antidepresszánsok hosszú távú mellékhatásai

2011.12.29. 16:26

Kedves Sorstársak!

Már egyszer feltettem ezt a kérdést, de nem sokan jeleztetek vissza.

Kíváncsi lennék, hogy van-e köztetek olyan aki antidepresszánst szed évek óta és esetleg meghízott, hormonzavarai lettek, vagy nőgyógyászati jellegű problémái adódtak az utóbbi időben? Sajnos én ilyesmikkel küzdök és (2 sikertelen leszokás után) nem tudom kiűzni a fejemből a gondolatot, hogy ezek a betegségek összefüggnek a 10 éves gyógyszerszedéssel…

hasonló tünetek érdekelnek, mint: állandó fáradtság, száraz bőr, hírtelen hízás (10-20 kg), fakó bőr, fokozott szőrnövekedés, nőgyógyászati daganatok, izületi fájdalmak, csökkent koncentráció, eltolódott vér értékek: TSH – pajzsmirigy hormon…

Van valakinek hasonló tapasztalata vagy hozzáfűznivalója?

#8034 Oliver007 hozzászólása: 2013.04.15. 19:30

Kiderült igen, a koleszterinem volt magas, meg valami serum amylase az orvos erre nem mondott semmit, de kardiológiára elküldött, amin még nem voltam sajnos a vérnyomásom se alacsony mostanába.

Inez
#8033 Inez hozzászólása: 2013.04.13. 17:31

Nekem az orvosok mindig azt mondogatják, hogy az alapbetegségtől is lehetnek a tüneteim (hízás, szőr problémák), szerintetek ez igaz? Oliver neked megvan a vérvétel eredménye? Gondolom csak általános vérvizsgálatot végeztek, abból nem sok derül ki, ezekre a panaszokra nézvést. :(

#8032 Oliver007 hozzászólása: 2013.03.29. 17:09

Sajnos nekem is van tapasztalatom erről, igazábol 25 éves férfi vagyok és 19 éves koromban kezdődőtt az egész pánikrohamokkal, közhelyektől való félelemmel, halálfélelemmel citapramot kezdtem szedni akkor jó lettem, de sajnos mint ahogy többen is írtátok én is visszaestem és már aludni se tudok ami miatt munkába se tudok teljesíteni azota írtak már rexetint helex sr-t frontint yarocent, és most valamiért már a melkasom is ég zsibbad stb most ujra citapramot szedek és este yarocent amitől alszok mint a bunda de nappal meg nem nagyon van kedvem kimozdulni. Elmentem a háziorvoshoz is aki beküldött vérvételre, kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Igazábol nagyon kétségbe vagyok esve! lehet ez a gyogyszerektől van? Leszokni is próbáltam de nem tudok mer gyogyszer nélkül kibírhatatlan érzések törnek rám!

#8031 atlantiszi hozzászólása: 2013.02.02. 22:07

Kedves Irén!

Örökre a gyógyszerek rabságában szeretnél lenni,vagy szeretnéd, ha kiléphetnél a pszichiátria csapdájából.A tabletták által csak problémákat kaptál, a gyógyszeriparnak ez minden esetre kedvező.Egyre több problémára egyre több kapszulát tudnak a gyógyszertárban kiadni a részedre.A hatásfok megszűnésével egy újabb még erősebb tudatmódosítószert kapsz,mindegy, hogy mi a neve.

Van szabadulás belőle,de ahhoz a Te akaratod  is szükséges.

Ha szükséges keress meg,elérhetőségemet megtalálod a honlapomon,fordulj hozzám bizalommal,másoknak is segítettem már a várószobáról.

Honlap: lelekmasszazs.gportal.hu

Tóth László lelki segítő

 

#8030 laki123 hozzászólása: 2013.02.02. 18:37

kedves Inez

én most csatlakoztam a társasághoz és rögtön a te ’11.12.29.-ben írt antidepresszáns

gyógyszerszedésed következményéről írt tőrténeted találtam meg.

mintha rólam írtad volna!

Én ’96-óta szedek antidepresszánsokat.

