Porlepte történetem

2011.08.03. 21:31

Mit jelent a zártosztály, a gyomormosás, leszíjjazva feküdni, miközben infúzióval töltik fel az ember szervezetét. Látni szellemileg leépült idős asszonyokat, akik magatehetelenségükben maguk alá sz@rnak, pisilnek, hánynak. Fiatal, eszüket elitt nőket, akiket pelenkáznak, s akik az éhségtől vezérelve egy lábon ugrálnak el a szomszéd ágyig, hogy ott felzabálják a másik beteg élelmét, s megigyák az italát. A wc-ben nincs papír, a kézmosóban nincs szappan, a fürdőt zárva tartják. Cigarettát óránként osztanak, azaddig az ember lánya rághatja a körmét, vagy saját ujját szívhatja. A nővérek közönyösek, megfáradtak, semmi részvét, tisztára mint egy állatkert. A betegek összevissza mászkálva zagyvaságokat beszélnek, a szocialismust idéző vasrácsos ágyak közt bóklászó Édes néni a tyúkjait eteti, a majomnő fél lábon ugrál. Csontig lesoványodott testén aszott bőre ki-kivillan a kórházkék hálóing alól. Már amennyit az takarhat egy 35 kg-os emberszerű lényből. Vajon alkoholista-e… tűnödtem. Vagy csak Ő is megfáradt a rohanó világban. Mellettem az ágya. Éjjel átült hozzám, majd halálos lelki nyugalommal lehugyozta a matracomat. Ez az éjszaka is jól kezdődött… de valamiért nem tudtam bosszankodni ezen. Aztán a nővérek álmosan rendbetették, lefektették, s utána egész éjen át hallgattam a mormogását. Valaki feküdt mellette, állította ő, mert olyan jól melegítette s ezt ő annyira nagyon szereti. Ha valaki melléfekszik. Odabújik hozzá.

Arra gondoltam, milyen jó érzés lenne, ha valaki hozzám bújna. Érezni a másik test melegét, az intim szeretetet, a nyugalmat. De persze mindez csak érzéki csalódás volt… de hiába mondtam neki, hogy egyedül fekszik az ágyában, nem hitt nekem. Végül ráhagytam. Érezze egy kicsit jól magát.

Aztán eszembe villant az éjszaka fényei közt a gyomormosás, amit életemben először majdnem teljesen éber állapotban éltem át. Lekötözve, leszorítva… egy gumislagot kellett volna lenyelni… ám az ember ösztönösen, reflexből tiltakozik egy ilyen esemény ellen, szervezetem minden porcikája küzdött a cső lenyelése ellen, de az ápolók kitartóan s szakszerűen végülis legyőzték a lekötözött énemet, s gyomromig hatolt a gumicső. Éreztem ahogyan megtöltik a gyomromat a szenes vízzel, éreztem, hogy undorító s mindjárt kihányom, de ők csak töltötték… aztán egy hirtelen mozdulattal kihuzták a slagot s ugyanezzel a lendülettel sugárban tört ki belőlem a lanygyos fekete tömeg, amit belémdiktáltak. Aztán már csak arra emlékszem, hogy fekszem az ágyban, karomban az infúzió, s a gondolat, hogy megint nem sikerült meghalnom. Megint túléltem. Pedig elég. Nem vagyok e világra való. Nem akarok többé érezni, sem gondolkodni, sem látni, sem hallani. Szeretnék nyomorék lenni, hogy tudjam értékelni az életet. Mert így, egy tökéletes testbe zárva a tökéletlen túlérzékeny lelkemet, ez nem valósítható meg.
Anyukámra is gondoltam, az arcára s hangjára, mennyi fájdalmat okozok neki ezzel az érzésemmel,… s a többiekre gondoltam s feltörtek a könnyek… nem kell az élet, de kellenek a szeretteim… kell a szeretet, a melegség, az ábránd, a csendjük s a hangjuk.

Nagyjából 14-15 éves koromtól kezdve voltak „lelki fájdalmaim” (nem tudom, minek kellene neveznem). Illetve, ha őszinte akarok lenni, már jóval előtte is volt. De ebben a 14-15 éves korszakomban kezdtem meg azt, amit sokan tesznek, és sokan nem értik, ki miért teszi.

