Az 50-ik story de nem a legutolso a Parkinson kórról

Téma címkék:
2012.02.18. 19:01

leirom az en esetemet… probalom roviden…

2008 ota kuzdok “valamivel” eloszor nem hagyott aludni folyamatosan minden ejjel felkeltem hajnal 1-3 korul es istenert nem tudtam visszaaludni. A szemeim almossak majd osszeragadnak de valamitol egyszeruen nem sikerult elaludni csak forgolodtam jobbrol ballra meg vissza….

2009 ben a szokasos idoben hajnal 1-3 korul keltem es elkezdett bizseregni a kezfejem, labfejem az ujjaim most mar ez sem hagyott aludni… majd ez tarsult izuleti merevseggel, de reggel mikor felkeltem elmult minden csak hat mosott szar voltam a kialvatlansag miatt.

2010 ben neha-neha meglepett a bizserges es izuleti merevseg napkozben is…

Evvegere sikerult eljutni neorologushoz megvizsgalt jobbrol ballrol elkuldott nyaki CT/MRI re. Majd csinalt kezfej es labfej mozgas stimulalast. Teleszurkalt tuvel kar, nyak, arc, fej meg elektrodaval es figyelte a fejem bubjan, hogy milyen gyorsan er oda a jel.

Osszegzes: teljesen normalis vagyok szedjek B vitamint.

De mikozben az utolso vizsgalatot csinalta akkor egy tut szurt a fulem moge amitol a hidegre/melegre erzekeny fogam azonnal elkezdett fajni. Ahogy stimulalta a kezemet vagy a labfejemet (60sec) az ido alatt a fogam bizserget es fajt mint allat. Kerdeztem a dokit.. nem lehet ez a bajom? Az a fogam mar pont annyi ideje erzekeny mint ahogy kezdodott a problemam..

Nem nem az kizart…

Jol van de azert elmegyek fogorvoshoz 3 hetre kaptam idopontot de ez idoalatt elege szenvedtem a rohamszeruen jovo tunetektol. Forro levest ettem vagy a decemberi fagyott levegot lelegeztem a fog azonnal megfajdult es 10 perc mulva bizserges izuleti merevseg:fajdalom landolt kezemben labamban. Olyan kezfejizuleti fajasom volt, hogy nem tudtam erosen fogni, egy szeket keptelen voltam arrebbrakni!

A fog dokihoz ugy mentem, hogy maxon tombolt bennem minden. Az autot birtam kormanyozni de kuzdeni kellett vele. A doki kiolte az ideget ugy szalltam ki a szekbol hogy ZERO problemam van! Az autot futyoreszve vezettem vissza. Nem is volt bajom vagy 4 napig… aludtam mint a bunda!

De aztan csak visszajott a bizserges, merevseg de mar csak fele erossen mint elotte es az izuleti fajas teljesen megszunt szoval jobban lettem :):)

Multak a honapok de a bizserges nem valtozott se kevesebb se erosebb nem lett irany ujra a neorologus de most masikhoz mert egy B vitamos ajanlat miatt nem megyek megegyszer es hagyok ott egy halom piiizt…

Az uj nerologus meghallgatott mondta, hogy a fog ilyent NEM csinal! Valoszinuleg a FOG es a problemam az 2 kulonbozo dolog! Adott Pramipexole-t probaljam meg 1 honapig minden este 1 db-ot Meglatjuk mi lesz ha elmulik a bizsergesem akkor OK.

Ha nem akkor csinaljak teljes agyi CT / MRI -t..

Elso heten elmult a labambol a bizserges a 2. heten a kezembol viszont maradt az izuleti merevseg Kozben nem szaroztam kihuzattam a kerdeses fogat mert az is egy kicsit fajt az inyben pedig mar kiolt gyokerkezelt fog volt (azaz teljesen halott) ezutan a merevseg erzes felere csokkent. Mar-mar egesz jo lettem aludtam reggel 4 ig 5 ig. A gyogyszer kura (30db) utolso napjaira a bizserges is visszatert igaz mar joval gyengebben es csak reggel 5-6 korul. Lehet hogy a szervezet megszokta a gyogyszert vagy mar keves volt a hatoanyag az esti 1? Az egy honapnyi adag utan egy honap gyogyszer mentes ido jott a bizserges szepen lassacskan visszatert kicsit gyengebben de meg mindig nem hagyott aludni.

Most mar nincs mese irany CT/MRI. Majd utana a doki azt mondta a CT = normalis.

Akar meg mindig lehet idegi “uzemzavar” de tuti nem fogtol volt/van! Barmitol lehet vmi vegyianyagtol? vagy stressz, oroklodes, DNS. Egyenlore az a lenyeg, hogy elmuljon!

Szedjem a Pramipexole-t 6 honapig napi 2 vagy 3 at ahogy erzem reggel 1 este 1-2 az elso honapban utana csokkentsem. Feluton (3ho) talakozzunk vagy ha esetleg mas tunet megjelenik. Egyenlore a bizsergesen es a kez/lab-fej merevsegen kivul nincs mas tunet az is ejjel kb 2-4 kozott no es meg mindig szar alvasom van

Szinte naprol napra elek dolgozni eljutok de majd leesek a szekrol olyan almos vagyok foleg pentekre. hetvegen van persze utanalvas amennyire tudom…

Nos nincsenek illuzioim…. ha ez a parkinson lesz akkor majd szepen lopakodnak a tovabbi tunetek ujj/kez/lab/kar remeges, szaglas izleles elvesztese, egyeb mozgas koordinacios problemak vagy mas finomsagok, hogy rohadjon meg vagy talan tenyleg makom lesz es csak a fogbol eredo idegi uzemzavar lesz?

