Együttélek egy skizofrénnel – Segítség kérés

Téma címkék:
2013.04.12. 12:29

Tisztelt Skizofrének!

Őszinte és baráti segítséget kérek! Csak attól, aki nem önjelöltként-csupán a nyilvánosság felhasználásával-

Írta és írja le problémáit.A skizofréniának jellemző tünetei vannak, tehát senki ne diagnosztizálja magát!Én nem kitalált történeteket írtam eddig, a feleségem sajnos p a r a n o i d , s k i z o f r é n  d o x a z m á v a l súlyosbítva. Jelen pillanatig azt hittem ki fogom vele bírni az együttélést. Hát nem! meg lehet engem vetni érte, de sajnálom. Leszek annyira önző, hogy itthagyom egyedül a maga 78 évével, a téveszméivel. Különben én fogok megbolondulni, netán dühöngő őrült leszek. Kérdéseket teszek fel. Vajon egy skizofrén megteheti, hogy telefonálgat rendőrségre, tűzoltóságra, hivatalos szervekhez, mentőkhőz? Ezek téveszméi által keletkezett hívások. Mert őt “hangos kamerán” kersztül értesítették, hogy baj van, s neki kell a szerveket értesíteni. Emiatt már jött ki rendőrség, s engem megbilincselve vittek el. Mert bár rendőrségünk tudja, hogy nejem elmebeteg, de hát nekik intézkedni kell. Három éve tartó “Canossa járás” miatt most bírósági úton kilakoltatnak minket, mert zavarjuk a közösséget. Bocsánatot kérek közönséges megnyilatkozásom miatt, de én kinyalom annak ahátsóját, aki birka türelemmel el tudja viselni egy skizofrén megnyilvánulásait. A pszichiátria tehetetle, mert nejemnek nincs betegségtudata, ergo semmilyen gyógyszert nem ve3sz be. A kényszer gyógykezelést megtiltották törvényileg. Intézetbe nem helyeztethetem el, mert nincs több mint százezer Ft-om a havi ellátásért. Másrészta nap 24 órájában 70-80%-i úgy viselkedik, mint egy normális. Mos, főz, vasal, ebédet készít(nagyon finomat). S a paradoxon(sokszor sírni tudnék mint egy gyerek)39 éves házasságunkat rugjam fel? Mert szép emlékek is vannak. Tanácsokat kérek! Vajon minden skizofrén felrúgja a normális családi éltet, csak azért, mert netán így akarja magára felhívni a figyelmet? Szándékosságot nem feltételezek!!

Ha nyíltan, őszintén írtok, megköszönöm! Írásom nem provokáció, mert előttem a másik ember egyénisége mindig szent volt és az is marad!

Címem :     demabako@hotmail.hu   64 évesen és megtörve várom írásaitokat. Ti mit tennétek az én helyemben??                        Béla

Holdsugar
#27975 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.06. 17:41

Kedves Tünde!
Ezt nem igazán értem. Ha a pszichiáter szerint beteg, akkor ad neki gyszert. Ehhez elég, ha az orvos megállapítja, nem szükséges betegségbelátás. Biztos, hogy skizofrén? Sok más betegség van (pl skizoaffektív zavar, személyiségzavar), ami hasonló tünettel jár.
Üdvözlettel,
Holdsugár

#12082 Mimi21 hozzászólása: 2013.05.08. 16:04

Kedves Béla!

Bár nekem a 25 éves fiam skizofrén, valóban nehéz együtt élni vele és hozzá teszem nála sem volt betegségtudat, (de lehet h még most sincs), de ettől eltekintve mégis azt gondolom kizárólag csak mi családtagok állhatunk mellette , mert senki más nem fog mellettük állni. Valóban megbélyegzett élet mindenki számára,mert a magyar társadalomba rengeteg (már elnézést) a primitív gondolkodású ember akik nem vesznek tudomást arról h ez a betegség mindenkiben bent van (, mint a rák) és bárkinél , bármikor előjöhet (akár egy nagyobb trauma után) , homokba dugják a fejüket az emberek… sajnos ez a legegyszerűbb számukra, mert ez nem jár küzdelemmel! Azt gondolom (hozzáteszem, h a fiam is megjárta a poklok-poklát, ő is hallott hangokat , utasításokat, magával is végezni akart , több hónapos kórház , és még sorolhatnám), h valóban a nap 24 órájában mellettük kell állnunk; nagyon nehéz és fárasztó, de az önzetlen szeretet és a VÉGTELEN türelem (ami persze nem mindig ilyen egyszerű) a mindennapok poklában egy kis reményt nyújthatnak. Minden nap , minden pici pozitív dolognak örülni kell (, amit ők csinálnak) és ezt kihagsúlyozni számukra és megdicsérni őket! Az tény, h az lenne a legfontosabb h valahogyan belássa, azt h neki gyógyszert kell szednie,(határozottan közölni kell vele, amikor ő azt mondja: h “ő nem beteg” h ez egy betegség, amit gyógyszerrel karban lehet tartani; mintha cukorbeteg lenne, akinek szednie kell a gyógyszert), és ha kell, akkor ezt napjában többször elmondani, mert sajnos az ilyen jellegű betegeknél (ahogy te is írtad) nincs betegségtudat, hiszenha belegondolsz, ha valaki hozzád oda menne és azt mondaná h szedjél gyógyszert ilyen, meg olyan betegségre te sem szednéd be, és mivel ők úgy élik meg h a hallucináció valóság, így nem érzik azt h ők betegek lennének! ; ezért kell (valahogyan) kialakítani náluk a betegségtudatot! Tudom h nagyon nehéz, HIDD el h tudom, (nekem ez 5 év kemény munka és még sajnos így sem lehetek nyugodt), de megéri, mert ha szedi a gyógyszert, akkor normális életet élhet! Állj mellette, nagyon szeresd, és még ha nehéz is, legyen kitartásod!!! Ha valami kérdésed van nyugodtan írj, válaszolok! Ne add fel!

Szeretettel: Mimi21

#27974 Tunde1971 hozzászólása: 2019.02.06. 14:29

Jó napot kívánok!
Tünde vagyok 48 éves és van egy 23 éves fiam.
Én úgy gondolom,hogy skizofrén.Nem tehetek érte semmit.
Csak akkor kaphat gyógyszeres kezelést ha belátja reálisan saját problémáját….de ezek a betegek nem reálisan gondolkodnak.Azért jött el velem a pszihiáterhez mert azt hazudtam miattam megyünk és elkisért…de azt mondták tanuljam meg elfogadni és evvel élni.
Csak én úgy érzem néha hogy belebolondulok (pánik beteg lettem)
Ha önnek van tanácsa szívesen örülnék neki.
Jó lenne “hadonló”helyzetben lévőkkel besuélgetni.
Önnek hogy gondolkodik a család?…..a férje?
Persze csak ha nem vagyok indiszkrét.
Tisztelettel

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close