Együtt élek egy skizofrénnel Alcím: Kilakoltatás, avagy hogyan …

2014.06.30. 21:30

Történetem folytatom, mert nem lehet hallgatni! Nem feltűnési viszketegség vezérel. Remélem példámból mások okulnak. Röviden. 79 éves paranoid skizofrén feleségem, akinek még téveszméi vannak, (doxazma)május 9.-én kórházba, majd június 17.-én skizofrén szociális otthonba került Sajtoskálra, végleg. Ami az én tragédiám, hogy nem teljesen beszámíthatatlan a nejem. Min. 30%.-ban ellátta háztartást. A közösségnek a legnagyobb problémája a téveszméi voltak. Ezeket nem akarta tolerálni.A mai jogrendszerünk, az egészségügyünk olyan, hogy az ilyen beteget kiemelik lakásából. Akarata ellenére. Mert A Sárvári Bíróság kizárólagos cselekvőképesnek nyilvánította tavaly. Ám a legújabb kutatások szerint n e m szabadna a lakásából eltávolítani. Mert a skizofrén érző lény! A megszokott környezete, lakása, személyes tárgyai még e világhoz kötik. Ezt a pszichiáterek nem akarják megérteni?Bebizonyították, hogy hamarabb meghalnak, akik szociális otthonba, tehát a végleges eltávolítás stádiumába kerülnek. Miért nem oldható meg nálunk, ami pl. U.S.A.-ban működik? Mobil krízis teamek vannak, amelyek a beteg hozzátartozójának kérésére helyszínre mennek. Rövid időn belül (esetleg órák) a beteget ellátják. Nem kell hetekig kórházba fektetni. A beteg továbbra is a család szerető gondoskodását élvezi. Nincsenek tetemes kórházi költségek! Egy krízis team (min.3 tagú), fenntartása olcsóbb a kórházi ellátáshoz képest. S honnan veszem mindezt? Xavier Amador: Nem vagyok beteg, nincs szükségem semmire c. könyvében számol be ezekről. Egy költői kérdés. Mikor fogják a magyar szakemberek ezt a megoldást alkalmazni? S végül még egy téveszme. Vannak sajnos olyan filmek, melyek a skizofrén beteget-szerencsére néha-közveszélyesnek mutatják be. Ilyen sugallású filmeket nem szabadna bemutatni!

Tisztelettel! demabako

#25430 segitsetek hozzászólása: 2017.09.27. 05:06

Üdvözlöm!
Látom,hogy sajnos ön már nagyon régóta küzd a párjának ezzel a betegségével! Nem tudom,hogy jelen pillananatban mi a helyzet önöknél ,hogyan alakult az életük,de szeretném elküldeni önnek a segítségkérő bemutatkozó levelemet,hátha ön is tudna valami tapasztalattal,bármivel segíteni nekem! A párom még csak 38 éves én 33. Háromgyönyörű gyermekünk van!Mindenünk meg van! Mit tehetnék ??? :
Nagyon szépen kérem a segítségüket!
Az én férjem sajnos egyre jobban beteg és már nem hajlandó elmenni orvoshoz,mert úgy gondolja,hogy őt mindenki meg akarja mérgezni és el akarják tenni láb alól! Nem vallja be,hogy beteg,de sajnos rengeteg tévképzete van,ami most már rámegy a gyerekek és az én idegrendszeremre is!Most már nem tudjuk kezelni,nem hallgat ránk,nem bízik senkiben!
Tavaly adtam neki egy ultimátumot(mert már nem láttam másban kiutat),hogy vagy elválnak útjaink vagy elmegy egy pszichiáterhez,mert már nagyon rosszul érezte magát,azt hitte őt meg fogják támadni az oroszok és minden körülötte lévő ember besúgó és beépített ember! Belement,de nem engedte,hogy elkísérjem,egyedül akart menni,nem is tudhattam,hogy hová megy! Hazajött egy papírral a kezében,miszerint téveszmékkel és üldözési mániával,szorongással küzd!(Sajnos ezt a diagnózisos papírt azóta eltüntette) !Kapott rá Frontint és egy Trittico nevezetű gyógyszert,amit becsületesen (minden nap emlékeztetnem kellett rá) el is kezdett szedni,és egy hónapig jól is volt az előzőekhez képest.
Aztán ahogy ő úgy gondolta,hogy meggyógyult ,lerakta és nem akart menni további kezelésre.Most ugyanott vagyunk megint,mint akkor,de most már néha még valamilyen állatnak is képzeli magát!
Rá tudtam beszélni augusztusban,hogy menjen el megint a pszichiátriára,mert ebben tönkre fogunk menni!Szerencsére jó pillanatában mondtam,így el is ment,ami meglepett. Kapott kétfajta új gyógyszert,plusz a Frontint,de nekem azt mondta,hogy szóban azt mondta neki az orvos,hogy azt mégse szedje.
Sajnos ezek a gyógyszerek nem jó hatással voltak rá,még inkább ingerült lett tőlük,ráadásul az egyik gyógyszerre az volt írva,hogy szükség esetén,ami az ő esetében jó nagy marhaság,mert amikor szüksége lenne rá ,ő olyankor azt pont nem úgy gondolja,hogy kell!
Most azt mondja,soha többé nem szed be kémiai gyógyszert,ezért természetgyógyászt is kerestünk már neki,de azokat a gyógyszereket is csak hébe-hóba szedi,így semmi javulás,csak napról-napra rosszabb!Három gyerekünk van nagyon félünk! Volt már többször,hogy csak zárt ajtóknál mertünk külön szobában aludni,mert olyan hülyeségeket beszélt!
Az a baj,hogy mindenhonnan csak azt hallom,hogy nincs segítség,de akkor könyörgöm,mi lesz így velünk! ???
Attól is félek,hogy a vállalkozásunkat is tönkreteszi,mert már ott is észrevette mindenki,hogy problémája van és sorra hagynak ott az alkalmazottak,mert indok nélkül beléjük köt,ahogy a könyvelőnkbe is!
Egyik nap felhívta az ismerősünket ,hogy segítsen neki abban,hogy hogy tarthatna itthon fegyvert?
Már befekvős magánklinikára is gondoltunk a nővérével,mert a pénz ilyen téren nem lenne akadály,de nem találunk semmi ilyen betegséggel foglalkozó magánintézetet!Ha valaki ebben is tudna segíteni,azt is megköszönném!
Mondjuk a másik tényező,hogy nagyon erős ,MMA -val is foglalkozott sokáig!Ha magátol ,a saját lábán nem jön velünk,másképp nem is tudjuk oda elvinni !
Kérem,aki bármilyen úton tud segíteni,jelezzen!!!
Köszönöm

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close