BPPV-vel szenvedő

Téma címkék:
2010.01.15. 21:43

Tisztelt BPPV-vel szenvedők !

Szerintem egy betegségnél meghatározó lehet, ki hogyan él és mivel foglalkozik,nem utolsó sorban,milyenek a gének.

Ezért,röviden az életútról: 66-éves férfi vagyok,9 évet egy multinacionális ipari cégnél voltam művezető,folytonos műszakban.Előtte is ezt csináltam,csak állami cég volt.Szüleim szegény földművesek voltak,nekem szakmát kellett tanulni,majd szakma mellett végeztem el a középiskolát a katonaság után és lettem gépésztechnikus.Aktívan fociztam megyei szinten.Családalapítás,két lánygyermek és az ezzel járó teendők.Erröl ennyit.

Seregben leestem a torneszerről pár perces agyrázkódással megúsztam.Régen volt,hogy csak ülve tudtam aludni,úgy fájt a hátam,Donalgin gyógyszer és azóta sem jött vissza.

Viszont itt van a nagy szédülés,BPPV : 1992 körül lehetett,a gyában történt, olyan annyira forgott velem a világ, jobbról balra,nagyon gyorsan,hogy le kellett feküdnöm az ötözőben egy padra a jobb oldalamra,mert csak így szünt meg elviselhetővé a szédülés.Orvos,keringésre gyógyszer,egy hét ágy,de csak a jobb oldalamon,mert ha balra fordultam,vagy fölkeltem,azonnal beindult minden körülöttem.Ezekután még egy hétig kóvályogva, de lábadoztam.Hányinger,hányás nem volt,csak rossz közérzet.Ezután még két alkalommal volt nyugdíjig, 2004-ig.talán ezek kisebb mértékben.

Azt hittem,hogy ezután teljesen el fog múlni,mondván,hogy a bonyolult munka,a számítógépes folyamatirányítás,a zajterhelés, az emberekkel való foglakozás, a fokozott idegi megterhelés megszünt, akkor megszünik a szédülés is.

De nem így történt :nyugdíj után két év elteltével,újra jelentkezett a nagy szédülés az udvar térövezése közben,pontosabban a reggeli fölkelésnél.A jelenség, a gyógymód ugyan az,lásd fent.Majd ezt követően, két kisebb,amiből éppen most épülök föl,de ezek is eltartanak bő egy hétig,csak nem olyan nagymérvüek,hogy ágynak dőljön az ember.

Összegezve: derült égből,villámcspásként jön és mindig a reggeli fölkelésnél jelentkezik.Bár előtte lévő napokban már lehet érezni,hogy nincs együtt az ember, rosszabb a közérzete,valami nincs rendben,instabil állapot van.Az intenziv szédülés reggel fölkeléskor jelentkezik,jobbról balra forgással,forog körülöttem minden tárgy,nagyon gyorsan.Ilyenkor vissza kell feküdnöm,cakis jobb oldalra,mert ha balra fodítom a fejem ismét beindul a forgás.Tehát ha bal oldalamon fekszem,nagyon gyors a forgás,ha lassan visszafordulok jobbra,teljesen megszünik.Ha a szédülés beindúl az biztos,hogy minimum egy hét ágy, lábadozás plusz egy hét,mire visszaáll az eredeti állapot.Egy biztos,csak a sok fekvés,pihenés,kialvás,nyugodtság akár altató,nyugtató szedésével kombinálva hatásos.Megjegyzem,ha tulhajszolom magam,fizikailag,szellemileg,idegileg és nincs meg a kellő regenerálódás,akkor előbb utóbb jelentkezik a szédülés.Az orvosom túl gyenge ehhez,bár most a legutóbbinál megkérdezte,hogy mennyit internetezek,-gondoltam,hogy ettől van a szédülésem-,mire kibökte,hogy BPPV-je van és ha van internet hozzáférése,akkor ott mindent megtalál róla.Ebben igaza volt:mindent elolvastam amit csak lehetett magáról a betegségről,orvosok, betegek véleményéről és a gyógymódokról.

El kell hinnem, a tudományok ez irányú felfedezését,a szédüléssel kapcsolatban,csak azt nem értem,hogy az eddigi vizsgálatok hosszú során miért nem jöttek rá semmire. Ilyenek voltak : Fül-Orr-Gégészet,EKG,CT,Idegosztály,laborvizsgálatok,stb.A végzős orvosok ez irányban nem tanúltak semmit?Vagy ezt egy legújabb felfedezésnek kell tekinteni? Amit még nem tanítottak?

Zárómondatként megjegyzem:elsősorban mindenki legyen a saját maga orvosa és gyógyítója,tegyen is meg érte mindent,hisz még ez esetben is tudomásúl kell venni,hogy a szervezetünk idővel elhasználódik,sok dolgot csak ideiglenesen tudunk kezelni.Valószinü ilyen a BPPV- is együtt kell vele élni és mindent meg kell tenni,hogy elviselhető legyen.

Sorstársi üdvözlettel,kívánok mindenkinek ehhez sok sikert.

pajas@citromail.hu

Imre

 

#1019 Csicsergo hozzászólása: 2010.01.29. 11:23

Kedves Mindenki!

Engem több mint egy hónapja gyötör a BPPV és nagyon nagyon el vagyok keseredve. Rengeteg Betasercet kell tömnöm magamba és ugyanúgy érzem magam. Az erős, forgó szédülések már elmúltak, csak ágyban fekve érzem már néha (az álmaimba is beköltözött a szédülés). A nappalokat egy állandó részegség érzés keseríti meg. Folyton görbülni látom a hátteret azon kívül amire fókuszálok, és mintha minden érzékelésem fáziskésésben lenne… Pedig annyira szerettem becsípve lenni és sírni tudnék…

Nincs más módszer ezen a manőveren és a betasercen kívül???

 

#1018 Riky70 hozzászólása: 2010.01.17. 18:21

Kedves Imre, és BPPV-sek!
Én is leírtam tavaly júliusban a történetemet, és azóta rendszeresen olvasom az oldalt, a hozzászólásokkal.
Szerencsémre nálam nem ismétlődött meg a szédülés, de amikor azt olvasom, hogy sok embernél igen, sőt rendszeresen átélik újra, szomorúság fog el, és rettegek, hogy újból jelentkezik.
Nemrég jutott eszembe, hogy tavaly a repülős nyaralásom után két héttel jelentkezett, 5 nap munka után, és kb.9-10 napig tartott. A nyaraláson  teljesen kipihentem magam, kikapcsolódtam, stressznek nyoma sem volt. Nem lehet esetleg, hogy a repülés válthatta ki?
De egy évvel a BPPV jelentkezése előtt is repültem, akkor először életemben, akkor miért nem volt ilyen problémám?
Keresem, kutatom a választ, de nem találok magyarázatot.
Üdv: Riky70

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close