Minden jó, mégis depressziósan, 25 évesen

Téma címkék:
2014.12.07. 19:02

Kedves Sorstársak!

Leírom a történetem, ha másért nem, azért, hogy kiírjam magamból, és kicsit talán bízva abban, hogy valaki olvassa, aki átélt hasonlót, már gyógyult és elmondhatja” Van remény.”

25 éves vagyok. Van egy kiegyensúlyozott párkapcsolatom, támogató családom, nehéz, stresszes, de sikeres munkám. Mondhatni külső szemlélő számára tökéletes az életem. Mégis, most már másodszor (valójában többedszer, csak tavaly óta tudom, hogy mi ez) az őszi-téli időszakban komoly depresszióval küzdök.

Gyógyszert szedek, a Cypralex nem vállt be, most Mirzatent szedek. Járok pszichiáterhez. Jelenleg betegállományba vagyok mert a tüneteim annyira erősek voltak, hogy nem bírtam rendesen elvégezni a munkám. Szorongás, remegések, közben fásultság, lelassulás. De ez sem jó, hogy itthon mert a semmittevés is megőrjít, közben meg minden megerőltető a házimunka, elmenni a boltba, kimozdulni.

Tavaly ahogy jött a tavasz, szinte csapásra elmúltak a tüntetek. Azt hittem többet nem tér vissza, de visszajött, és felemészt. Sok forog kockán, a munkám, a párkapcsolatom.. A párom azt mondja nagyon szeret és tényleg mellettem van, de ez így nem élet, nem szeretném elveszíteni.

Van olyan, aki küzdött ezzel az alattomos szörnyeteg depresszióval és legyőzte? Lehetséges, hogy ne térjen vissza? Lehetséges végleg eltüntetni az életemből? Az orvosok szerint genetika és kémia, mivel nagymamám is küzdött vele, viszont ő csak egyszer ment át ezen a poklon. Megőrjít a semmittevés, de visszamenni dolgozni is félek. Még négy hét van a pihenőből. Szeretnék meggyógyulni, de közben félek, hogy valamit nem jól csinálok az életemben, ha újra és újra visszatér az életemben ez a rémálom.

Holdsugar
#28191 Holdsugar hozzászólása: 2019.03.23. 15:45

Kedves Csillaglány!
Tudom, hogy régen írtál, de azért válaszolok, hátha egyszer erre jársz és olvasod. Ha látod, örülnék ha mesélnél a fejleményekről!
Sokféle tünetem van, köztük depresszió is. A tiedéhez nagyon hasonló módon ősszel indul, télen elmélyül ès tavasszal múlik el. Vagy a téli időszakban mélyül el és enyhébb formában marad fenn a többi évszakban. Nálam nem a rossz kedv a vezető tünet, bár nyomottabb a hangulatom. A fő gondot az okozza, hogy a legkisebb dolgokat is nagyon kell erőltetni. Olyan mintha az energetikai/motivációs szintem nullázódna le. Olyan is előfordul, h jó kedv mellett érzem ugyanezt így nekem az sem segít, ha vmi jobb kedvet csinál. Ebben az időszakban a szorongásszintem is magasabb.
Nekem erre mozgást, szabadban tartózkodást (főleg ha süt a nap) javasoltak. Fényterápia is segíthet. Ez téli depresszió, ami általában gyszertől javul leginkább.
2 féle depresszió van.
- endogén (ami biokémiai)
- reaktív.
Utóbbinál vmi nehézség, gond nő túl az emberen, a tűrőképességén, problémamegoldási készségén. Erre reagál a szervezet depresszióval. Az endogèn típusnál nincs ilyen kiváltó ok. Téli depresszió is ilyen. Az időjárás változásával, napfèny hiánnyal függ össze.

