Endometriózis vagy sem?

Téma címkék:
2014.03.11. 17:48
alvas2

Mi az endometriózis?
A betegséget jelölő szó az „endometrium” – a méhet bélelő hámszövet, nyálkahártya nevéből származik. Ha ez a szövet nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem azon kívül is, például a hasüregben, a beleken, a méh külső falán, a petefészkeken (ez a „csokoládé” ciszta), a hashártyán, a húgyhólyagon, a hüvelyben, de akár az agyban a szemben vagy a tüdőben is fellehető, komplikációkat okoz. Az endometriumos szövetszigetek, -csomók követik a havi ciklust, úgy viselkednek hónapról hónapra, ahogy a méh nyálkahártyája, csak nem tudnak kiürülni. Az endometriózis minden nőnél előfordulhat, de leggyakoribb a fogamzóképes korosztályban.

Tünetei
Az endometriózis vezető tünete a hasi fájdalom!
A szexuális élet közben vagy után jelentkező fájdalom sok fiatal nő életét keserítheti meg, zavarva a párkapcsolatot, az egészséges szexualitást.
De a betegség jellegéből adódóan nem ritka a deréktáji, vagy bélmozgásokat kísérő, vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező kín. Az endometriózis folyományaként megjelenhetnek egyéb béltünetek, puffadás, hasmenés, székrekedés, de akár a fáradékonyság is.

Számtalan esetben nincs fájdalom, vérzészavar vagy béltünet, hanem a várt, de elmaradt teherbeesés jelzi a kórt. Még ma sem ritka, ha kimondják a meddőséget, a háttérben gyógyítható endometriózis áll!

Előfordulása
Ma a világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal: tehát minden 10. nő érintett!
Leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik, hónapról hónapra komoly fájdalommal jár, és kezelés nélkül hosszú távon szövődménye a meddőség, ami az egyénre és a társadalomra egyaránt komoly terhet ró. Miközben a meddőség hátterében az esetek 25-40%-ban az endometriózis húzódik meg, a betegek fogantatási nehézségeik előtt –elsősorban menstruációs ciklushoz kapcsolódó- tüneteikkel legtöbbször nem is fordulnak orvoshoz. Vagy ha meg is próbálnak szakemberhez fordulni, beleütköznek a diagnosztizálhatóság és az ellátás korlátaiba.

Kezelési lehetőségek
Az endometriózis kezelésének napjainkban több módja van, ezek variálhatóak, és fontos, hogy a gyógymód megválasztásáról a beteg és az orvos közösen, személyre szabottan döntsön. A döntésnél figyelembe kell venni a betegség lefolyását, a panaszok súlyosságát, a nő életkorát, és azt, tervez-e még gyermeket, avagy túl van-e a szüléseken.
Megoldás lehet a műtét, a gyógyszeres kezelés, amely történhet tablettával vagy injekcióval.
Az endometriózis okozta fájdalom megszüntetése gyakorlatilag megoldott a fájdalom- és gyulladáscsökkentők alkalmazásával.
Ezek általában nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek recept nélkül is kaphatók. Orvosi ellenőrzés nélkül azonban tartós alkalmazásuk a mellékhatásaik miatt nem javasolt.
A műtéteket ma már úgy végzik, hogy kímélik az érintett szerveket, és szövetkímélő módszereket alkalmaznak. Különös nagy gonddal kell operálni azokat, akik még gyereket terveznek! A szövetek eltávolítása, az összenövések megszüntetése jelentősen növeli a teherbeesés esélyét.
Sajnos a műtét nem minden esetben jelent teljes megoldást, és szükséges a gyógyszeres utókezelés. Egy régebben alkalmazott módszer, hogy különböző, hormontartalmú gyógyszereket kap a beteg, amik általában fél évre leállítják a peteérést, a nő nem menstruál, így a rendellenes helyekre nőtt méhnyálkahártya szövetek is visszafejlődnek, elsorvadnak. A kezelésnek azonban vannak mellékhatásai, ezért akad, aki nem vállalja.
Az endometriózis kezelésére ma már itthon is léteznek korszerű készítmények, ezek előnye, hogy jól tolerálják a nők, mert kevesebb a mellékhatásuk. Öröm, hogy a társadalombiztosítás támogatja a szereket, amennyiben a páciens a megfelelő centrumot, egyetemi központot keresi föl.

Március első hetében a világ számos országában emlékeznek meg az Endometriózis Világhétről, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a sokakat érintő betegségre és a gyógyítás lehetőségeire.

Hazánkban az EgészségŐr Alapítvány állt a kezdeményezés mellé és idén tavasszal harmadik alkalommal szerveztik meg felvilágosító kampányukat. Az endometriózis kapcsán kiemelt céljuk az edukáció.
Statisztikák szerint az endometriózis diagnosztizálása a betegnek átlagosan 8 évébe kerül és ez alatt 6 különböző orvosnál jár!
Legfőbb célkitűzés, hogy ezt a két számot csökkentsék.

Amennyiben további információkat szeretnél megtudni az eseménysorozatról és az endometriózisról, látogasson el Facebook oldalunkra.

Endometriózis gyógyításával kiemelten foglalkozó centrumok listája
Budapest
SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
1181 Budapest, Baross u. 27.
Dr. Bokor Attila
Rendelés: hétfő-csütörtök 9.00-13.00
Bejelentkezés: 06 1 459 1500/54278

SE II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
1082 Budapest, Üllői út 78/A
Dr. Tömösváry Zoltán
Rendelés: csütörtök
Bejelentkezés: 06 1 459 1500 / 53360 vagy 20/825 3360

Honvédkórház-ÁEK (volt MÁV Kórház)
1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 37.
Nőgyógyászati Ambulancia (magasfsz.)
Dr. Vermes Gábor
Rendelés: szerda 9.00-12.00
Bejelentkezés a betegfelvételi irodán a Dózsa György út felől

Szeged
SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
6725 Szeged, Semmelweis u. 1
Endometriózis Ambulancia
Dr. Keresztúri Attila
Rendelés: minden nap 11.00-től
Bejelentkezés: Ferencz Gyuláné 62/545-501

Debrecen
DEOEC, Női Klinika
4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
Beteg-regisztrációs iroda
Dr. Sápy Tamás, Dr. Fekete István és Dr. Török Péter
Rendelési idő: hétfő 8-15
Bejelentkezés: 30-456-1173

Pécs
PTE KK Szülészeti Nőgyógyászati Klinika
7624 Pécs, Édesanyák Útja 17.
Új épület 1. emeletén lifttel szemben
Dr. Drozgyik István
Bejelentkezés nélkül minden hétköznap reggel 7.30-kor,
vagy rendelési időben bejelentkezéssel: +36-72-536-378

Győr
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
9024 Győr, Vasvári Pál utca 2-4. E ép. fsz.
Dr. Nagy Sándor, Dr. Drozgyik Csaba,
Dr. Lendvai Viktor, Dr. Busznyák Csaba
Dr. Krekó Imre
Bejelentkezés: 96/418-191
Péntek 9.00-11.00

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close