Bizonytalan szédülés hónapokig

2010.08.05. 10:17

35 éves kétgyerekes anyuka vagyok. 2009 októberének végén kezdődött, bizonytalan jellegű szédüléssel, először csak napi néhány órát, aztán folyamatosan. Annyira, hogy metrólépcsőre nem mertem fellépni, kisfiamat nem mertem lépcsőn kézben vinni.

Pár napig vártam, aztán orvoshoz mentem. Kerületi rendelőintézet, fül-orr-gégészet. Diagnózis: valószínűleg sclerosis multiplex. Ezt nem közölték velem, csak ráírták a papíromra, és mindenki rémülten futkosott. Ideggyógyászhoz kültek át, aki szorongásoldót írt fel, mert szörnyen néztem ki, bár nem jött rá, hogy a 10 perce megtudott diagnózis miatt, s nem a szédülés okaként. A gyógyszert ezért nem szedtem be. Az SM diagnózis egy hónap múlva tévedésnek bizonyult, de addig a poklok poklát éltem át, olyan tüneteim lettek, amiket már nem tudtam megkülönböztetni a szédüléstől (hányinger, álmatlanság, arcidegrángás). Munkaképtelenség, gyerekek ellátásának képtelensége.

Bajcsy, neurológia, szerintük szorongással kevert depresszió a diagnózis (mindnekinek ezt mondják, 3-an feküdtünk bent, mindhármunknál ezt diagnosztizálták). Szerencsére az itt felírt antidepresszánsokat orvos ismerősöm tanácsára nem szedtem be, hiszen tudtam, hogy miért vagyok szorongós (SM diagnózis), és azt is tudtam, hogy nem ez okozza a szédülést. Bíztam benne, hogy magam is felül tudok kerekedni a félelmeimen, autogén tréninggel relaxáltam, elmentem pszichológushoz beszélgetni, amikor már tudtam járni, jógázni is. A családom rengeteget segített. Szerencsém volt, mások beszedték a bogyókat, és hónapokig tartott lejönniük róla, dehát nehéz egy orvosnak ellentmondani.

A létező összes vizsgálaton átestem, egyetlen eltérést találtak egy hideg/meleg levegő befújásos vizsgálattal: canal paresis, amit vérellátási zavar okozhat. Végül 2 hónap múlva bejutottam a fül-orr gégészeti klinika Szédülésambulaciájára. Ők legalább értenek a dolgukhoz a rendelőintézettel és a Bajcsyval szemben, bár idejük nekik sincs sok a betegekre. Legvalószínűbb a kezelőorvosom szerint, hogy egy banális vírusfertőzés (inluenza) okozta az egyensúlyközpontom zavarát. Ez fiataloknál 2-3 hónap alatt, időseknél 5-6 hónap alatt magától regenerálódik. Feltéve, ha a beteg ezt elhiszi, és nem alakul ki a szédüléstől való szorongás talaján valami egyéb pszichiátriai kórkép, ami már állandósulhat az eredeti okok megszűnte után is.

3 hónap alatt 95%-osan elmúlt a szédülés, utána jött egy visszaesés, kezelőorvosom szerint vszínleg melegfront miatt, ami nyomtalanul elmúlt, ma már 5 hónapja tünetmentes vagyok.

Tehát azt javaslom a hasonló tünetekkel küzdőknek: ne higyjék el, hogy szükségük van a pszichiátriai gyógyszerekre. A szédüléssel járó félelmet enyhébb, mellékhatás nélküli módszerekkel is kezelni lehet (autogén tréning, jóga, pszichológus, meditáció). Várják ki türelemmel azt a néhány hónapot. Nagyon nehéz persze, hiszen ha az ember úgy ül a pszichiáterrel vagy neurológussal szemben, hogy annyira szédül, hogy nem tud a szemébe nézni vagy egyenesen ülni, és úgy érz, hogy másnak a feje van a feje helyén. Ilyenkor nehéz elhitetni, hogy épelméjűek vagyunk. És még valami: 5-6 orvossal találkoztam, közülük egyetlen mondta csak, hogy meg fogok gyógyulni. Pedig rengeteget segített, szárnyakat kaptam tőle.