#20152 katamama hozzászólása: 2015.02.07. 12:06

Szia, ha, nem akarnál depressziós lenni, nem is leszel, akarat kérdése. Régen én is így voltam ezzel, aztán lett macskám, később gyermekem, akik segítettek abban, hogy ne a saját semmit tevésemmel foglalkozzam. Az életünk része, hogy van olyan, hogy elegünk van mindenből, de, nem megyünk orvoshoz. Emberi történet, de akkor lesz betegség, ha engeded magadnak, hogy beleéld azt a tudatot, hogy az betegség. Ráadásul még ma már vannak erre szakosodott orvosok, akik ebből élnek, akik még támogatnak, hogy valóban beteg vagy. Pegig nem! Legyél tevékenyebb ember, üdvözlettel, katamama

#20143 irokez hozzászólása: 2015.02.07. 02:33

Nekem elég nagy tapasztalatom van, magam miatt, de a környezetemben is előforduló esetek miatt, végül pedig az érdeklődési köröm miatt.
Az egyik legfontosabb a tájékozódás, ami a családtagokra/partnerre/barátokra IS vonatkozik! Ha nem ismerik a segítés módját, árthatnak! Úgy mint mondjuk egy gerincsérülttel nagyobb bajt tehet, aki értetlenül áll hozzá!
Tehát első, hogy megértsük, és megértessük a többiekkel, hogy betegségről van szó!
Ez a betegség nem egyformán jelentkezik, és mindenkinek más gyógyszer hat, akár az ötödik válik csak be!!! Arról nem is beszélve, hogy eleve váltani kell esetleg a gyógyszerrel, hiszen a kezdetekben más hatóanyag kellhet az eset súlyosságától függően! (tehát például nyugtató, kedélyjavító)
Szó esett a szerotoninról: Egyrészt depresszió típusától függ ez is… bízza a gyógyszerezést mindenki az orvosra!!! Viszont ha valami nem válik be, ne az orvost hibáztasd, hanem mondd el neki mi a bánat…
Túl rövid ez a kis lehetőség arra, hogy kivesézzünk mindent, utána kell nézni!!! Ott a google!
Igen, a gyógyszeres terápia mellett a gyógynövények, is hasznosak lehetnek, de konzultáljatok az orvossal!
Fontos tudni, hogy a gyógyszerek hatása hetek múlva jelentkezik, és emiatt a nagyon súlyos eseteknél bele kell menni a nyugtatófélék szedésébe! Ezt abba lehet hagyni pár hét után, de egy kezdő alapállapotba kerülést el kell érni, enélkül a beteg nem együttműködő! Ha visszanyeri azt az állapotát, amelyben más terápiákat el lehet indítani, részt kell benne venni, ez nagyon sokféle lehet. Ha nem a bipoláris zavarról beszélünk, akkor is visszatérhet időszakonként a depresszió, főleg ha elhanyagolja a beteg a saját karbantartását. Azt hiszi, hogy meggyógyult, és nem jár terápiára, nem szed gyógyszert, stb….
A stressz az egyik legjobb kiváltója, így ilyen munka mellett igen erősen oda kell figyelnie magára a depressziósnak. De a rossz táplálkozás is elősegíti minden különösebb ok nélkül a kiújulást, tehát az éhezés – gondoljatok a szegénységre, hajléktalanokra – a depresszió melegágya, az éhező ember amellett, hogy frusztráltabb, még az idegi ingerületek, információk szállításáért felelős sóháztartás felborulásával is elősegíti betegségét. Természetesen mindenkinek máshogy és máskor jelentkezik, ahogy mondani szokták, “a leggyengébb láncszem szakad el először”, tehát ugyanazon okok az egyik embernél depressziót, másiknál pánikot, harmadiknál szívproblémát idézhet elő. Ilyen értelemben a depressziós még örülhet is, hogy megvan a baj, hiszen a lelki okok lelkiként jelentkeznek, nem úgy mint egy gyomorbajjal kezeltnél, ahol nem találják az okot, mert eleve nem is testi, hanem lelki eredetű….
Ha már “megvan a baj” az a legfontosabb tehát, hogy kitanuljuk mit kell tennünk magunkkal, vagy szerettünkkel, mert ez a betegség különbözik abban másféléktől, hogy itt a gyógyulást bizony magunknak kell megtalálnunk, a hiba nagyon sokszor bennünk van.
Amúgy a kakukkfű tea is jó -ja és igen ki lehet jönni, meg lehet gyógyulni, csak csinálni kell!!!
Fontos hogy aki nem betegként olvassa, hanem társként, barátként, az először nagyon olvasson utána, mit csinálhat, mit nem, és a legelső tanács: ne erőltessen semmit, kivéve a felírt terápiát!
Nagyon nehéz társként végigcsinálni, tehát érdemes a segítőnek is konzultálnia szakemberrel- egyrészt saját érdekében, mert bizony kikészülhet, másrészt a beteghez aktuális segítése érdekében.
Az SZTK rendelések valóban szinte csak a gyógyszerezésre szűkülnek,de lehet kérni terápiát. Akinek van pénze, mehet magánúton, de különféle egészségügyi biztosítások is felhasználhatók erre.
Kevesebb pénzből is meg lehet úszni, egy kezdeti stabil állapot elérésekor az orvossal egyeztetve vannak olyan terápiák, amiket civil szervezetek, klubok stb keretében látogathatunk, de ezek mindenképpen már egy javult állapotot feltételeznek. Pl.: tai-chi, kineziologia, nevetőklub, stb…. de csakis a terapeutával konzultálva váltsunk, vagy kezdjünk bele!

