Az étkezés befolyása a betegség tüneteire.

Téma címkék:
2014.03.18. 16:35

Betegtársaim!
Étkezés után tapasztalták már,hogy valami nem jó a közérzettel?Többször szédülés,zavartság érzését tapasztaltam.Megmértem a vérnyomásomat 100/60 gyors kávé fogyasztás és egy félóra elteltével a szokásos 135/80 72-es pulzussal rendeződott az állapotom.Kezdtem keresni ennek magyarázatát és azt gondolom megtaláltam.Ezt megosztom Önökkel.
Ez a tünet a posztprandiális hipotónia az étkezést követően fellépő jelentős vérnyomás esés!A posztprandiális hipotónia az idősek akár egyharmadában is előfordul, míg fiatalok közt gyakorlatilag soha. Nagyobb valószínűséggel lép fel magas vérnyomásosokban, vagy azokban, akiknek az agy vegetatív idegrendszert (ami a szervezet belső folyamatait szabályozza) szabályozó központjait károsító betegségük van. Ilyen például a Parkinson-kór, a multiplex szervrendszeri sorvadás (Shy-Drager-szindróma) vagy a cukorbetegség.

A beleknek nagy mennyiségű vérre van szükségük az emésztéshez. Mikor a vér, étkezés után a belekbe áramlik, a szívfrekvencia megnő, a szervezet más részein található erek pedig összehúzódnak, hogy fenntartsák a vérnyomást. Néhány idős emberben azonban ezek a mechanizmusok nem működnek megfelelően. A vér normálisan a belekbe áramlik, de a szívfrekvencia nem nő meg eléggé, és a vérerek sem szűkülnek megfelelően össze a vérnyomás fenntartására. Az eredmény: leesik a vérnyomás.

A posztprandiális hipotónia szédülés, szédelgést, ájulást, összeesést okozhat. Ha egy idős ember ezeket a tüneteket tapasztalja magán étkezést követően, megmérik a vérnyomását étkezés előtt és után is, hogy megállapítsák, ez a betegség áll-e a háttérben.

Azoknak, akik a posztprandiális hipotónia tüneteitől szenvednek, nem szabad semmilyen vérnyomáscsökkentő szert bevenniük étkezés előtt, és lehetőleg le kell feküdniük étkezés után. Segíthet kiküszöbölni a betegség hatásait, ha a beteg a vérnyomáscsökkentő adagját mérsékli, és kevés, alacsony szénhidráttartalmú táplálékot fogyaszt. Néhány emberben az étkezés utáni séta fokozza a véráramlást, de a vérnyomás megálláskor leeshet.

Bizonyos gyógyszerek étkezés előtti szedése szintén segíthet. A nem-szteroid gyulladásgátlók például sót tartanak vissza, így növelik a vértérfogatot. Az oktreotid csökkenti a belekbe áramló vér mennyiségét. A koffein, dihidroergotaminnal vagy anélkül, összehúzza az ereket. A koffeint csak reggeli előtt szabad bevenni, így az alvásra sincs rossz hatással, és hozzászokás sem alakul ki.”

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close