Együttélek egy skizofrénnel – Segítség kérés

Téma címkék:
2013.04.12. 12:29

Tisztelt Skizofrének!

Őszinte és baráti segítséget kérek! Csak attól, aki nem önjelöltként-csupán a nyilvánosság felhasználásával-

Írta és írja le problémáit.A skizofréniának jellemző tünetei vannak, tehát senki ne diagnosztizálja magát!Én nem kitalált történeteket írtam eddig, a feleségem sajnos p a r a n o i d , s k i z o f r é n  d o x a z m á v a l súlyosbítva. Jelen pillanatig azt hittem ki fogom vele bírni az együttélést. Hát nem! meg lehet engem vetni érte, de sajnálom. Leszek annyira önző, hogy itthagyom egyedül a maga 78 évével, a téveszméivel. Különben én fogok megbolondulni, netán dühöngő őrült leszek. Kérdéseket teszek fel. Vajon egy skizofrén megteheti, hogy telefonálgat rendőrségre, tűzoltóságra, hivatalos szervekhez, mentőkhőz? Ezek téveszméi által keletkezett hívások. Mert őt “hangos kamerán” kersztül értesítették, hogy baj van, s neki kell a szerveket értesíteni. Emiatt már jött ki rendőrség, s engem megbilincselve vittek el. Mert bár rendőrségünk tudja, hogy nejem elmebeteg, de hát nekik intézkedni kell. Három éve tartó “Canossa járás” miatt most bírósági úton kilakoltatnak minket, mert zavarjuk a közösséget. Bocsánatot kérek közönséges megnyilatkozásom miatt, de én kinyalom annak ahátsóját, aki birka türelemmel el tudja viselni egy skizofrén megnyilvánulásait. A pszichiátria tehetetle, mert nejemnek nincs betegségtudata, ergo semmilyen gyógyszert nem ve3sz be. A kényszer gyógykezelést megtiltották törvényileg. Intézetbe nem helyeztethetem el, mert nincs több mint százezer Ft-om a havi ellátásért. Másrészta nap 24 órájában 70-80%-i úgy viselkedik, mint egy normális. Mos, főz, vasal, ebédet készít(nagyon finomat). S a paradoxon(sokszor sírni tudnék mint egy gyerek)39 éves házasságunkat rugjam fel? Mert szép emlékek is vannak. Tanácsokat kérek! Vajon minden skizofrén felrúgja a normális családi éltet, csak azért, mert netán így akarja magára felhívni a figyelmet? Szándékosságot nem feltételezek!!

Ha nyíltan, őszintén írtok, megköszönöm! Írásom nem provokáció, mert előttem a másik ember egyénisége mindig szent volt és az is marad!

Címem :     demabako@hotmail.hu   64 évesen és megtörve várom írásaitokat. Ti mit tennétek az én helyemben??                        Béla

EN-ek
#28664 EN-ek hozzászólása: 2019.07.27. 00:00

Ú látom tök hiába okítalak titeket 100 éve, SEMMI n ragad rátok! (max a KOSZ) :P

Attól h vki skizo (v te RÁfogod, h az) DE 1ébként jámbor minta maszületett páfrány; még N LEHET (akarata ellenére) bezsuppoltatni sehova, se mérgekkel tömni! még akkor SE, ha ősze-visza telefonálgat egész nap, és qrva idegesítően nyüzsög mint 1 ADHD-s bolha.

Mása hejjzet, ha monnyuk 20 centis konyHAkéssel kergeti a kideket a zuccán, e-setleg saját magát kaszabojja.

és HA jobban belegondolsz yól is van ez így, hiszen elvileg mégiscsak jogállamban élünk… (LOL)

Holdsugar
#28666 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.27. 03:17

Ez jó is, nem is. Enyhe tünetek esetén, amivel vki jól vagy nagyjából jól érzi magát, nem biztos, h jói járna a kezeléssel. Annak lehet zavaró mellékhatása, az egészségére is káros lehet. Betegségbelátáa hiánya, hatástalanság és mellékhatásproblémák miatt szokták általában elhagyni a gyszert vagy visszautasítani a kezelést.
Az viszont teljesen érthető, h a család kezelést szeretne, ha a beteg családtag láthatóan nincs jól, közösségbe nem tud illeszkedni, nem dolgozik vagy dühkitörése van, esetleg agresszív. A kezeléssel épp arra kaphat esélyt, hogy jobban legyen, tudjon magáról gondoskodni, tanulni, dolgozni. Ha gyszerrel sem megy, leszázalékolást is meg lehet próbálni.
Sok nem skizofrén/skizoaffektív problémás viselkedésű beteg van. Egy szimpla dühroham, kiabálás miatt nem feltétlen indokolt kórházba vitetni valakit. Halkan megjegyzem, hogy dührohamos betegnél olyan is kiderülhet, h erősen provokálja, folyamatosan cseszteti vki, azért akad ki. Ilyen esetben családterápia segíthet.