 

#26151 Niki1987 hozzászólása: 2018.02.09. 17:14

Folyamatos szédülésem oka: mal de debarquement szindróma. Leletek jók, orvosok nem ismerik, ezért elintézik annyival, hogy stressz. Amiről fel lehet ismerni : autóban, buszon vagy barmilyen mozgas jarmuveken utazva nem szédülök. Amint megáll, a szédülés újra kezdődik. Ingadozó jellegű, úgy írnám le leginkább: olyan, mintha egy hajón lennék. 7 hónapja napi 24 órában heti 7 napban szédülök. Fekve is! Régi ez a történet, de szerencsés vagy, hogy neked 3 hónap alatt elmúlt. Influenza után is előjöhet és évekig vagy egész életen át tarthat!

#27060 Barbi13 hozzászólása: 2018.08.12. 15:18

Szia!
Hogy Vagy azóta?
Javult a helyzet?
Én 21 hónapja szenvedek ettől

#28540 Zsebi2 hozzászólása: 2019.07.13. 11:58

Sziasztok!Én egy hónapja szédülök,fül orr gégészeten kizárták h fülproblèma lenne,de pl.otoneurologiára nem küldtek el,most épp neurologoshoz járok,szerdán megyek egy BAEP nevű vizsgálatra,nekem még szokott időnként a tarkón is zsibbadni szédüléstől függetlenül,kezdek én is bedepizni,borzasztó érzés ez a tehetetlenség amikor szédülsz! Bízom benne hogy előbb utóbb vagy megtalálják mi az oka vagy elmúlik magától nekem is,én nem voltam előtte megfázva,lehet ezért zárták ki hogy vírusos eredetű lenne?!

#28825 Bagiella hozzászólása: 2019.10.06. 23:14

Szia Zsebi!

Hogy vagy azóta? Kiderült mi okozza a szédülésed?

#29620 dido92 hozzászólása: 2021.04.01. 10:28

Szia! Láttam hozzászólásaidat, én is ugyanúgy szédülök, mint te. Jobban vagy azóta?

#29621 dido92 hozzászólása: 2021.04.01. 10:29

Szia. Enyhült neked azóta?

#24695 vilcsy10 hozzászólása: 2017.03.12. 12:17

Szia!
Látom, hogy elég régi a cikk nemtudom nyomon követed-e még a hozzászólásokat.
Ha igen te mit ajánlanál az immuno tab helyett amit nem szedhetek pajzsmirigy túlműködésem miatt.
Ki szeretném próbálni hátha nekem is vírusfertőzés okozza szédülésem, ami egyébként mostmár lassan 3 éve kezdődött egyik pillanatról a másikra még középiskolás koromban érettségi előtt. Megjártam énis hasonló vizsgálatokat kivéve, hogy vidéken és egy-egy vizsgálatra 5-6 hónapot kellett várnom. Sajnos egyik se hozott eredményt ezért gerincröntgenre küldtek ahol találtak eltérést a nyaki gerincben. Ezért rögtön fel is írtak nekem 5féle gyógyszert amik nem hogy segítettek volna a helyzeten de inkább rontottak. Ezek után teljesen kétségbe estem depressziós lettem úgy gondoltam hogy már soha nem fogok meggyógyulni. Ez ment körülbelül 4 hónapig azután egyik ismerősöm mondta hogy próbáljam meg a magne b6-ot. Rengeteget segített szinte már majdnem teljes életet tudok élni de ehhez napi 250-500mg magnéziumra van szükség tabletta formájában ezen kívül magnézium tartalmú élelmiszereket(mogyoró, spenót stb..) is sűrűbben eszek, de még így is van egy hónapban pár nap (menstruáció és frontok előtt) amikor ugyanolyan mint régen azzal a különbséggel, hogy nem stresszelek rá teljesen inkább bekapok egy magnéziumot. Azóta jártam már nőgyógyászaton is de ott se találtak semmit.

Válaszodat előre is köszönöm!

#2397 Ketteske1 hozzászólása: 2010.10.28. 06:59

Mancka:

Ne haragudj, de nem szeretnék névvel szerepelni ebben a történetben. Viszont kérdezz nyugodtan, válaszolok.

#2396 Ketteske1 hozzászólása: 2010.10.28. 06:58

Juditnak:

Nagyon együttérzek veled. Csak azt tudom ajánlani, amit írtam. A jóga csodálatos dolog, sokat segített, nem tudom, hogy pszichikailag-e vagy fizikikailag is, de nagyon jót tett. A relaxálást is jó, ha megtanulod pszichológustól, nem csak magadtól végzed. Nem tudom, pesti vagy-e, de pl. a kelenföldi Mentálhigiénés Központban van autogén tréning tanfolyam (egészségesek számára, nem betegeknek, szóval nem kell betegnek érezned magad, ha oda jársz), őket ajánlom, nagyon jók, és nem olyan drágák, mint a többi.