Zoloftal kezdtem ami hatott 10 évig.aztán már kevés lett.utánna Velaxinnal folytattam 8

évig.most újra váltanom kell,mert ez is kevés.de a Zoloft szedésének kezdete után kb:5-6 évvel kivették a garatmanduláimat.rá 1 évvel elkezdtem hírtelen sokat hízni.

mivel semmi okom nem volt rá,ezért elmendtem orvoshoz.nehezen,de kiderült,hogy pajzsmirigy alulműködésem lett.derült égből villámcsapás!

mégtöbb gyógyszert kellet szednsm.a legnagyobb mennyiség 150 mg.Leponex volt.

most 100 mg.-ot szedek de hízom egyfolytában.semmi nem hat ez ellen 54-56 kg.voltam,a gyógyszerezés elött.most jelenleg 87.

azt tapasztaltam,hogy egyedül a torna segít.mozogni mindég szerettem,de nem tehetem büntetlenül.Mikor elkezdtem elöször a hízás után egy hónapig semmi bajom nem volt.Aztán egyik percről a másikra teljesen magamalá kerültem.Olyan voltam mint egy zombi.Csak feküdtem,és bambultam.

Hosszú hetekig tartott míg újra emberré lettem.Sokáig tartott amíg újra rászántam magam.Most januárban újra nekivágtam,de most már a 4-dik napon éreztem,hogy most lassabban ,de újra rossz vége lehet ha nem hagyom abba.

Most,hogy olvastam a történeted,tüneteidet,egyre biztosabbnak tűnik az én számomra is,hogy a hízásom oka gyógyszer.

Csak sajnos én sem hagyhatom abba.Most a Citoprammal ismerkedem.De hízom,az izületeim fájnak,nehéz a mozgás és fájdalmas.

Egyre több probléma jön elő,egyre több gyógyszert hozva magaután.

Te hogy vagy most?

Irén

#8029 timoti hozzászólása: 2012.01.01. 21:27

Hála Istennek neked legalább bevált a gyógyszer!!:)

#8028 csutkababa hozzászólása: 2012.01.01. 20:16

Sandoz citapram 20 mg, minden reggel egy tbl. Igen, kezdettől ezt szedem. Volt egy kis majré a leállásom után, hogy ugyanaz a gyógyszer beválik-e a szünet után, de hálisten bevált.

Inez
#8027 Inez hozzászólása: 2012.01.01. 19:31

Kedves csutkababa, milyen gyógyszert szedsz? Azt szeded 12 éve?

#8026 csutkababa hozzászólása: 2012.01.01. 13:18

Kedves Inez, nem volt szándékom viszályt szítani, sem bárkit rábeszélni a tablettaszedésre, csak nem árt, ha áll itt egy tárgyilagos, pozitív tapasztalat is. 2011. dec.21-i eredményem: THS 2,290 (referencia tartomány: 0,400-4,000), ez és más eredmények nem adnak okot aggodalomra, bőröm selymes, hajam dús, derűs vagyok és energikus.

De ha nem így volna, akkor is választanám a hosszútávú gyógyszeres kezelést, semmint a földi poklot, vagy az öngyilkosságot. Az életben maradás ösztöne nagyon erős bennem, s ha még tünetmentességet is el lehet érni, akkor Hawaii! :)

Inez
#8025 Inez hozzászólása: 2012.01.01. 11:52

Kedves csutkababa!

Igen, én is tartottam attól, hogy ez a “topik” majd elrettenti a gyógyszerszedéstől azokat is akiknek most szükségük van rá. De. Az orvosok akkor is felírják ezeket,ha egy pszichoterápia is segítene…