Elviselhetetlen, nyomasztó, szinte fizikailag érezhető fájdalmat, kínt éreztem a lelkemben. ( Bármilyen bagatell módon is hat ez a mondat, ezt éreztem.) Akkor, amikor ez az érzés jött, és újra jött, s újra, nagyon sírtam. Gyakran bekuporodtam az íróasztalom alá, törökülésben, görnyedt háttal, hörögve zokogtam, és előre-hátra dülöngéltem, ringattam magam a sírástól fojtogató ütemre,  talán azt az érzést kerestem, amit édesanyám méhében éreztem, míg a szíve alatt hordott.  Minden más eltörpült e mellett a gyermekként megélt kín mellett, és arra gondoltam ott, akkor, – egyik pillanatról a másikra – hogy ennél az is jobb, ha valamim, valamelyik testrészem fáj…fájjon az, fájjon inkább az, mert azt inkább elviselem. Jobbkezes révén, felkaptam egy pengét a fördőszobából, s ahogy tudtam összeszabdaltam a bal alkarom, az érre merőleges vonalban. nem meghalni akartam, csak azt, hogy ne fájjon. Azt, hogy ne fájjon már!!!. Megtettem. Tizenévesként. Mert azt a fájdalmat akartam érezni, mert a karomból kiserkenő vér, a valós fizikai fájdalom enyhítette a másik, nem megfogható, általam nem kezelhető kínlódást.  Aztán újra, és újra, és egyre gyakrabban tettem ezt, ha jött az Érzés, s tombolni kezdett a Lélekben. Az én lelkemben, az agyamban, a belsőmben, vagy ott, ahol éppen rágni akart engem. Évek, történések teltek el, már anya voltam, 2 gyönyörű gyermekkel, akkor is megtettem. Szégyellem, de megtettem. És ezen változtatni már nem tudok. 5 éve nem tettem ilyesmit, megkockáztatom a szót: leszoktam. Leszoktam arról, hogy bántsam magam. Legalábbis ezt a módját elhagytam. De a hegek emlékeztetnek. Mindig. Arra az Érzésre, arra, hogy mit NE TEGYEK, és arra, hogy lehetek én  erősebb, mint a fájdalom, ami ér. És szégyellem, amit magammal tettem, de hozzám tartozik, része az énemnek. Része az életemnek, a múltamnak, és célom, hogy soha többet ne forduljak önmagam ellen. Ilyen módon sem. Mert: nincs jogom hozzá, hogy olyasminek az irányítását vegyem a kezembe, amihez semmi alapom:az ÉLETem végének meghatározását.. Nem én döntöm el, mikor születek meg, s azt sem dönthetem el, mikor haljak meg. Nem tudom, hol húzódik a sorstársam által említett Pokol Előszobája, de azt hiszem, nagyon keskeny lehet a küszöbe. Ártottam magamnak sok módon, pengével, ollóval, gyógyszerekkel, alkohollal, hosszú időszakokat töltöttek szakemberek azzal, hogy életben tartsanak, jöttem vissza kómából, miután begyógyszereztem magam: de itt vagyok. Mert erről nem én döntök. Nincs hozzá jogom. S  bár szép volna meghalni, csendes álomba szenderedve, de nincs itt az ideje. Igyekszem már nem tenni, hanem használni a nekem osztott lapokat, és végigcsinálni.

Nem magamért. A gyerekeimért. Anyukámért.

 

#6953 elektor hozzászólása: 2011.08.06. 08:49

Tlivi 76 kezd előttem kirajzolódni a fizikai fájdalom és a lelki fájdalom kölcsönhatása miután elég érzékletesen leírtad. Azt hiszem sokat tanulhatok tőled is bár én ezt az utat nem jártam be de mikor még dolgoztam megszenvedtem én is a magamét.Azért azt továbbra sem értem amit kisprücsök is ír és nálad is kiérződik hogy ti nem erre a világra valók vagytok,meg totál csődtömeg stb. Leírom ide az emailcímem és ha úgy érzed hogy lenne mondanivalód nosza rajta tedd meg. Szívesen olvasom és legalább valakivel megosztod./ szentgyorgyisne@t-online.hu/  Ez nem kötelez semmire csak gondolkozz el rajta.Gondolom ha néhányan összeállunk e téren együtt töbre megyünk.

#6952 Kisprucsok hozzászólása: 2011.08.06. 03:36

Kedves Tlivi!

Ugyanazt érzem amit Te. Valahogy engem sem érdekel, illetve nem tudok azzal mit kezdeni ha valaki mondjuk fogyatékos vagy akármilyen esetleg halálos betegsége van. Megkaptam sok mindenkitől már, hogy mit akarok, sok ilyen beteg mint akiket felsoroltam örülne ha élhetne meg stb… Én a saját problémámat látom a legnagyobbnak, de szerintem ezzel mindenki így van.

