Parkinson-kóros tornagyakrolatok

2010.08.23. 13:00

Érdekelnének egyszerübb torna gyakorlatok amelyek segitségével lasitani lehetne a parkinson kort és amelyek otthon is gyogytornász segitsége nélkül végezhetök,vagy hol kereshetnék itt a neten…elöre is köszönöm

#2727 Misi hozzászólása: 2013.11.07. 01:31

Udvvozletem, mindenkinek,

Egyensuly gyalorlat otthon,is vegezheto, en gyogykezelesen voltam,ott lattam egy egyszeru eszkozt, egyensulyzo korong talan a neve. Vasaroltam egyet,azota csaknem naponta hasznalom.Tizenket eve vagyok parkinson beteg,68 eves vagyok.

Szeretettel, Misi

#2726 civilke hozzászólása: 2010.08.23. 17:59

Mozgás

A betegség folyamán a járás megváltozik, a lépés távolsága egyre rövidebbé válik, a karlendítésre fokozatosan elmarad. A mindennapi gyakorlás, torna segítséget nyújthat ennek megelőzésére. Fontos, hogy a gyakorlatok végzése mindig ritmikus zenére történjen, ha ez nem lehetséges, segít, ha a beteg vezényel önmagának (a mozgáskezdeményezés során a belső utasítást mindig külső utasítással szükséges helyettesíteni). A komplex mozgássorozatokat célszerű egyszerű mozgáselemekre bontani.

Néhány hasznos tanács a mindennapi mozgások kivitelezéséhez

Ą              A beteg emelje fel a lábfejét (spiccét) minden lépéskor. Egy mozdulatot se tegyen leengedett lábfejjel.

Ą              Kb. 25 cm-re terpessze a lábait járáskor vagy forduláskor, mivel az egyensúly szélesebb alapon biztonságosabb. Nem szép, de hasznos az esések megelőzésében.

Ą              Megforduláskor kevesebb apró lépést tegyen terpesztett lábakkal. Sohase keresztezze lábait! (célszerű naponta legalább 15 percig gyakorolni)

Ą              A közlekedést a lakás szűk helyein gyakorolja.

Ą              A testegyensúly biztosítása érdekében naponta többször 5 percig végezzen törzshajlításokat előre, hátra és mindkét oldalra.

Ą              A lábak letapadásának, lefagyásának észlelése esetén, a lábfej megemelésével csökkenhető az izomgörcs, és az elesés veszély. Szükség esetén segédeszközök is használhatók a gyorsabb elindulás elősegítésére (a vizuális ingerek segítségre lehetnek, vonalak, bot, kísérő lábának átlépése).

Ą              Járáskor a karok lendítése, csökkenti a lábak terhelését, a szorongást, lazítja a vállövet és a kezeket.

Ą              Ha nehéz a székből való felállás, akkor az minden esetben “villámgyorsasággal”, induljon. (Felálláskor először jól húzza ki magát a széken, karját fektesse a karfára, lábait húzza és tartsa kissé széjjel, vezényeljen magának, majd lendületesen álljon fel, így könnyebb leküzdeni a nehézségi erőt. Leülni viszont csak lassan szabad, támaszkodva a karfán, törzsét előre döntve). Soha nem szabad hirtelen lezökkenni, mert a súlypont annyira hátra eshet, hogy a szék felborulhat. Biztonságos, jó eredmény eléréséhez naponta legalább egy tucatszor szükséges a gyakorlatot végrehajtani.

Ą              Ha a törzs valamelyik oldalirányban hajlott, a táskát, vagy más terhet inkább a másik kezében célszerű tartani.

Ą              Előfordulhat, hogy az ágyban nehéz egyik oldaláról a másikra fordulni, egy kis ügyességgel, gyakorlással lehet segíthet a problémán. (Feküdjön a hátára. Ha jobbra akar fordulni, tegye át a bal lábát a jobb lábán és nyújtsa ki a bal karját messzire, balra. Ezzel a karral vegyen lendületet, majd olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudja, karját félkörben kinyújtva vigye a jobb oldalra. Eközben a test automatikusan a jobb oldalára fordul. A másik oldalra ugyan így kell fordulni, csak az ellenkező mozgással).

Ą              A mindennapi gyakorlás elengedhetetlen a beteg érdekében, mert tartós jó eredmény csak rendszeres gyakorlás esetében érhető el.

Ą              Bármilyen feladat, ami nehézkes (gombolás, ágyból felkelés, stb.) azt 20-szor ismételje meg, 21-edszerre könnyedén fog sikerülni.

A googleba beírtam parkinsonos torna és rengeteg cikk van! 1-et kimásoltam, hátha segít! Civilke

#2725 Ikszypszilon hozzászólása: 2010.08.23. 17:55

Kedves bujdoso2 !

Engem meg érdekelne egy pontos anamnézis, ha egy adott személyről van szó.

Érdekelne ismeri – e az emberi test anatómiáját és idegrendszerét.

Érdekelne ismeri – e az ízületek mozgását, izmok tapadását.

Amennyiben SOS a kérdése, Google jó tipp.

Tisztelettel,

XY

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close