Ezen kívül nekem nem is az a célom, hogy viszályt keltsek, hanem kíváncsi vagyok, hogy mennyi embernél okoz ez hasonló problémát, ezen kívül hogy valamiféle megoldás felé orientálódjak,ha valóban ez a szer okozza a tüneteimet. Minap kaptam választ egy endokrinológustól, hogy közismert az antidepresszánsok hízlaló és TSH eltoló hatása, ami ezért nem semmi, hogy a pajzsmirigy működését is befolyásolja. Ezek után örülök, hogy neked semmi bajod. Azt gondolom, hogy amikor valaki a pokolban ücsörög és a pszichoterápia sem segít, akkor az életmentés szempontjából fontos a gyógyszer, de ellenőrzött körülmények között, ugyanígy a leszoktatás is. Mellettem egy orvos sem volt amikor megpróbáltam leszokni, és nem is nagyon törődtek velem, egy idő után, lásd csak receptírás, és még durva történeteket is mesélhetnék…Azt gondolom, hogy jogom van kérdezősködni az állapotom  miatt is, meg egyébként is, mert ez a közösség nem azért van, hogy a gyógyszereket vagy a pszichiátereket istenítsük, hanem megosszuk a problémáinkat, kételyeinket egymással. Mentem már én is orvosi utasításoknak fejhajtva utána, de az eredmény inkább elkeserítő volt. Kísérleti nyúl viszont nem szeretnék lenni…

Ezen túl, meg ahhoz képest,hogy nem ismeretesek ezeknek a szereknek a hosszú távú hatása, orrba-szájba írják fel, és nálam még egy orvos sem érdeklődött a mellékhatások után,vagy az egészségi állapotomat nem figyelik, hogy tanuljanak belőle, örüljek, hogy nem akarok kiugrani minden nap az ablakon…ettől még rossz az életminőségem, saját magam próbálok utánajárni a dolgoknak (mint itt is) mert egyedül vagyok hagyva…

#8024 csutkababa hozzászólása: 2011.12.31. 22:55

timoti, a hozzászólásom lényege az volt, hogy rajtam segített a gyógyszer, amit felírt a neurológusom, nem túlzás, ha azt állítom, hogy megmentette az életem, tehát “sz@r”-nak semmiképp nem nevezném. A vérkép követés nem mutatott ki elváltozásokat, sem az ultrahang ill. szűrővizsgálatok. Mellékhatásokat az első 3-4 hét elteltével nem tapasztaltam.

A te estedben a (nem tudom, melyik) gyógyszer nem működött, lehet, hogy váltani kellett volna. Hogy a kellemetlen tüneteidet a gyógyszer okozta, semmi nem támasztja alá, hiszen kivizsgáltak.

#8022 csutkababa hozzászólása: 2011.12.31. 21:44

Szia! Hát, én végigolvastam a hozzászólásokat, és attól félek, hogy a gyógyszeres kezelésre szorulókat elrettenthetik, ami nem lenne jó, mert ez a betegség, ha nem kezelik,  testileg lelkileg kimeríti az embert, pedig van rá gyógyszer.

Elmondom az én történetemet. Első gyerekem születését követően post partuum depressziót kaptam pánikbetegséggel fűszerezve, hogy nehezebb dolgom legyen.  A tüneteket ismeritek: álmatlanság, étvágytalanság, hányásrohamok, heves szívdobogás, ájulásérzés, remegés, fulladásérzés stb. Ilyen állapotban a nap nagyobb részét kettesben töltöttem minden segítség nélkül egy csecsemővel, aki minden tekintetben rám volt utalva. Semmilyen gyógyszert nem kaptam (80-as évek), egy pszichiáterhez jártam “beszélgetni”, lószart sem ért. Ez a pokol több évig tartott.

Jó sokáig nyugalom volt, ám újra férjhez mentem, és gyereket szültem. Nem hittem, hogy megismétlődik, de megismétlődött! Úgy látszik, hormonális változások váltják ki nálam. Szülés után pár nappal lecsapott a ménkű. Rohanás orvoshoz. Nem kaphatok semmit, mert szoptatok! Sebaj, a kialvatlanságtól és az éhezéstől (csak Fantát tudtam magamhoz venni kortyokban) pár hét alatt elapadt a tejem. Lássuk a gyógyszert! SSRI-t kaptam (citalopram), ami a depressziót és a pánikot is gyógyítja. Ezek nem azonnal hatnak, 3-4 hét kell a hatás kifejlődéséhez, és ebben az időben még rosszabbodnak is a tünetek, szóval türelem kell, de megéri. Kiegészítésül Rivotril a rohamokra.