soosendre1
#19826 soosendre1 hozzászólása: 2015.01.05. 16:40

Kedves CSILLAGLÁNY! Én is hasonló cipőben járok, nehéz beállitani a gyógyszereket, én HCV+ is vagyok/ virusos májgyulladás/ gyógyszert minimalizálni kell ezmiatt. Én sokat sétálok a jó levegőn,relaxációnak én Vangelis muzsikát hallgatok. Ate életed csak te tudod rendbe tenni! Az orvosok csak kezelnek, persze ha muszáj akkor el kell menni a Psichiátriára, vagy psychológushóz.- ez utobbi elbeszélget veled, ad életvezetési tanácsokat, ha módodban áll privátilag menj a Dokikhóz! Az SZTK-ban max.15 perc jut egy betegre ezért, az meg kevés. Bucsuzom- abban a reményben, hogy életedben minden jóra fordúl- endrebandi

Florci
#19650 Florci hozzászólása: 2014.12.13. 10:46

Szia kedves Csillaglány! :)

Hasonló cipőben járok, de nem vagyok valami tapasztalt sajnos, szóval nem hiszem h tudok tanácsot adni, meg néha én is nagyon reménytelenül érzem magam. De az azért egy kicsit jó, ha mindig tudatosítod, hogy lesz jobb szakasz is és az talán segít túlélni a rosszat. Az okos emberek azt mondják, hogy mindenkinek más válik be, úgyhogy kutatni, kísérletezni kell. Persze ez meg rizikós is lehet ha mondjuk gyógyszerekkel kísérletezünk. Én most egy olyan pszichiáterhez fogok menni, aki természetgyógyász is, úgyhogy remélem helyesen fel tudja mérni, milyen az állapotom és tud valami alternatív gyógymódot ajánlani, ha az elég ahhoz, hogy javuljak. Valami gyógynövényes teakeveréket akarok találni, mert egy időben ittam más panaszra gyógynövényteát és úgy éreztem, javított a hangulatomon (bár azt nem oldotta meg, amire szedtem :D). Ha találok valami jót, mindenképpen írok. Addig is sok kitartást kívánok és ne szigetelődj el a társaságtól! Használd a barátaid segítségét ilyenkor!

#19649 Panna1 hozzászólása: 2014.12.12. 22:31

…még egy dolog …lehet,hogy valami régi mélyreásott emlék okozza,akkor lehet,hogy kineziológus célravezetőbb.

