindító.ennyi bajt eltűrni ,kevés embernek van ereje.A rendszerváltás sok ember életét törte ketté.Én magam se vagyok fiatal, és ez a kettősség befolyásolta az én életemet is.Talán csak a családnak a sgítsége volt , hogy én nem jártam úgyanígy.Önnek is a társaság az emberek  szeretete hiányzik a legjobban, Ha nincs saját gyerek , unoka, akkor is próbáljon miél több barátot keresni,mert a testi bajok elég sok fájdalmat tudnak okozni , de a lelkiek még többet.Úgyhogy én is azt tanácsolom mindenképp emberek közé kell menni, amennyire ez lehetséges.

 

 

 

#584 Kiska hozzászólása: 2009.07.14. 09:29

Köszönöm az irását. Nem vallásos hit volt számomra a marxizmus.Akkor is, ma is tudom, mi volt  benne a lébyeges, mi nem. Nem ez a bajom, hanem a rengeteg testi baj, ami meggátolja a mozgásomat, a más embereknek való segítségnyújtást, a “társasági élet”-et. Ettől vagyok depressziós, ne,m a marxizmustól.A testi és a lelki bajok pedig kölcsönhatásban vannak. Üdv Kiska

#583 rabbi hozzászólása: 2009.07.13. 22:58

Kedves Kiska                       Torteneteben sok parhuzamossagot talaltam az en eletem tortenetevel.Ami nekem az ezredfordulo kornyeken osszeomlott,az onnek egy evtizeddel korabban.Mindkettonknek az egzisztenciank.Tortenetet olvasva az a nyomaszto erzes keritett hatalmaba,hogy ami az eletet jelentette-a marxista filozofia oktatasa- tobbe nem kellett senkinek.Ha jol ertettem nincs egy tars,egy gyermek,egy unoka,aki az eletbe napfenyt vigyen,feladatot adjon,gondviselest igenyeljen.Megszunt szeretett hivatasanak szuksege is,melyben fiatalokat oktatott.Ugyhiszem,hogy abban az esetben,ha nem valtoztat ezen a helyzeten,es nem keres valamilyen szolgalatot,mellyel valakin(valakiken)rendszeresen,es kozvetlen modon segithet,szervezete sztrajkba kezd.Kerem keressen egy tukrot(talan legjobb baratjat),es kerdezze meg tole mi az,amiben segithetne valakin!Keszitsen tervet szolgalatara!Ismet szuksegesnek kell ereznie magat,mert szervezete veszharangot kongat!A marxizmus a vilag sok-sok lenyeges kerdesere nem ad megnyugtato valaszt.Ne valjon vallasossa,de kerem keresse az ont izgato kerdesekre a valaszt mas filozofiai iranyzatok segitsegevel is!A vallasos hit a vilag opiuma,mely enyhulest nyujthat a fajdalmaktol gyotort emberi lelekre,de ovja meg magat a hasznalata fuggosegetol!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close