Teljesen helyrejöttem, ezt értsd úgy, hogy visszaállt a betegségem előtti állapot. Másfél év múltán a doki javasolta, hogy próbáljuk elhagyni a gyógyszert. Igent mondtam, franc szeret gyógyszert szedni, bár csak napi egy tablettácska volt. Elhagyási tünetként csak azt tudom felhozni, hogy kb. 2 hónapig minden hajnalban pontban 4-kor felriadtam és nem tudtam visszaaludni. Jól van, eltelt 8 hónap, és egyik óráról a másikra visszaestem! Nullára. Irány a doki. Aszongya tanácsos lenne a gyógyszert profilaktikusan (megelőzésként) szedni, mert úgy tűnik, érzékenység alakult ki nálam a betegségre. Mondtam, bármit megteszek, ha kell egész életemben minden nap beveszem a pirulát, csak ezt ne többet! Elegem volt.

Nos azóta is, immár 12. éve beveszem a pirulát minden reggel. Kutya bajom nincs, rákszűrésre, ultrahangra évente járok, vérkép szintén évente. Az általad elmondott tünetekből semmit nem tapasztaltam soha.

Jó lenne tudni, hogy milyen gyógyszert, mióta és milyen adagban szedtek.

Inez
#8021 Inez hozzászólása: 2011.12.30. 13:53

Igen sajnos a háziorvosnak kellene összefognia az egész betegség témát, ő az aki átlátja az összes szakorvos leletét, és a lényeg az egész ember vizsgálata lenne, de pont ők nem képesek erre, legalább is sokan vagyunk ezzel így, hogy a házio nem figyel oda eléggé. Én is próbálok mindenfele érdeklődni, jönni-menni, de eddig a tb által támogatott endokrinológián – ahova 3 hónap múlva kaptam időpontot – azt mondta, hogy inkább nem kezel, mert csak rosszabat tenne..kösz közben meg egyre nehezebben megy a meló, mindenféle tünetek jönnek, és a vér értékeim is tolódnak el :(

szerintem a háziorvos nézhet neked a vérből TSH-t és ha az nem jó, akkor kellene, hogy beutalót adjon pajszmirigy szakrendelésre vagy endokrinológushoz. Nekem ezzel már csak az a problémám, hogy a kapott gyógyszerek hogyan hatnak az antidepresszáns mellett!!!  Nagyon nem könnyű :(((

#8020 timoti hozzászólása: 2011.12.30. 13:07

Szia Inez  :) Most ott tartok ezzel a testsúllyal hogy 2-3 kiló fel aztán le 5-6 kiló! De nem is ez a legnagyobb problémám nem érzem jol magam fálynak a csontjaim pedig szedek kálciumot!!! Dús sok hajam volt köszönhetően az antinak szépen ki hulott foltokban a hajam!! Úgy érzem magam mint ha 80 éves lennék!!!  Csak annyi a külömbség már nincsenek rohamaim olyanok hogy ügyeletet kellene hívni!!ezen már túl vagyok!!  De a mellék hatások most jönnek igazán!!! Voltam Házi orvosnál de mit tudott tenni ugyan azt amit mielőtt kiderűlt volna hogy milyen betegségem is van!! Elkűldött laborba vérvételre!!Nem derűlt ki semmi rossz mert azt tudni kel még rólam hogy vérszegény vagyok és erre szedek is gyógyszert! Nah a vörösvérselytek száma több lett jó!! ennyi!! tiszetelet a kivételnek de az én házi orvosom nem érdemli meg azt hogy orvos legyen!! sokan panaszkodnak rá!! Semmi olyat nem csinál a betegek érdekében hogy jó legyen azon kívűl hogy laborba kűld mindnekit!!Azóta sem voltam nálla lassan már 4 hónapja!! Pedig én úgy érzem hogy kellene egy teljes ki vizsgálás számomra!! Ez nem állapot!! hogy egy gyógyszer így taccsra vágjon!!