Eddig csak 2 fogorvos 2 foggyokerkezelo es 2 neorologus hatarozottan allitotta: - a fog ilyent 100%, hogy nem csinal. Ez ket kulonbozo dolog ami egymas mellett egyszerre futott..

Kerdem en miert is volt a fogkezeles hatassal a masikra? Az egy evvel ezelotti gyoker kezeles utan a problemaim 50-60%-a elmult. Ma mar napkozben nincsen roham szeru biszergesem, nincsen kezizuleti fajdalamim… Eg es fold a kulonbseg… Persze nem vagyok szazas es kismerteku tunetek meg mindig fent allnak amik nem hagynak aludni.

Szoval beszarattak rendesen most lessem magam mukodik rendesen mindenem? Seta kozben kezem mozog, rangatozok van megmagyarazhatatlan koordinacios problemam?  EZ van… a kovetkezo 6 honapban kiderul?

Leepulok vagy rendbe jovok? :(:(

#8673 hvx323 hozzászólása: 2012.02.23. 19:11

koszonom a hozzaszolasokat….

nos jelenleg nem kezzsibbadasom van hanem bizserges (kezfejek es labfejek+ujjak) valamint izuleti merevseg ezen a teruleten szoval vmi idegi alapu dolog ami nagyon ugy nezett ki szamomra, hogy eroteljesen osszefuggesben volt/van egy rago fogam idegi problemajaval.

Jelenleg a bizsergesen kivul mas tunetem meg nincs vagyis nem birtam felidezni valamint a doki sem jelentette ki, hogy marpedig nekem PK van…

ajanlotta hogy 6 honapig adagoljam Pramiexole-t… kezdjem napi 3db al reggel egy este 2 vagy 1 ahogy erzem aztan meglatjuk.  nos tobb mint 1 het Pramipexole utan… most mar tenyleg ugyerzem mint aki beteg!!

Eddig CSAK ejszaka volt bizsergesem ami kb 2-3 ora magassagaban ugrasztott ki az agybol.

A regeli 1db Pramipexole utan: sikeresen bizseregtem egesznap es tobb mas reszen a testemen nem csak a kezem, delelott folyaman az ejszakai szar alvas utan meg jobban almositott majd lefordultam a szekrol ez mellett felporgette az emesztesem… valszeg a belmukodest megporgette idegileg? na es delutanra felporgetett enegem is idegileg jart kezem laban nem birtam megulni, sikeresen kaptam idegrangasokat barhol a testemen amint az agy elengette a kontrolt mar rangatoztam is itt ott..

lehet tul sok az anyag? a napi 2szem dopamin tulnyomja az agyamat az idegrendszeremet? biztos ez kell nekem? erre van/lesz szuksegem?    

parnap utan visszatertem az esti 1 db hoz…

ettol is fentallnak a nappali tunetek de mar nem oly erosen.. az ejszakai bizserges kesobbre tolodott 6-7 korul de nem szunt meg. viszont szarul alszom felkelek bizserges nincs de van izuleti merevseg van… Nos meg kap parnap eselyt a cucc de ha nem lesz pozitiv valtozas egyenlore nem kerek ezekbol a negativokbol… befejezzuk. A gogyszerelotti egyszeru bizsergos problemambol mar idegrangos idegbeteg lett belollem…

De aztan lehet kesobb szuksegem lesz ra? Mert PK -as leszek? nem tudom tenyleg PK-as vagyok-e MOST? egyenlore idegrangas jellegu problemaim a gyogyszertol vannak magamtol meg nem produkaltam pl egyik ujj? vagy vmi…

lehet a biszerges a PK elojele aztan a biszerges atmegy majd remegesbe?

ha atmegy akkor szarba leszek de nagyon… mind 2 kezem es 2 labam fog remegni aszthiszem… vagy talan megse? ha nem PK am van? vmi mas cucc kell!!!

#8672 yura hozzászólása: 2012.02.22. 10:46

Először én is arra figyeltem fel,hogy nem müködik ill. néha kihagy a járás közben a koordinációja a kéznek és lábnak.Konkrétan  - ugye mert ellentétesen kell mozdulni  - a jobb kezem megállt féluton.A rángatódzás is és a koodinációs problémák is arra utalnak,hogy sajnos lehet,hogy sorstársunk.Nekem több mint két éve diagnosztizálták ezt a betegséget.Talán már lehet,hogy leirtam – demencia -egy toalettről kijövő ukrán ideggyógyász miközben átadta a az általam kért toalett kulcsát az ajtóban közölte velem -teljesen ismeretlenü l- hogy “Uram Ön Parkinson Kórban SZENVED”.Avizsgálat során elmagyarázta, a félreérthetetlen tünetekből következtetett?Az arcmimika lefagyása, a kéz koordinációs hibája a csoszogó lábmozgás a lefelé nézés,görnyedés stb.Remélem ez Önnél nem igy van, minden jót  és téves diagnózist kivánok!

#8671 nikimano hozzászólása: 2012.02.20. 19:56

Nem lehet, hogy a szíveddel van valami baj? a kéz zsibbadás miatt gondolom, meg az alvási bajok miatt…balkezed nem szokott fájni? fázik a fejed esténként? hidegek a kezeid? a bizsergés lehet a vérkeringés rossz működése miatt. is…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close