Én magamat is egy nagy csődnek érzem és ezáltal az életemet is. Nem tudom Te hogy vagy ezzel a dologgal..

Ha gondolod és van kedved, esetleg priviben beszélgethetünk, csak szólj és megadom az emailcímemet.

#6951 tlivi76 hozzászólása: 2011.08.05. 20:03

Kedves Kisprücsök! Én sem vagyok ide, erre a világra való. És attól, hogy tudom, hogy van, akinek ezerszer rosszabb sora van, mint nekem, vagy mert fogyatékossággal él, s én egészségben(?), én sem szeretem jobban az életemet. Nem az életem a csőd, hanem én magam. És nálad? Te magadat érzed egy nagy csődnek, vagy az életedet? De akikről írtam, ŐK KÉPESEK felvenni a kesztyűt. Én nem??? Te nem??? Az életet szeretni bizonyára jó érzés. Leélni viszont kötelesség. Én erre jutottam.

#6950 tlivi76 hozzászólása: 2011.08.05. 19:54

Kedves elektor!Én is így vélem, szinkronban kell lennie a kettőnek. Kellene.Azt, hogy ez nem mindig van így, legerőteljesebben magamon tapasztalhattam meg. És igen, tény, hogy felborulhat és fel is borul ez szinkron. Cigarettát ugyan nem nyomtam el a bőrömön, ha jól emlékszem, de hegek az én alkaromon is vannak. Nagyjából 14-15 éves koromtól kezdve voltak „lelki fájdalmaim” (nem tudom, minek kellene neveznem). Illetve, ha őszinte akarok lenni, már jóval előtte is volt. De ebben a 14-15 éves korszakomban kezdtem meg azt, amiről te írtál. Elviselhetetlen, nyomasztó, szinte fizikailag érezhető fájdalmat, kínt éreztem a lelkemben. ( Bármilyen bagatell módon is hat ez a mondat, ezt éreztem.) Akkor, amikor ez az érzés jött, és újra jött, s újra, nagyon sírtam, minden más eltörpült e mellett a gyermekként megélt kín mellett, és arra gondoltam ott, akkor, – egyik pillanatról a másikra – hogy ennél az is jobb, ha valamim, valamelyik testrészem fáj, fájjon az, fájjon inkább az, mert azt inkább elviselem. Jobbkezes révén, fogtam egy pengét, s ahogy tudtam összeszabdaltam a bal alkarom. Megtettem. Tizenévesként. Mert azt a fájdalmat akartam érezni, mert a karomból kiserkenő vér, a valós fizikai fájdalom enyhítette a másik, nem megfogható kínlódást.  Aztán újra, és újra, és egyre gyakrabban tettem ezt, ha jött az Érzés, s tombolni kezdett a Lélekben. Az én lelkemben, az agyamban, a belsőmben, vagy ott, ahol éppen enni akart engem belülről. Már anya voltam, 2 gyönyörű gyermekkel, akkor is megtettem. Szégyellem, de megtettem. És ezen változtatni már nem tudok. Évek óta nem tettem ilyesmit, megkockáztatom a szót: leszoktam. Leszoktam arról, hogy bántsam magam. Legalábbis ezt a módját elhagytam. De a hegek emlékeztetnek. Mindig. Arra az Érzésre, arra, hogy mit NE TEGYEK, és arra, hogy lehetek erősebb, mint a fájdalom, ami ér. És szégyellem, amit magammal tettem, de hozzám tartozik, része az énemnek. Része az életemnek, és célom, hogy soha többet ne forduljak önmagam ellen. Ilyen módon sem. Mert: ahogy írtad, olyan lapokkal kell végigjátszani az életünket, amilyet osztottak nekünk. Nem tudom, hol húzódik a Pokol Előszobája, nagyon keskeny lehet a küszöbe, jöttem vissza kómából, miután begyógyszereztem magam, ártottam magamnak sok módon, de itt vagyok. S igyekszem már nem tenni, hanem használni a nekem osztott lapokat, és végigcsinálni.

De nem magamért. A gyerekeimért.

Mert nincs meg a szinkron. Tán sosem volt.

