Parkinson kórom folytatása

Téma címkék:
2010.01.29. 12:34

Amint azt megígértem írom tovább a történetem a PK betegség életemre, mindennapjaimra való hatásaival. Amint említettem az első 3 évben semmi gondom nem volt. Ekkor azonban (a mai napig nem tudom miért) a feleségem minden testi-lelki kapcsolatot megszakított velem. Nem volt könnyű, de hozzászoktam, hogy csak köszönő viszonyban voltunk ezután. Beletemetkeztem a munkába, minden különjáratot elvállaltam, akár busszal akár kamionnal. Ezen kívül szerelő is voltam a cégnél és a 0.6 ha szőlőt se felejtsük el mint “szabadidős” foglalkozást. Mentek a napok, hetek, hónapok gyorsan és az állapotom egyre romlott. Amikor vége lett aktív pályafutásomnak, akkor ért a legnagyobb sokk. Én aki szinte az egész addigi életét aktívan, rengeteg utazással töltöttem  egyik napról a másikra otthon rekedtem. Nem semmi érzés volt, de túl vagyok rajta. Igen, lezártam. Lehet, hogy valamiféle különleges tulajdonságom van, de, ha valamiről úgy döntök, nem foglalkozok vele tovább az úgy is lesz. Siránkozni, panaszkodni nem tudok, ezt meghagyom másoknak, és inkább segítek nekik a lelki gondjaik megoldásában. Most sok időt töltök ezzel, hiszen bőven vannak akiken segíthetek.

#1142 rabbi hozzászólása: 2010.01.29. 17:28

New Yorkban gondoztam egy oreg  parkinzonkoros rabbit,s igy sok tapasztalatom van a mindennapok nehezsegeivel.Kerlek bocsass meg,ha sertlek tanacsaimmal,otleteimmel!A kor,az ingeruletatvivo anyag termelodesenek zavara.Az agyban letrejon a parancs,hogy labad emeld,es lepj elorre,de az nem erkezik meg a labakig.A helyzet fokozatosan romlani szokott.Azt az ingeruletatvivo anyagot gyogyszerrel potoljak,de annak felszivodasa nehezkes,s igy a reggeli orak nehezen indulnak.Rendkivul fontos,a rendszeres mozgas eroltetese!!!Setalni kell sokat,tudatosan ugyelve a felemelt labakra.A kezek reszketosse,bizonytalanna valnak,s igy olyan kezugyesseget igenylo gyakorlatok kellenek,mint gombok,babszemek osszeszedese asztalrol,iras gyakorlasa,stb.A kor hamar neheziti a nyelv mozgatasat,es a beszed nehezen erthetove valik.Gyakorolni kell az artikulalt beszedet.Eroltetni kell a szepen kimondott szavakat.A kor tunete a vastagbel elrenyhulese.Azt aszaltszilvaval(lekvarral),korpat tartalmazo etelekkel,len,es kendermag(egesz szemek) fogyasztasaval,esetleg szennalevel tea hashajtoval kiegesszitve serkenthetjuk. A leheto leg kesobbre kell tolni a beontesek idejet.Ha van jo erzeku segito,meg lehet tanitani a vastagbel masszirozasat az elorehaladott stadiumban.(A zaroizmok kontrolljanak elvesztese ebben az allapotban,mar termeszetes.)Kulcsszo,a folyamatos mozgas eroltetese.Kitarto mozgas mellett lehet lassitani a folyamatot,es emberhez melto eletet lehet elni a korral.Meg egy gondolat:Bar az agyat nem izmok mozgatjak,megis rendszerint tapasztalhato a gondolkodas szukulese.Annak fekezesere,megelozesere agytorna szuksegeltetik.Erre rejtvenyfejtes,sakk,vitak(Nem vitatkozas!Ervek, ervek ellen indulatok nelkul.),emlekirat irasa,nyelvtanulas(vagy akarmi uj megtanulasa)csodakra keppes.Almodjunk nagyokat,es tervezzunk lepeseket!

#1141 rabbi hozzászólása: 2010.01.29. 16:52

Tisztelt Attila!Tortenetedrol eszembe jutott draga edesapam.O is olyan tevekeny volt mindig,mint te.(Kerlek bocsass meg,ha sertlek a tegezessel,s ha muszaj,valtani fogok.)Nyugdijbavonulasakor sulyos traumakent elte meg a haszontalansag kinzo erzeset.Ahelyett,hogy orult volna a megerdemelt pihenest,es elvezte volna a hosszu szabadsagot,buskomorra,kotekedove valt.Sokszor talalkoztunk,mivel gyermekeim naluk ebedeltek minden iskolai nap.Az egyik nap mig edesanyammal beszelgettem,apuka elbizonytalanodva megingott,es osszerogyott.Hamar felultettem,es vizesruhaval torolgettem nyakat,arcat.Nehany perc utan jobban lett.Elso dolga volt,hogy a kitagadas terhe mellett megtiltotta,nehogy szoljak az orvosnak.Orvosom,kedves szomszedom volt.Amint hazafele igyekeztem,azon ragodtam,hogy mi rosszabb:ha edesapam betegsege miatt meghal,vagy ha kitagad.A gondviseles adott valaszt,mert egyszerre ertunk haza a Dokival.Elmondtam neki a titkot,s o azonnal edesapamhoz sietett.Miutan pulzusat merte,s az 47 volt percenkent,azonnal mentot hivott.Apukam rendbejott,es nem is tagadott ki,csak megkorholt erossen,amiert szembeszegultem akarataval.Szerinte elt mar eleget(64 evesen?),es szivesen elaludt volna orokre.Hat nem addig a’!Akkor kapta vissza elvett csaladi orokseget,azt a nehany fertalynyi foldet,amit edesapjatol orokolhetett volna.Megsporolt penzebol kerteket vett hozza,meg traktort szerszamokkal,es elkezdett gazdalkodni.Mire 65 eves lett,tobbet dolgozott,mint 10 evvel korabban.Ma mar 81 eves,de meg mindig dolgozik,pedig nincs szuksege a megtermelt ertekre,csak a “meg szukseg van ram,mert tehettem valamit”erzesere.Remelem,ezt az erzest semmi,es senki nem veszi el tole sokaig!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close