Bőrgombák – mindegyik típus másként gyógyítható

Téma címkék:
2016.07.15. 11:33
labfej625x378

A bőrgomba név alá sorolt fertőzések gyógyítható betegségek – tudtuk meg dr. Papp Malvina Erikától. De hol és hogyan lehet elkapni a bőrgombát, mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás és miért nem mindegy, hogy mit kenünk a tünetekre? A bőrgyógyász szakértő minden kérdésünkre válaszolt.

Milyen különböző bőrgombák léteznek?
Mivel nyár van, elsőként említeném a köznyelvben napgombaként elterjedt fertőzést (pityriasis versicolor), amely neve ellenére már télen megjelenhet a bőrön. A hidegebb hónapokban tejeskávé színű, 5-10 mm-es foltokban lepi el az érintett testfelületet – leginkább a törzset. A foltok aztán nyáron nem barnulnak le, így a napsütötte bőrön fehér foltokként válnak feltűnővé. Amellett, hogy nem szép látvány, általában viszket is a betegség, többek között ezért is fontos kezelni. Szájon át szedhető készítménnyel tökéletesen el lehet mulasztani a fertőzést (spontán gyógyulás nem jellemző), a fehér foltok azonban mindaddig nem múlnak el, amíg az érintettről le nem kopik a korábbi barnaság, majd gyógyult állapotban ismét – immár egyenletesen – meg nem “fogja” testfelszínét a nap. A szoláriumot nem javasoljuk, meg kell várni a következő tavaszt.

Van-e még olyan bőrgomba típus, ami a nyári időszakban gyakoribb?
A hajlatokban kialakuló gombásodás a meleg hónapokban gyakoribb, hiszen a meleg, nedves, sötét környezetet a bőrgombák ugyanúgy kedvelik, mint az erdei gombák. Ez a gomba típus általában vörös, hámló foltokban, vagy – pl. a lábujjak között – kipállott, fehér, fellazult bőrfelszínt okozva jelenik meg. A fertőzéstől megfelelő kezeléssel általában 7-10 nap alatt meg lehet szabadulni. A megelőzés fontos eleme, hogy mosakodás után mindig jó szárazra töröljük a hajlatokban a bőrt.

A testfelszín más területein milyen típusú bőrgomba jelentkezhet?
A testen bárhol megjelenhet bőrgombásodás, mely világosbarnás, -vöröses, karéjos szélű elváltozás, és jellemzően nagyon viszket. Gyógykenőcsökkel az esetek többségében könnyedén meggyógyítható. Nyáron gyakoribb az ilyen bőrgomba is, már csak azért is, mert kisebb hámsérülések – pl. rovarcsípés nyomán is kialakulhat.

Gyógyítható-e ma már a sokak által “rettegett” gombás köröm?
Mi bőrgyógyászok azt szoktuk mondani, hogy 45 év felett mindenkinek lesz gombás körme. A köröm megvastagodása, töredezetté válása, elszíneződése (zöldre vagy sárgára – attól függően, hogy milyen típusú gombáról van szó) jelzi a fertőző ágens jelenlétét. Gyógyhatású oldatokkal, kérmekkel, lakokkal meg lehet próbálni megszabadulni a fertőzéstől, ám ha fél éven belül nem járunk sikerrel, érdemes szájon át szedhető terápiára váltani, mely végleges megoldást hozhat. Ezek a gyógyszerek ma már biztonságosak, nem károsítják sem a májat, sem a vesét. Van olyan készítmény is, amelyet körömlenövésig kell szedni – ami a lábujj körmök esetében egy-másfél év, a kézujjaknál 6 hónap – ebben az esetben a terápia elején és középidőben érdemes laborvizsgálatot végezni a májfunkció ellenőrzése céljával. De nem szoktunk problémát tapasztalni.

Milyen gomba-típusok okozzák ezeket a betegségeket?
Megkülönböztetjük egymástól a fonalas-, a sarjadzó- és a penész gombákat, amelyek mindegyike megjelenhet a bőrön és a körmön egyaránt. A bőrről maximum három hét alatt el lehet tüntetni a tüneteket, a körömről egy-két év – kisebb ujjakon kb. 1 év, kézkörmök esetén fél év a gyógyulási idő. A bőrön általában fonalas gomba okoz tüneteket, a hajlatokban, a szájban vagy a nemi utakban a sarjadzó gomba jellemző. Körömgombánál a megfigyelés azt mutatja, hogy ha a szabad fél felől betegszik meg a köröm, akkor fonalas gomba okozza a fertőzést, ha a pedig a bőr lágyrésztől indul az elváltozás, akkor sarjadzó gomba áll a tünet hátterében. Biztos diagnózist azonban gombatenyésztés útján mondhatunk. Mindennek a célzott terápia meghatározása miatt van jelentősége.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Ezek a gombák mindenhol előfordulnak – vízben, levegőben, földön. Meg lehet fertőződni wellness helyszíneken – melegvizes fürdőben, uszodákban, zárt vizeknél – még a megfelelő fertőtlenítés ellenére is, illetve a föld közelében dolgozó emberek is veszélyeztetettek az ilyen fertőzésekre, hiszen a szabadtéri életmóddal együtt járnak a kisebb sérülések, rovarcsípések, amelyek nyomán szintén kialakulhat gomba okozta bőrfertőzés. Az a fontos, hogy a tünetek észlelésekor forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, hiszen ezek a betegségek a megfelelő szerek alkalmazásával gyógyíthatóak.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close