És egy rakás vitamint-étrendkiegészítőt szedek ma is, sok gyümölcs, zöldség. Pl. a magnéziumhiány önmagában is okozhat feszültségkezelési problémát, szédülést.

#2395 mancka hozzászólása: 2010.10.21. 10:31

szia Ketteske!

olvasva a történetedet, szeretnék “levelezni” veled, mert nagyon hasonló cipőben járunk és szeretném ha a tapasztalataidat megosztanád velem

mancka79@gmail.com

köszi

#2394 juhasz0515 hozzászólása: 2010.10.12. 12:19

Nekem januárban kezdődött a szédülésem, fülzúgással. A történeteim között el tudod olvasni. Nekem is azt mondták, hogy vírus okozza, de a szédülés még mindig van, nem folyamatos, de nem múlt el. Minden vizsgálatom neg. lett. Ha feszült vagyok, akkor rosszabb a szédülés. Ilyenkor én is relaxálok kicsit. Örülök, hogy neked sikerült meggyógyulni, nehéz ezzel együtt élni, főleg dolgozni vele. Én is már szorongok mikor elkezdek szédülni:( Nekem a fülem is zúgott. De az is még van:(A munkahelyemen elég rossz a légkör és délelőttönként érzem jobban a szédülést, mikor hazamegyek és pihenek kicsit akkor jobb. Valami ötlet esetleg ami neked segített? Orvoshoz nem fordulok már ezzel, mert tudom nem tudnak segíteni rajta. Megpróbálok vele élni,elviselni, ha lehet relaxálni, nem rá gondolni. Köszönettel: Judit

#2393 Steasy hozzászólása: 2010.08.07. 08:19

Köszi minden infót. Történeted alapján vannak részek, amin én is keresztülmentem vizsgálatilag. Most lelkileg egy nagy szemészeti kivizsgálásra kéne rászanjam magam, de ugyanakkor félek is tőle. Megjegyezném, hogy a július eleji nagy erős forgásos szédülésem előtti 2 hétben volt egy légcsőhurutom, amit “természetesen” nem feküdtem ki és nem is szedtem semmit rá. Valahogy nem éreztem akkor,hogy ráment volna a fejemre, de most már tudom, hogy mégis, onnan ered a mai állapotom. (Azzal együtt, hogy időnkénti enyhe formájú tüneteim már 2008 óta vannak és hát ezzel együtt nő a kilónyi orvosi leletek száma…) Én most még szedek Magnerotot is, ezt neurológus ajánlotta- sejt szintjén hat. (Bár lehet mindegyik…) Valahogy napról napra jobban bírom az életet. A munkában vannak rosszulléteim és főleg a pc miatt van, de nem kell kiírassam magam. CSak így maradjon a helyzetem…További szép kellemes nyári napokat Ketteske :)

#2392 Ketteske1 hozzászólása: 2010.08.06. 20:35

Sziasztok,

Örülök, ha egy picit tudtam segíteni, legalább lelkileg. A kérdéseitekre válaszolva:

Az SM-et a Neurológiai Klinikán sem tartották valószínűnek nálam, de ott csak egyszerű vizsgálatokat végeztek (mozdulatsorok, beszéd, járás vizsgálata). Véglegesen a Szemészeti Klinikán zárták ki a dolgot, a fül-orr gégészem utalt be oda, 1-2 hónap a várólista. A vizsgálat neve “kiváltott válasz” (angol röv. VEP) vizsgálat, vizuális ingerek feldolgozási sebességét méri (az arcodra, fejedre elektródákat ragasztanak, te ülsz egy monitor előtt, ahol ábrák futnak).

A canal paresis magyarul ívjárat bénulás, ha jól értettem, az mutatott erre, hogy aszimmetrikus volt a bal és jobb fülem reagálása arra a bizonyos hideg/meleg levegő befújásra. Otoneurológiai vizsgálatnak nevezik. A vizsgálatot a Bajcsy fül-orr gégészetén csinálták, és a Szédülésklinikán is ugyanezt nézték pár hónap múlva, addigra már eltűnt az aszimmetria, de én még csak 80%-ig éreztem akkor rendben magam, szóval a bénulás elmúltával még maradtak hetekig szédülés tünetek.

