Szerelmes voltam egy skizofrénbe!

Téma címkék:
2018.01.27. 17:31

Sziasztok! Először írok még. Olyan emberek véleményére lennék kíváncsi, akik maguk is skizofrének vagy közük van, vagy volt ilyen beteghez. Ezelőtt semmilyen tapasztalatom nem volt ezzel a betegséggel kapcsolatban és bevallom nehezen érthető is. A történetem úgy kezdődik, hogy megismerkedtem egy férfivel aki nagyon szimpatikus volt nekem, kedves, udvarias stb.. bár furcsának találtam benne valamit, de nem zavart. Olyan szeretetet, szerelmet kaptam tőle amilyet azelőtt senkitől. Nagyon ragaszkodott hozzám, éreztem, igazán szeret. Nyolc csodálatos hónap után összeköltöztünk és ekkor kezdődtek a problémák. Nekem van egy nagy lányom így család lettünk de nem igazán tudott beilleszkedni. Problémák voltak pl hogy piszkáljuk a dolgait, legyet teszünk az ételébe, el akarjuk üldözni otthonról, őt már régóta meg akarják verni az én munkatársaim. Volt olyan is, hogy nem evett a főztömből mert meg akarom mérgezni. Majd jött a beteges féltékenység, leginkább a volt férjemre, akinek a létezését se igazán tudta elfogadni. Olyanokat mondott, hogy nekem nem is ő kell csak kihasználom és úgyis elfogom küldeni. Ezt megelőzve ő hagyott el engem. Nagyon önbizalom hiányos ember. Eleinte próbáltam vele megbeszélni a dolgokat, de nem hitt nekem semmit, csak az volt igaz számára amit ő elképzelt magának. Későn rajzolódott ki előttem a kép, mi is lehet vele. Családját kértem mondják el mi a baj és ekkor mondták meg, hogy skizofrén de addigra már nem volt hajlandó se velem, se senki mással beszélni a kapcsolatunkról. Nagyon bánt a dolog mert nem segíthettem neki. Most egyedül él teljesen magára és az elképzelt gondolataira van utalva minden téren. Mindenkit eltaszít magától. Szeretném megérteni őt, de nem tudom. Hogy tud ennyire szeretni majd pár nap múlva szinte utálni. Hogy segíthetnék neki? Vagy lehet jobb hogy így történt? Ő csak annyit tud erről, valami baj van vele, de nem tudja mi. Én leírtam neki és azt is hogy segíteni szeretnék de semmi válasz nem jött rá. Haragszik rám és nem tudom miért. Szeretném tudni, hogy az ő szemével nézve mit látnék.

#26068 Barackvirag hozzászólása: 2018.01.28. 19:00

Köszönöm a segítő szándékot. Tudom hogy a család lenne a legjobb támogatás ebben a helyzetben ami sajnos nincs meg, mert mint írtam mindenkit eltaszít magától.Lehetséges az ilyen betegnél, hogy a szerelem utálatba váltson át? Vagy esetleg tudatosan így akarja megvédeni magát a csalódástól? Számomra az a furcsa az egészben, hogy képes eldobni magától mindent ami jó volt neki. Lehet egyszer hogy rájöjjön magától mi nem bántottuk? Csak ő képzelte ezt. Hogy tudnék a bizalmába férkőzni anélkül ha meglát ne meneküljön el? Létezik, hogy ő mindent elfelejtett ami volt és teljesen másképpen látja az egészet?

#26067 Csorboka hozzászólása: 2018.01.28. 18:28

Szia Barackvirág!
Majd húsz éve élek együtt ezzel a betegséggel. Mikor először jelentkezett, nagyon zavart voltam, nem is tudtam, mi lehet, a család nyomására kórházba kerültem. Ott kezdtem el gyógyszereket szedni, panaszaim enyhültek, haza mehettem két hét után. Későbbiekben próbáltam letenni a gyógyszert, de sajnos újból kórház, így ismét gyógyszerek. Szóval elfogadtam a betegséget, aránylag tünetmenetes vagyok, (van belső szorongás, de hallucináció nincs). Belátom, a családnak nagyon nehéz, ha a beteg nem ismeri el magáról, hogy baj van vele. Nekem nagy segítség az is, hogy a városban működik egy közösség, ahová skizofrén betegek járnak. Itt szinte teljesen “normálisan” viselkedünk, lekötjük magunkat különféle foglalatosságokkal, és olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mellette dolgozom is, csökkentett munkaidőben, rehab munkahelyen. Egyébként leszázalékoltak, jelenleg áttettek rehab járadékra, szóval jobban vagyok.
Ezeket azért írtam le, van remény, legalábbis arra, aránylag tünetmentesen élhessünk a skizofréniával. Persze a család nagy támogató erő, sajnálom, nálatok ez nem így alakult. Valahogyan csak meg kellene győzni őt, hogy elfogadja a segítséget, a gyógyszereket, felhozni azt a szeretetet, amit előtte meg mert mutatni magából.
szeretettel: Csorboka

borderlany
#26046 borderlany hozzászólása: 2018.01.27. 23:08

Nem vagyok közvetlenül érintette ebben a betegségben. De amit írtál nagyon megérintett. Nekem személyiségzavarom van pl és generalizált szorongásom. Nagy lelkiismeret furdalást okoz, ha bele gondolok, hogy a társamnak ezt el kell viselnie tőlem. Erős vagy és nagyon jó ezt hallani ,hogy segíteni szeretnél és támogatni őt. Remélem lesz rá módod és kapsz itt hasznos válaszokat

EN-ek
#26077 EN-ek hozzászólása: 2018.01.30. 09:41

öreg bodri (kuka fajta) :O
5 évente 1x +szólal, am igazán yol Lvan mintabefőtt… :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close