#6949 elektor hozzászólása: 2011.08.05. 14:08

Kedves  tlivi 76, Igazad van nincs tökéletes test talán tökéletes lélek sem de hogy a kettőnek szinkronban kell lennie az biztos. Az ember duális lény (az én szemléletem szerint) test – anyag és lélek vagy szellem ki hogy nevezi. Láttam a klinikán a lányok csuklóján ujjnyi forradásokat és az alsó karjukon kioltott cigaretták nyomai sorakoztak. Értetlenűl álltam e látvány előtt hiszen nem tudtam értelmezni hogy mit jelent a számukra hogy a testük ellen fordúlnak önként és tudatosan. Nos azt hiszem náluk valamiért felbillent ez a kényes egyensúly a test és a lélek harmonikus kapcsolata.Ma már szélesebb a látómezőm és bár voltam magam is a pokol előszobájában de már tudom hogy végig kell játszani a történetet amit az életnek szokás nevezni és olyan lapokkal amilyet leosztottak nekünk.  Esetleg ha van véleményed szívesen olvasnám.

#6948 Kisprucsok hozzászólása: 2011.08.04. 20:15

Kedves Tlivi!

Olvastama  történetedet. Az utolós részben(fejezetben) teljesen magamra ismertem. Én sem vagyok ide, erre a világra való. Mondták már nekem, hogy örüljek,hogy élek vannak annyian betegen, ágybna fekve, kómában stb.. Igen ez mind igaz, de ettől én még nem fogom szeretni az életem ami kész csőd…

 

#6947 tlivi76 hozzászólása: 2011.08.04. 08:55

Kedves elektor!

Én is azt mondhatom, amit ott, akkor az a sorstársad. Ne tedd! És senki ne tegye.

Az írásom, ami 2007. évi kezelésem foszlányaira épül, pont erre akart rávilágítani. Amit akkor, ott éreztem, az ébredés utáni átgondolás, az élet fontosságának, szépségének megértése, átértékelése pozitív irányba.

Akkor és ott, sok olyan emlék előbújik az emberi agyból, amin előtte átsiklasz.  Nem szeretnék nyomorék, vagy fogytékossággal élő lenni, de ott és akkor, azokra az emberekre gondoltam, akik így születtek, v baleset, vagy egyéb okból kifolyólag vmilyen fogyatékossággal kell, h leéljék az életüket. Pl. a paraolimpia jutott eszembe, hogy ők, tudnak, akarnak küzdeni. Én miért nem vagyok képes erre? Olyan nagynak látjuk a problémáinkat, hogy inkább választjuk sokan a halált, vagy megpróbáljuk elérni, s vagy sikerül, vagy nem. De azok az emberek, bármilyen hiányossággal is élnek, meglátják az élet szépségeit, túllépnek a testi-lelki problémáikon, és én akkor-ott, erre gondoltam. Egy ép, tökéletesen müködő testben születtem, s a napi gondok, a genetikailag öröklött betegség mérgezi meg a napjaimat, közérzetemet, s én, aki ép és egészséges életre képes testet, elmét kaptam, feladom? Ők nem? Láb nélkül úsznak, vagy itt a hegymászónk, aki műlábbal ismét hegyeket mászik, és sorolhatnám…Akkor, 2007-ben ott a kórházban ez motivált, az ő kitartásuk, élni akarásuk, küzdőszellemük. Nincs sem tökéletes test, sem tökéletes lélek. Meg kell tanulnom elfogadni magam, és küzdeni a céljaimért, ahogyan ők teszik. Erre gondoltam.

Igyekszem folytatni, ezen gondolataimat is beleszőve, s remélem kaptál választ a kérdéseidre.

#6946 elektor hozzászólása: 2011.08.04. 06:45

Szia tlivi 76,  én kb.2001 környékén voltam a  Neurológiai és Pszichiátriai klinikán a kerületi gondozó munkatársai ajánlásával 3 hétig. Igaz a fölszinten kaptam elhelyezést ami enyhének számított és emeletenként komolyodott a kórkép és az ellátás is. Számomra egy meghatározó élmény volt ez hogy kicsit belekostolhattam az erre szakosodott klinika világába. Igaz még előtte mikor jártam vizsgálatokra és várakoztunk én is megemlítettem hogy ott tartok beleöntöm a számba az ötven tablettát és iszok rá vizet és annyi. Egyik sorstársam azt mondta ne csináljam mert kimossák belőlem és még rosszabb lesz. Ezt most téged olvasva látom is. Kérdések vetődnek fel bennem. Szeretnél nyomorék lenni? Akkor tudnád értékelni az életet? Ezt igazából nem értem. Tökéletes testben tökéletlen lélek? Gondolod hogy púposan vagy bénán jobban szinkronba kerűlnél önmagaddal? Még kiszolgáltatottabb lennél.Szerintem. Várom a kérdéseimre a választ ha úgy gondolod hogy folytatod a történetedet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close