Inez
#8019 Inez hozzászólása: 2011.12.30. 11:35

Kedves aliasdj,

jelenleg nincs kezelőorvosom, mert háziorvos írja fel a gyógyszert, az utolsó dilidokim sem csinált mást, csak receptet adott…Sok orvossal beszéltem, de a pszichiáterek mind tagadták, hogy lenne ilyen hatása, inkább a gyógyszerrel magyarázták. Ma írt vissza nekem egy endokrinológus, hogy közismerten túlsúlyt és TSH azaz pajzsmirigy hormon emelkedést okoznak az ilyen gyógyszerek. :(

aliasdj
#8018 aliasdj hozzászólása: 2011.12.30. 10:35

 

Drága Inez!

Nem hiszem hogy ez hormonálisan ekkora problémát okozna , de azért én ezt megbeszélném a kezelőorvosommal és ellenőrző vizsgálatokat kérnék e tárgyban.

Inez
#8017 Inez hozzászólása: 2011.12.30. 08:27

Kedves aliasdj!

Nem is a meghízás zavar a legjobban, hanem attól tartok, hogy ez az állapot : hormonok elcsúszása csak romlik, és végül bekrepálok szép lassan, hosszú kínlódás után…a hormonok írányítanak nagyon sok mindent…:(

Inez
#8016 Inez hozzászólása: 2011.12.30. 08:25

Kedves timoti!

Sajnos én nem tudtam leszokni, majdnem, hogy súllyosabb tüneteket produkáltam egy kevéske gyógyszermegvonás után. Most féllel csökkentettem az adagot, nem vagyok valami fitt azóta :) És azóta is ilyen tüneteid vannak? Voltál vele orvosnál?

Inez
#8015 Inez hozzászólása: 2011.12.30. 08:22

Kedves emcsyke!

Leszokás után szoktál fogyni, vagy van valami változás ilyen téren a szedés és nem szedés között?

 

aliasdj
#8014 aliasdj hozzászólása: 2011.12.30. 08:10

Én Én majdnem 26 éve szedem már,igaz nem pánikra , de itt sokan taláb nem tudják, hogy az epilepsziások mindennap többször szedik, lévén az antiepileptikumok, mind tartalmaznak antidepresszánst is. 26 éve igen meghíztam , folyamatos harcban álok a súlyommal most éppen fogyókúrázom . Sikeresen leadtam 5 hét alatt 10 kg -ot.

A kúra titka  hogy cukorbetegeknek való diétás fogyókúrát hajtok végre, mely napi 6X -i étkezésből áll . Nem éhezem , soha nem léphetem át a 200 kalóriát, a szénhidrát a rost , a fehérjee bevitel szabályozott.

Fontos az egész fogyókúrám epileptológus és dietetikus ellenőrzi illetve ők állítják össze .

Most fogják emelni a bevihető kalória számát lévén kezdjük elérni a kívánt súlyt.

Ez az én tapasztalatom!

De mégegyszer mondom nagyon fontos a kezelő orvosok folyamatos felügyelete!!!!!

#8013 timoti hozzászólása: 2011.12.29. 22:02

Szia :) én nem sokáig  szedtem a gyógyszert volt eszem és leraktam!!! 25 éves vagyok és képzeld el fekete karikás lett a szemem ami soha nem volt!!!  És még ugyan ezek a tünetek  amiket végig soroltál!!!Híztam sokat pedig nem híztam fel 55 kg-nál többre!! És ha ettem is nem látszott meg olyan hamar  rajtam!!!És nem csak ezek a panaszok én még hozzá tenném azt  nem h még jobb lett volna h szedtem ezeket sz….. még roszabb lett!! Nem éreztem gyógyító hatását!!

#8012 emcsyke hozzászólása: 2011.12.29. 21:48

szia Én 12 évi szedtem lejöttem róla

nagyon lassan kis adagban meghíztam , elvsztettem női érzéseimet

De most sem jó . újra szedni kezdtem így igy is rossz  leszoktam megint

SSRI szedem

leszokokok ez megy   holnap írok ah írsz

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close