Egy rakás dolgot elolvastam a neten annak idején, ezért tudom, hogy a vírusfertőzéses eredetet bizonyítani nem nagyon tudják, cask bizonyos jelek utalhatnak rá. Bármilyen virus okozhatja (influenzán kívül herpesz is pl.). Nekem egy rendesen ki nem feküdt, meg nem gyógyult lázas megfázásom volt a szédülés kezdete előtt pár héttel. Ez a fajta bénulás olyan mint az arcidegbénulás – az agynak újra kell tanulnia dolgokat, ezt tart hónapokig, és ezért tart az idősebbeknek tovább. Estére ezért fáradtabb az ember, egyszerűen az agy farad el. És minden plusz erőbefektetés visszavetheti ezt a folyamatot, banális betegségek (akár hasmenés), frontok, stb.

A pszichiátriák hazánkban nagyon gázak, ezt biztosan ti is észrevettétek. Viszont a pszichológus egy rakás pénzbe kerül. Én pár hétig jártam egyhez, heti egyszer beszélgetni, nagyon jót tett (Mentálhigiéniás Központ a XI. kerületben). A jóga is jót tett, alig tudtam még az utcán járni, amikor ott már tudtam gyakorolni. Autogén tréninget évekkel ezelőtt tanultam, most jól jött, hogy tudtam a segítségével relaxálni. Gyógyszert Nootropilt adtak, de őszintén szólva nem hiszem, hogy az segített. És egy rakás táplálékkiegészítőt szedtem, mert az immunrendszerem romokban volt, minden betegséget elkaptam. Vszínűleg ezért ment rá egy sima influenza vírus is a hallóközpontomra, mert nem tudtam ellene normálisan védekezni. A szédülés előtti hetekben végletekig kizsákmányoltam magam, új munkahely GYES után, a két kisgyerekem oviba/bölcsibe szoktatása stb stb, még enni sem volt időm.

Szóval szedtem Magne B6-ot (általában jó az agy támogatására), Omega-3-at, orbáncfű-teát (ezeket a depi ellen, amiben fél lábbal hónapokig benne voltam a szédülés miatt), nagy dózisú C-vitamint, Immuno Tab-ot (a virus ellen). Amikor 80%-os gyógyultsági fok mellett visszamentem dolgozni (a táppénzből nem tudtunk megélni), tanárnő vagyok, akkor kezdtek enyhe pánikos tüneteim lenni, egyszerűen attól, hogy féltem, a tanítványaim észreveszik, hogy nem vagyok teljesen OK. Szünetekben elbújva relaxáltam. Néha a táblának dőlve tanítottam. Majdnem nyugtatót kértem a pszichológusomtól, de ő ginszenget javasolt, folyadékkapszulában, az tényleg nagyon jól tett, megnyugtatott munkába menés előtt. Volt egy nagy visszaesés egy melegfront hatására, pár hétig, akkor majdnem teljesen összeomlottam, de a Szédülésklinikán mondták, hogy a frontok visszaesést okozhatnak, nyugodjak meg, és én hittem nekik. És aztán tényleg elmúlt, és teljesen meggyógyultam. Szörnyű volt, és ezt csak azt tudja, aki benne van/volt. Meg a családtagjaink, szegények.

Nagyon kívánom, hogy mielőbb gyógyuljatok ti is meg, sok erőt ehhez.

#2391 Berta hozzászólása: 2010.08.06. 08:30

Szia! Kérlek, írd meg légy szíves, hogyan zárták ki az SM-et nálad, és hogy a gyógyulásban mi segített. Meg azt is, hogy mi ez a canal paresis. Köszönjük a bátorítást! Mert itt sajna tényleg egy cipőben szédülünk :-)

#2390 Steasy hozzászólása: 2010.08.05. 11:04

Én nagyon köszönöm, hogy a történeted megosztottad velünk. Ezzel  visszaadtad a reményt, hogy egyszer ennek vége lesz! Végre van egy fajta magyarázat a tünet eredetére.

A fülészem mondjuk mondta, hogy 6 hónapig kell szedjem a Betasercet és higgyem el el fog múlni+ tornával. Diagnózist nem tudott mondani. A háziorvosom simán pszichiátriában gondolkozik. Ott is jártam, pszichológusnál is, autogén tréningen is. De antidepresszánst én sem voltam hajlandó szedni. Új lehetőségként az SM is felmerült…a gondolattól is kész vagyok.

Örülök, hogy teljes életet tudsz újra élni! üdv, Viky(44)

 

#24326 bordas0829@freemail.hu hozzászólása: 2017.01.05. 22:39

Ketteske felvehetnem veled a kapcslatot

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close