Kényszerbetegség, OCD

2013.12.25. 20:55

6 éve vagyok kényszerbeteg, más néven OCD-s. Ennek az a lényege, hogy van egy kínzó gondolat (kényszergondolat) és ez szorongó érzéssel tölt el. Ez az érzés annyira rossz, hogy az agyam “kitalál” egy kényszercselekvést, amivel meg tudom szüntetni ezt a rossz érzést.

Például: van az asztalon egy pohár, és az jut eszembe, hogy ha nem teszem arrébb a poharat, akkor meg fog égni valamelyik szerettem. Ez kívülről nézve butaság és az is, hiszen nem csak én befolyásolom az élet ilyen irányú történéseit, de annyira erős a gondolat, hogy valakinek valami baja lesz, ha nem csinálom meg az adott dolgot, hogy kénytelen vagyok megcsinálni.

Ez kb. 5 percenként van, úgyhogy nagyon fárasztó. Voltam pszichiáternél, most pedig járok egy pszichológushoz, aki sokat segít.

Most már más formája van a betegségemnek (mit NE csináljak). Pl. Ne mondjam el, ami el akartam mondani, ne lépjek föl az internetre, stb. mert különben valamelyik szeretemnek baja lesz.

Az egész akkor kezdődött, amikor az első barátnőmmel megismerkedtem. Annyira hihetetlen volt, hogy lett párom (sokat kellett “várni”), hogy tudatalatt úgy éreztem: nem érdemlem meg. Ezért elkezdte az agyam büntetni magamat, hogy szenvedjek, hogy így “kiérdemeljem” a boldogságot. Tudom, ez furának tűnik, de így vissznézve ezt gondolom. Már rég óta vége a párkapcsolatomnak, de nem gyógyultam meg.

Köszönöm, hogy elolvastad!:-) Nagyon rendes ember vagy! Tényleg!

Nem kérek segítséget, csak azért írtam ezt le, hogy üzenjem:

Az “egészséges” ember ne nézze le azt, akinek valami furcsa pszichés betegsége van, mert ettől függetlenül ő is értelmes ember (én is egyetemet végeztem, ráadásul “értek” az élő szervezet működéséhez, mert ezzel fogalkozom).

Másrészt akinek gondja van és úgy érzi, egyedül nem tudja kezelni, az menjen el JÓ pszichológushoz, hogy a háttérokokat együtt fölfedjétek! És mondjátok el közeli, MEGBÍZHATÓ barátnak, szülőnek, mert ők sokat tudnak segíteni!

Kitartást, ne adjátok föl!

 

 

#29116 HJanos hozzászólása: 2020.02.25. 15:42

Sziasztok!

Új vagyok itt, és remélem nem ellenkezik a fórum szabályaival, amit írni fogok. Úgy alakult a dolog, hogy egyszer, amikor sok időt töltöttem a természetben nagyon erősen arra koncentráltam, hogyan tudnék a kényszereimen segíteni, és a valahogy rengeteg inspiráló gondolat érkezett hozzám. Akkor még nem tudtam, hogy ebből könyv lesz, de gyorsan lejegyeztem a dolgokat, mert úgy éreztem nagyon hasznos lesz magamnak. Később, mikor még több jegyzet összegyűlt, úgy éreztem, hogy ez igen hasznos lehet másoknak is, így egy kis könyvvé formáltam az egészet.
Ez az ekönyv épp tegnap lett elérhető az Apple, eKönyv, Líra és Bookline oldalakon.
A címe: “Kényszerbetegség a lélek szemével”

Azt hiszem nem küldhetek linket, de bárki megtalálhatja a könyvet a fenti boltokban.

A könyv végig a lelkedhez szól, támogat és bátorít. Akkor olvasd el, ha úgy érzed nyitott vagy egy picit spirituálisabb megközelítésre. Tehát semmiképpen se pszichológiai értekezést várj. :)
Ez az írás inkább csak egy kis kedves társad lesz, aki folyamatosan bátorít és inspirál az utadon.

Szívemből remélem, hogy segítségedre lesz!

#22567 emily hozzászólása: 2016.01.24. 11:47

Sziasztok! Látom 2013-as a legutóbbi hozzászólás, de gondoltam írok hátha valaki olvassa és reagál. Nekem is hasonló problémám van, mint amiket leírtatok. Kényszeres gondolataim vannak, hogy meg kell mosnom a kezem, nem érhetek tárgyakhoz, amelyek koszosak stb..
Nem tudom, hogy fog elmúlni és főleg hogy mikor.

#22580 Zooli hozzászólása: 2016.01.26. 11:43

Szia!

Megkérdezhetem, hogy jársz pszichológushoz/pszichiáterhez? Mióta van? Nagyon megkeseríti az életedet?
Kitartást!
Zoli

#23570 Happyhealthy hozzászólása: 2016.07.06. 09:06

Szia! Èn meggyógyultam belőle! Kognitìv viselkedès teràpiàt próbàld ki. :)

#23728 Zooli hozzászólása: 2016.08.16. 15:12

Gratulálok! Ennek örülök! Köszi a tippet, én is épp kognitív viselkedés terápiát csinálok.

#16038 Zooli hozzászólása: 2014.01.02. 00:10

Kedves Panna!

Nagyon empatikus, jószívű hölgy vagy, ez látszik!

Maradj meg ilyennek, még ha nehéz is.

Sok szépet Neked!

#16037 Zooli hozzászólása: 2014.01.02. 00:09

Kedves Kitty!

Az én tapasztalatom és ezt máshol is olvastam, hogy ezt a betegséget egyedül elég reménytelen legyőzni. Kell segítség, olyan valaki, aki megért! Mondd el valakinek, akiben megbízol, aki ismer. Nekem az Anyukám ilyen és mellette járok pszichológushoz is.

#16036 kitty13 hozzászólása: 2013.12.31. 16:48

totál eggyet értek énis ijen vagyok csak ez senkinek nem tűnik fel. :(

#16035 Panna1 hozzászólása: 2013.12.29. 21:22

Egyetértek,teljesen igazad van! Főleg abban,hogy elkell valakinek mondani! Segítség akkor jelentkezhet,ha kéred,ha kérem…nagyon szerencsés az,akinél észrevesszük,hogy baj van,hogy segíteni kell,kevés idő van mindenre. minden lelki problémával küzdő embernek javasolom,ha a környezetének nem tud megnyílni,írjon ide! Van,hogy komoly kritikát nyilvánítanak itt az oldalon ,ezeket el kell söpörni,törölni ,meg kell semmisíteni!  Az elesett embernek a kezét kell megfogni,és felemelni a földről,…amikor felkelt,már elmondhatod neki,hogy hol és miben hibázott! Ha megértjük ami vele történik,ha elfogadjuk,ha komolyan vesszük a problémáját,bizalommal kér segítséget! Amikor lemerül a szervezet,és nem működik semmi,csak a szörnyűség gondolata,csak segítséggel lehet túljutni ! Mindenkinek kívánok Jóegészséget,Erőt,Boldog Újévet! Panna.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close