Morzsák a zárt osztályról – Pista bácsi is depressziós

Téma címkék:
2009.09.30. 04:20

 

Egy nyolcvanöt éves bácsit hoztak át Deszkről, a szanatóriumból. Teljesen zavarodott volt. Nem beszélt senkivel csak egész éjjel kislányát, Rózsit szólítgatta. Persze ettől aludni! Az ágyba kikötve biztos nagyon nehezen telt neki is az éjszaka. Másnap bejöttek a lányai és kérdezték, hogy aludt az apukájuk? Mondtam nekik, Rózsikát szólongatta egész éjjel. Pista bácsi továbbra sem állt szóba senkivel sem. Gondoltam, próbát teszek. Mivel tanyasi ember volt világ életében, kezdtem a beszédet a malacokkal, hogy mi van azokkal, míg ő bent van. Természetesen a nyelve megeredt ettől és mesélt. Rózsi és Jolika, a két lánya intézi most csak az állatokat. Közben levették a szíjakat a kezéről és most jött a csoda! Pista bácsi már hetek óta orvosi kezelés alatt állt és nem igen sétált vagy álldogált. Leánykái féltő szeretettel támogatták apjukat, aki odajött hozzám és a többi rokona felől érdeklődött, akik a szikben, a nyomáson meg a falu végén éltek. Belementem a „játékba”. Végigkérdeztem az általam ismert összes ismerőst ángyikától a keresztapán keresztül a nászasszonyékig.

Kegyes hazugság volt. Pista bácsi már egy órája állt és beszélt velem. Mondom, állt! – én ültem az ágyam szélén. Még puszit is kaptam tőle! Beszéltünk a vasárnapi misékről, mennyire nem siettek akkoriban az emberek a mise után haza. Jót beszélgettek a templom előtt mielőtt ebédelni mentek volna. A két leányka mondta, megyek velük mert visznek az apjukkal haza. Szeret? Én úgy érzem az. Jézus adta és én, csak gyarló ember továbbadtam.

 

#706 rabbi hozzászólása: 2009.10.01. 23:50

Kedves Cryply!                           Jol kitekerted a konnyzacskoim!Azt irod,hogy a zart osztaly morzsaibol adtal csipegetni valot,es zarojelentesert is mentel vissza, tehat hozzad  sem volt kegyesebb a”sors”,mint hozzam.Felidezted bennem a Tunderhegyi Szanatoriumban eltoltott 3 honap elmenyeit.Mikent jottek sorra a betegtarsak,akik megerto,egyutterzo meghallgatasra vagytak,es amint ok kiontottek szivuk leg rejtettebb titkait,magam,s ok is elborzadtunk,hogy ilyen keves ismeretseg utan mikent nyilhattak meg nekem olyan mertekben,ahogy korabban senkinek.Vegeredmenyben talan nekem jelentett leg tobb gyogyhatassal a meghallgatasuk.Mai napig ertetlenul allok elotte,hogy mi mukodhetett ilyen varazslatos erovel!Azt gondolom,mi,akiket az elet az atlagnal jobban megtepazott,es nem vagyunk kenytelenek kivul maradni a masik ember lelki szenvedeseibol(ami egy szakember eseteben eletbevagoan fontos),igen hatekony eszkozei lehetunk a “jonak”.Ha egyutterzesunk tarsul az embertarsi szeretettel,es nemi bolcsesseggel,a melletunk szenvedo ember szivesen konnyit a lelket nyomaszto terhetol segitsegunkkel.Az eletuk sulyos terheit talan meg nem oldhatjuk,de azok feloldasaval eselyt adhatunk az ujrakuzdeshez,s ez nem semmi.Vegezetul hadd kivanjam,hogy Aki adta az eszkozoket,es lehetosegeket a segitsegnyujtashoz,az adjon neked erot,testi,es lelki egeszseget eleted ujrakezdesehez,es sok oromot annak elvezesehez!Tisztelettel:rabbi

#705 Agacska hozzászólása: 2009.09.30. 15:07

Nagyon tetszenek a történeteid, főleg, mert a zárt osztályról írtad őket és megtért vagy! Köszönöm, hogy a szeretet legfőbbjével részesítettél!

Üdv:ÁGacska

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close