Szerelmes voltam egy skizofrénbe!

Téma címkék:
2018.01.27. 17:31

Sziasztok! Először írok még. Olyan emberek véleményére lennék kíváncsi, akik maguk is skizofrének vagy közük van, vagy volt ilyen beteghez. Ezelőtt semmilyen tapasztalatom nem volt ezzel a betegséggel kapcsolatban és bevallom nehezen érthető is. A történetem úgy kezdődik, hogy megismerkedtem egy férfivel aki nagyon szimpatikus volt nekem, kedves, udvarias stb.. bár furcsának találtam benne valamit, de nem zavart. Olyan szeretetet, szerelmet kaptam tőle amilyet azelőtt senkitől. Nagyon ragaszkodott hozzám, éreztem, igazán szeret. Nyolc csodálatos hónap után összeköltöztünk és ekkor kezdődtek a problémák. Nekem van egy nagy lányom így család lettünk de nem igazán tudott beilleszkedni. Problémák voltak pl hogy piszkáljuk a dolgait, legyet teszünk az ételébe, el akarjuk üldözni otthonról, őt már régóta meg akarják verni az én munkatársaim. Volt olyan is, hogy nem evett a főztömből mert meg akarom mérgezni. Majd jött a beteges féltékenység, leginkább a volt férjemre, akinek a létezését se igazán tudta elfogadni. Olyanokat mondott, hogy nekem nem is ő kell csak kihasználom és úgyis elfogom küldeni. Ezt megelőzve ő hagyott el engem. Nagyon önbizalom hiányos ember. Eleinte próbáltam vele megbeszélni a dolgokat, de nem hitt nekem semmit, csak az volt igaz számára amit ő elképzelt magának. Későn rajzolódott ki előttem a kép, mi is lehet vele. Családját kértem mondják el mi a baj és ekkor mondták meg, hogy skizofrén de addigra már nem volt hajlandó se velem, se senki mással beszélni a kapcsolatunkról. Nagyon bánt a dolog mert nem segíthettem neki. Most egyedül él teljesen magára és az elképzelt gondolataira van utalva minden téren. Mindenkit eltaszít magától. Szeretném megérteni őt, de nem tudom. Hogy tud ennyire szeretni majd pár nap múlva szinte utálni. Hogy segíthetnék neki? Vagy lehet jobb hogy így történt? Ő csak annyit tud erről, valami baj van vele, de nem tudja mi. Én leírtam neki és azt is hogy segíteni szeretnék de semmi válasz nem jött rá. Haragszik rám és nem tudom miért. Szeretném tudni, hogy az ő szemével nézve mit látnék.

#27429 Karoly Farkas hozzászólása: 2018.10.06. 14:59

Hello!!!
Karoly vagyok es skizofren…
De szerintem mindenki az… Te is!… Csak nem veszed eszre…
Ugy kezdodott a dolog hogy mar gyerekkoromban eszrevettem valami nem ok korulottem… Ugy ertem az emberek maskepp reagalnak mint kene… Jo dolgoknak cirkusz a vege, ha veletlen valami nem ugy sul el ahogy elterveztem elovesznek erte pedig en mindent megtettem… Megis az en hibam… Pedig nem!
Es ez a lenyeg…
A “pedig nem”!!!
Mindig is alapos gondal vegeztem a dolgaimat, figyeltem… Es nehany olyan dolgot lattam, olyan megerzeseim lettek melyek valahogy nem illettek bele… Valami nem ok… Megorultem?… Mindenki orult… Csak hat… Nekem normalisnak kell mutatkozni… Ugy kell evezni… Evickelni…
Aztan rajottem… Megsem vagyok orult…
Ha kulombseget tudok tenni az almok, ingerek, befolyasok, megerzesek… Stb kozt… Ra tudok jonni mi a valos… Miert tornek ram ezen furcsa bolonderiak… Miert van az hogy bar tok nyugisan, ertelmesen, logikusan cselekszem(a skizofren ugy erzi… Es ugy is van!) Neha megis megorul mindenki…
Mindenki skizofren… Csak nem tunik fel… Az orvosok ugy adjak a gyogyszert… Ezert hivjak kezelesnek… Hogy ne tunjon fel!
Tudathasadasnak is hivjak… Nem veletlen… Ket… Vagy akar tobb ember is van ugyanabban a testben…. Akibe beleszerettel o a gazda… Viszont idorol-idore “kiszol” valaki mas… De nyugi… Beloled is…
Tudom… Furan hangzik… Pedig igy van…
Es innen van minden gond… Ra kell jonni mikor beszel ki az a “masik”…. Aki csak a xart kavarja… Mindketotoknek!
Amugy nem veletlen hogy kulonleges embernek tartod… Altalaban ok szenvednek ettol az atoktol… Okkal…
Ha kerdesed van írj. Amit tudok elmondok… Hatha segit..
A gyogyszerekkel csak csinjan… Mert nem biztos hogy segitenek… Nem arra vannak.

