Hogyan szüljünk? II. rész

Téma címkék:
2016.01.27. 11:07
babavaras_pocakos lany_nagy350x460

Gátmetszés vagy gátvédelem? Hüvelyi szülés vagy császármetszés? Dr. Siklós Pállal, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosával beszélgettünk.

Van-e jelentősége a gátvédelemnek, és ha igen, mekkora?
Amikor a magzat kigördül a szülőcsatornán, nagyfokú nyomás nehezedik a hüvelyre és a gátizomra. A feszülés következménye lehet a gátrepedés, melynek során bereped a bőr vagy a nyálkahártya. Kiszámíthatatlan, hogy a repedés merre és meddig terjed, ezzel szemben a gátmetszés egy határozott, élesszélű vágás, melyet oldal-iránt ejtünk, (mert középen a szövetek a végbél felé szakadhatnának tovább) a bőr és bőr alatti szövetek irányában. A múlt század közepétől, amikor a kórházi szülések kerültek előtérbe, különösen az először szülő nőknél, de általánosan véve nagyon népszerű lett ez az eljárás, mellyel meg lehet előzni a nehezen gyógyuló, nagyobb sérüléseket, és úgy vélték, hogy egyéb szövődményeket is el lehet kerülni. Aztán napvilágot látott néhány vizsgálat, amely azt kutatta, hogy milyen különbségek figyelhetőek meg a gátmetszésen átesett, és a gátvédelmet választó nők állapotában – pl. hüvelyük rugalmasságában, végbél-záróizmuk épségében stb. – és az derült ki, hogy a rutinszerű gátmetszés nem számít kockázatcsökkentő tényezőnek ezekben a problémákban. A hüvely későbbi rugalmasságának minőségét egyáltalán nem befolyásolja a gátmetszés. Ezért az a legjobb kimenetel, ha a gáton sem repedés nem történik, sem vágást nem ejtünk, hiszen így seb sincs, aminek be kéne gyógyulnia – sem kicsi, sem nagy, sem éles szélű, sem roncsolt. Ugyanakkor a kis, éles szélű vágás nyilván előnyösebb, mint a rombolást okozó szakadás, tehát amennyiben indokolt, érdemes gátmetszést végezni, rutinszerűen azonban nem javasolt. Sürgős műtéti beavatkozás miatt lehet pl. indokolt a gátmetszés, vagy ha a szülész úgy látja, hogy a feszülés olyan mértékű, hogy biztosra vehető a repedés. Arra viszont fel kell készülnie az orvosnak és a kismamának is, hogy a gátvédelem időt vesz igénybe, s így a szülés ezen szakasza valamivel hosszabb lehet.

Igaz-e, hogy túl sok császármetszés történik Magyarországon?
A WHO ajánlása szerint15 %-os az optimális császárarány, és ebbe beletartoznak a szakmai megfontolásból előre megtervezett, és az akut császármetszések is. A fejlett világ átlaga 15-30 %-os császárarányt mutat, de ez az arány nem kizárólag szakmai szempontok alapján alakul így. Egy esetleges komplikáció esetén – akár tévedett az orvos, akár nem – jogilag védettebb, ha császármetszés közben történt a probléma, mintha a hüvelyi szülést javasolta volna a kismamának. A társadalom részéről is igény van időnként az “orvosi” ok nélküli császármetszésre, esztétikai, pszichés vagy egyéb okokból. A műtét lehetősége jelentős szerepet játszik abban, hogy nagy mértékben csökkent a kismamák körében a halálozás és a szülés közbeni egészségkárosodás, de véleményem szerint kizárólag annak javasolt, akinél a császármetszés elvégzése anyai vagy magzati szempontból tudásunk szerint jobb eredményt ad, mint a hüvelyi szülés.

Milyen haszna van a hüvelyi szülésnek és a császármetszésnek egymáshoz viszonyítva?
A hüvelyi szülésnél és a császármetszésnél egyaránt lehetnek szövődmények. Az anyai halálozás és egészségkárosodás nem sokkal, de összesítve valamivel magasabb a császármetszésnél akkor is, ha bizonyos szövődmények kockázata csökken a műtéttel. Az antibiotikum profilaxis, a jó varróanyagok miatt összességében nem sok az operáció okozta lehetséges szövődmények száma, azonban ami kialakul, illetve a császármetszés hege, és esetleg a hasüregben kialakult összenövések nem kizárólag rövidtávú problémát okozhatnak. Ez a döntés sok mindenre kihathat a következő szüléstől a 40 év múlva jelentkező nőgyógyászati probléma kezelési alternatívájáig. Tehát az első császármetszés elvégzését különösen meg kell fontolni. Emellett ma már azt is tudjuk, hogy a magzat megszületése során találkozik a hüvelyflórával, és ez védelmet jelent számára. Immunológiai-, emésztési- és bélflóra problémák nagyobb kockázatával kell szembenézniük a szülőcsatornán át nem haladt gyermekeknek.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close