#19648 Panna1 hozzászólása: 2014.12.12. 22:28

Üdvözöllek! Sajnos,senki nem érti,hogy megszűnik az aktivitás! Azon kell agyalni,hogy ezt az áldásos szerotonint hogyan lehetne pótolni.Én hiszem,hogy valami ásványi anyag,vagy vitamin hiányzik a szervezetből Senki nem írja,hogy szed ilyet.Én már próbáltam a Tahiti noni-just,amit a tv-ben folyamatosan reklámoznak,úgy emlékszem,a hír tv.Drága,de sokáig elég,és nagyon jó volt,minden stresszes jelenség megszűnt,de sajnos végleg nem. Az ára miatt,nem birom. Vigyázzatok! Az orbánc teát nem szabad a depresszív gyógyszerekkel együtt szedni! De pl a B-vitaminok is segíthetnek,B-komplex Citromfű tea,vagy van egy üveges,Melissza a neve.Találsz itt a neten alternatív megoldás a depr.ra ezt írd be a keresőbe.Nagyon sok mindent kiírtam,ezekből szoktam szedni valamit! Szívből kívánok jobbulást!

#19636 Csillaglany hozzászólása: 2014.12.11. 15:28

Koszonom a választ. Igen ugyanahhoz járok, mint tavaly. Valamiért nem merek váltani, benne már megbízom.. Jógáztam rendszeresen, amikor jól voltam, de szar állapotban nem megy, Rá kell kényszerítenem magam..Félek, hogy a munkám váltja ki ezt az egészet. De akkor tavasztól nyárig miért tudom csinálni?? Olyan hihetetlen, hogy van egy boldog, vibráló, életvidám énem is….Most ez olyan távolinak tűnik. Csak szeretnék reményt kapni arra, hogy ki lehet jönni a depresszióból végleg. Most ott tartok, hogy napirendet készítek, hogy mit csinálok másnap, különben bekattanok. De persze nehéz mindent elkezdeni. Az a baj, hogy a depresszió az akaraterőt veszi el leginkább, és ez szörnyű, engem mindig az akaraterőm vitt előbbre, ez pedig pont azt facsarja ki belőlem. De öngyilkossági gondolatok megszűntek legalább, meg gyógyszertől megjött az étvágyam. Reménykedem…

#19623 anton hozzászólása: 2014.12.09. 19:40

Szia!
A depresszió személyes tapasztalatom szerint hosszabb tünetmentes időszak után is visszatérhet. Egy depressziós beteg számára az élhető, tartalmas élet több erőfeszítésbe kerül, mint egy egészséges embernek. A könnyebb időszakok során is oda kell figyelnie magára. Most is ahhoz a pszichiáterhez jársz, akit először megkerestél? Ha nem érzed, hogy haladnál a terápiával, nyugodtan válts, keress másik szakembert. Nincs univerzális, mindenkinél egyformán hatásos kezelés vagy gyógymód. Van, akinél nem hatnak a tabletták (az arányuk kb. 30%), másnál igen. Akad, aki idővel elhagyhatja, más egy életen át rászorul, mint a cukorbeteg az inzulinra. (Az orbáncfűtea sokaknál tényleg beválik. Próbáltad?) Nem szabad elfelejteni, hogy mindig van esély!
Egy jó terapeuta segít eljutni egy olyan energiaszintre, ahol képes vagy folyamatos aktivitásra, amiből további erőt, lendületet meríthetsz. Létfontosságú emberek közé járni. Talán eleinte kényszerítened kell majd magad, hogy apránként újraszervezd az életed. A meditáció, jóga, tai chi, tánc stb szintén sokat segíthet. Meg kell dolgozni a jó közérzetért, de megéri. Mérlegeld, hogy a szakmai sikerért érdemes-e annyit stresszelni.
Ezek csak általánosságok, de remélem, sikerült hasznosat írnom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close