Holdsugar
#27975 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.06. 17:41

Kedves Tünde!
Ezt nem igazán értem. Ha a pszichiáter szerint beteg, akkor ad neki gyszert. Ehhez elég, ha az orvos megállapítja, nem szükséges betegségbelátás. Biztos, hogy skizofrén? Sok más betegség van (pl skizoaffektív zavar, személyiségzavar), ami hasonló tünettel jár.
Üdvözlettel,
Holdsugár

#28535 asante hozzászólása: 2019.07.12. 18:15

Kedves Holdsugár!

Már ne is haragudj, de amit írsz látszik, hogy fogalmad sincs arról, hogy eü önrendelkezési jog miről is szól. Ugyanis ha nem akarja akkor nem kezelik a paranoid skizofrént. Idézlek: “Ha a pszichiáter szerint beteg, akkor ad neki gyszert. Ehhez elég, ha az orvos megállapítja, nem szükséges betegségbelátás.”
Mégis hogy gondolod ezt? Nem megy el orvoshoz, tehát nem találkozik a pszichiáterrel. Mégis, hogyan kezelhetné, azt akik nem lát? Olyan szolgáltatás, hogy mint családtag házhoz hívod a pszichiáter nincs Magyarországon. Csak úgy mondom Neked. Meg nem kötözheted és nem cipelheted el a rendelőbe, mert a személyi szabadság korlátozása súlyos bűncselekmény. Mentőt ha hívsz nem viszi el, mert nincs kórházi beutaló, hiszen ki is adott volna beutalót ha nem volt orvosnál? Egy esetben viszik kórházba és kezelik akarata ellenére, ha ön vagy közveszélyes. Tehát egy öngyilkossági kísérletet túlél és észreveszed, vagy ha ilyet nem követ el akkor éppen simán őrjöng. Persze ehhez az is kell, hogy a mentők a hívás után ne 6-8 óra múlva érkezzenek ki a helyszínre, mert azért 1-2 óra őrjöngés után lenyugszik magától – elfárad- és mire megérkezik a mentő addigra tudja, hogy hol van, hogy hívják. Na ekkor már nem viszik be kórházba, hiszen nem áll fent akut veszély. Így szépen marad kint és következő nap vagy következő éjszak újra kezdi. Marad kezeletlen a beteg, a család meg szenved, mert azért ezen típusú betegséggel élők minden belátási képességet nélkülöznek. A skizoaffektív zavar nem igazán különbözik külső laikus embernek, hallucinál, téveszméi vannak. Nekem a testvérem ilyen beteg, mindkét diagnózist olvastam már eü papírjain. szóval tök mindegy minek hívják, egy borzalmas állapot.

#28661 Furikake hozzászólása: 2019.07.26. 15:36

Kedves Asante,

sajnos mi is ebben a mély bugyorban találtuk magunkat, de szerencsére most bent van az öcsém a zártosztályon. Mivel még csak most jutottunk oda kb 7 év után, hogy egyáltalán orvos látja, nem tudjuk, hogy mire számíthatunk ha kijön. Ha van ideje, kedve megosztaná velünk, hogy Önök milyen nehézségekkel találták szembe magukat? Hátha mi elkerülhetnénk.
Nagyon köszönöm,
Furikake

Holdsugar
#28662 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.26. 18:10

Kedves Asenta!
Tünde nem azt írta, hogy a fia elutasítja a kezelést, hanem azt hogy az orvos nem ad gyszert mert nincs betegségbelátása.
Barátnőmet mentővel, rendőrség segítségével (mert tiltakozott) akut állapotban bevitték kórházba. Ott zárt osztályon volt, onnan is szökni akart. Adtak neki gyszert. Utolsó lövése. Ha elhagyja és újra kórházba kerül, gondnokság alá helyezik. Vele is kínlódik a család, de súlyos állapitban mindig elvitték akarata ellenére és bent is tartották. Inkább az szokott gond lenni, hogy elhagyja és visszaesik. De ilyenkor sem mondják azt, hogy nem kaphat. Kaphat, fel is írják, más kérdés, h nem szedi be. Emiatt tartós hatású injrkciót erőltetnek. Olyat, ami 3 hónapig hat.
Elhiszem és megértem, hogy nehéz együttélni olyan beteggel, aki őrjöng. Az viszont nem igaz, hogy egyik skizofrén ill skizoaffektív betegnek sincs belátása és őrjöngeni sem mindenki szokott. Van ilyen beteg is, olyan is, aki nem így viselkedik. Nem szabad egy kalap alá venni a betegeket.