#27436 Barackvirag hozzászólása: 2018.10.08. 00:43

Szia! Köszönöm, hogy írtál a témához.Elfogadom a segítséged és igen szeretnék kérdezni pár dolgot tőled. A történtek óta már eltelt több mint egy év és még azóta is minden nap gondolok ezekre a dolgokra. Ma sem igazán értem az egészet és belefáradtam. Én megpróbáltam mindent ami csak lehetséges de úgy viszonyult hozzám mintha teljesen idegen lennék és rosszat akarnék neki. Soha nem bántottam szóval sem, semmi ártót nem tettem ellene jó voltam hozzá mindig mert szerettem. Nagyon csúnya dolgokat vágott hozzám aminek semmi valóság alapja nem volt és elsősorban ezek mind a fanatikus féltékenysége miatt. Hogyan tudta így beszélni magának ezeket a dolgokat? Senkire nem hallgatott csak a saját igazát mondta amit ő talált ki? Miért akarnám megmérgezni? Hogy tudod ilyennel megvádolni? Lebontotta majdnem a fél házamat átalakítás céljából, mert ide tervezte hátralévő életét. Csak amikor éppen elkezdtük visszafelé építeni lelépett Itt hagyott teljesen egyedül mindent rám hagyva.. Azzal az okkal hogy ő a volt férjemnek nem építi vissza. Ez megint csak az ő fejében volt! De hogyan? Egyik napról a másikra hogy hihetett ilyet? Nem értem és nem is tudom megérteni mind a mai napig. Én nem tudnám megtenni ezt azzal akit szeretek! De ő igen! Szeretett ebben biztos vagyok és még most is! És erre szeretnék választ kapni hogy miért tette? Mi zajlott a fejében? Ez akkor volt! Eltelt kb öt hónap és mint akinek kitisztult a feje normális módon kezdte érteni a dolgokat. Mindent megbánt nagyon amit tett és nagyon szégyelte magát. Nem tőle tudom mástól és azt is tudom szeretne visszajönni és engem is szeret de a szégyen miatt nem mer megkeresni és valószínűleg érzi is hogy nem kellene már! Azt hozzá teszem nem a betegsége miatt! Én felajánlottam neki akkor mindenben segítek hogy átvészeljük ezt az egészet együtt de támadott nem akart tudomást venni róla hogy problémái vannak. A másik ok pedig a drogok! Hazudott nekem végig hogy nem használ ilyesmit! De sajnos igen és régóta! Csak jól titkolta! Azóta csak bolyong az életben céltalanul de senki nem tud segíteni neki mert akik közel állnak hozzá és szeretik azokat bántja a legjobban. Amit írtál érdekes számomra de azért azt be kell ismerni vannak emberek akiknek problémáik vannak nem olyanok mint a legtöbb ember de ettől függetlenül nagyon lehet őket szeretni ha engedik. Csak igen ezek a problémák amik a mi esetünkben semmi valóság alapja nem volt tönkre tettek mindent! Hiába szeretjük egymást lehetetlen! Előre is köszönöm ha segítesz nekem valamennyire megérteni!

#27951 Viktor27 hozzászólása: 2019.02.03. 14:21

Szia tudnék veled valahol beszélni? akr telefonon is

#26068 Barackvirag hozzászólása: 2018.01.28. 19:00

Köszönöm a segítő szándékot. Tudom hogy a család lenne a legjobb támogatás ebben a helyzetben ami sajnos nincs meg, mert mint írtam mindenkit eltaszít magától.Lehetséges az ilyen betegnél, hogy a szerelem utálatba váltson át? Vagy esetleg tudatosan így akarja megvédeni magát a csalódástól? Számomra az a furcsa az egészben, hogy képes eldobni magától mindent ami jó volt neki. Lehet egyszer hogy rájöjjön magától mi nem bántottuk? Csak ő képzelte ezt. Hogy tudnék a bizalmába férkőzni anélkül ha meglát ne meneküljön el? Létezik, hogy ő mindent elfelejtett ami volt és teljesen másképpen látja az egészet?

#26067 Csorboka hozzászólása: 2018.01.28. 18:28

Szia Barackvirág!
Majd húsz éve élek együtt ezzel a betegséggel. Mikor először jelentkezett, nagyon zavart voltam, nem is tudtam, mi lehet, a család nyomására kórházba kerültem. Ott kezdtem el gyógyszereket szedni, panaszaim enyhültek, haza mehettem két hét után. Későbbiekben próbáltam letenni a gyógyszert, de sajnos újból kórház, így ismét gyógyszerek. Szóval elfogadtam a betegséget, aránylag tünetmenetes vagyok, (van belső szorongás, de hallucináció nincs). Belátom, a családnak nagyon nehéz, ha a beteg nem ismeri el magáról, hogy baj van vele. Nekem nagy segítség az is, hogy a városban működik egy közösség, ahová skizofrén betegek járnak. Itt szinte teljesen “normálisan” viselkedünk, lekötjük magunkat különféle foglalatosságokkal, és olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mellette dolgozom is, csökkentett munkaidőben, rehab munkahelyen. Egyébként leszázalékoltak, jelenleg áttettek rehab járadékra, szóval jobban vagyok.
Ezeket azért írtam le, van remény, legalábbis arra, aránylag tünetmentesen élhessünk a skizofréniával. Persze a család nagy támogató erő, sajnálom, nálatok ez nem így alakult. Valahogyan csak meg kellene győzni őt, hogy elfogadja a segítséget, a gyógyszereket, felhozni azt a szeretetet, amit előtte meg mert mutatni magából.
szeretettel: Csorboka

borderlany
#26046 borderlany hozzászólása: 2018.01.27. 23:08

Nem vagyok közvetlenül érintette ebben a betegségben. De amit írtál nagyon megérintett. Nekem személyiségzavarom van pl és generalizált szorongásom. Nagy lelkiismeret furdalást okoz, ha bele gondolok, hogy a társamnak ezt el kell viselnie tőlem. Erős vagy és nagyon jó ezt hallani ,hogy segíteni szeretnél és támogatni őt. Remélem lesz rá módod és kapsz itt hasznos válaszokat

EN-ek
#26077 EN-ek hozzászólása: 2018.01.30. 09:41

öreg bodri (kuka fajta) :O
5 évente 1x +szólal, am igazán yol Lvan mintabefőtt… :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close