EN-ek
#28665 EN-ek hozzászólása: 2019.07.27. 00:42

ebben 1t értek veled csajjos, csak az a bibi, h akinek van ún. “betegségbelátása” az ált. nem is beteg! (és fordítva)

1ébként nagyon N szeretem ezt a kifejezést, ez vmi ojan morális maszlag mint pl. a “lelkiismeret”, ami a valóságban szintén n létezik ;)

#12082 Mimi21 hozzászólása: 2013.05.08. 16:04

Kedves Béla!

Bár nekem a 25 éves fiam skizofrén, valóban nehéz együtt élni vele és hozzá teszem nála sem volt betegségtudat, (de lehet h még most sincs), de ettől eltekintve mégis azt gondolom kizárólag csak mi családtagok állhatunk mellette , mert senki más nem fog mellettük állni. Valóban megbélyegzett élet mindenki számára,mert a magyar társadalomba rengeteg (már elnézést) a primitív gondolkodású ember akik nem vesznek tudomást arról h ez a betegség mindenkiben bent van (, mint a rák) és bárkinél , bármikor előjöhet (akár egy nagyobb trauma után) , homokba dugják a fejüket az emberek… sajnos ez a legegyszerűbb számukra, mert ez nem jár küzdelemmel! Azt gondolom (hozzáteszem, h a fiam is megjárta a poklok-poklát, ő is hallott hangokat , utasításokat, magával is végezni akart , több hónapos kórház , és még sorolhatnám), h valóban a nap 24 órájában mellettük kell állnunk; nagyon nehéz és fárasztó, de az önzetlen szeretet és a VÉGTELEN türelem (ami persze nem mindig ilyen egyszerű) a mindennapok poklában egy kis reményt nyújthatnak. Minden nap , minden pici pozitív dolognak örülni kell (, amit ők csinálnak) és ezt kihagsúlyozni számukra és megdicsérni őket! Az tény, h az lenne a legfontosabb h valahogyan belássa, azt h neki gyógyszert kell szednie,(határozottan közölni kell vele, amikor ő azt mondja: h “ő nem beteg” h ez egy betegség, amit gyógyszerrel karban lehet tartani; mintha cukorbeteg lenne, akinek szednie kell a gyógyszert), és ha kell, akkor ezt napjában többször elmondani, mert sajnos az ilyen jellegű betegeknél (ahogy te is írtad) nincs betegségtudat, hiszenha belegondolsz, ha valaki hozzád oda menne és azt mondaná h szedjél gyógyszert ilyen, meg olyan betegségre te sem szednéd be, és mivel ők úgy élik meg h a hallucináció valóság, így nem érzik azt h ők betegek lennének! ; ezért kell (valahogyan) kialakítani náluk a betegségtudatot! Tudom h nagyon nehéz, HIDD el h tudom, (nekem ez 5 év kemény munka és még sajnos így sem lehetek nyugodt), de megéri, mert ha szedi a gyógyszert, akkor normális életet élhet! Állj mellette, nagyon szeresd, és még ha nehéz is, legyen kitartásod!!! Ha valami kérdésed van nyugodtan írj, válaszolok! Ne add fel!

Szeretettel: Mimi21

#27974 Tunde1971 hozzászólása: 2019.02.06. 14:29

Jó napot kívánok!
Tünde vagyok 48 éves és van egy 23 éves fiam.
Én úgy gondolom,hogy skizofrén.Nem tehetek érte semmit.
Csak akkor kaphat gyógyszeres kezelést ha belátja reálisan saját problémáját….de ezek a betegek nem reálisan gondolkodnak.Azért jött el velem a pszihiáterhez mert azt hazudtam miattam megyünk és elkisért…de azt mondták tanuljam meg elfogadni és evvel élni.
Csak én úgy érzem néha hogy belebolondulok (pánik beteg lettem)
Ha önnek van tanácsa szívesen örülnék neki.
Jó lenne “hadonló”helyzetben lévőkkel besuélgetni.
Önnek hogy gondolkodik a család?…..a férje?
Persze csak ha nem vagyok indiszkrét.
Tisztelettel

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close