Év gyógyszere – A pikkelysömör kezelésben hozott áttörést

Téma címkék:
2014.05.30. 11:35
EvGyogyszere900

A közepes fokú vagy súlyos plakkos psoriasis terápiájában áttörést hozó biológiai terápia kapta idén az Év Gyógyszere kitüntetést a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságtól. A gyógyszer a Janssen fejlesztése.

A psoriasis az idővel előrehaladva rosszabbódó, krónikus gyulladásos betegségek körébe tartozik. Tünetei rendkívüli mértékben rontják az érintettek életminőségét – a komplex bőrgyógyászati kórkép a körmöket és az ízületeket is érintheti. Általában fiatal felnőtt korban (20-30 év) jelentkezik, és a mai napig gyógyíthatatlan – ám a korszerű terápiás lehetőségekkel egyre inkább karbantartható, a fellángolások súlyossága csökkenthető, a közöttük eltelt idő növelhető.

A korábbi terápiás lehetőségekkel – erre vonatkozó kutatások szerint – a pikkelysömörrel élő emberek mindössze 25 %-a volt teljes mértékben elégedett. A kezelőorvosukkal elégtelenül együttműködő páciensek problémája leggyakrabban a mellékhatásoktól való félelem és az információhiány. Hatásos kezelésre ugyanakkor óriási szüksége van ezeknek a betegeknek, hiszen a psoriasis rendkívüli mértékben rontja az életminőséget. A  bőrtünetek pszichoszociális problémákat okoznak, melyek az esetek 25 %-ban súlyos depresszióba torkollnak. Az érintettek 5%-ának szuicid gondolatokkal is meg kell küzdeniük. A kór emellett károsan befolyásolja az egyén szociális kapcsolatait – tágabb értelemben véve és intim vonatkozásokban is: a betegek mintegy fele számol be szexuális életben tapasztalt kudarcokról. Még súlyosabb gondot jelenthetnek a társbetegségek, melyek közül a az anyagcsere-betegségek- a cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és az elhízás a legismertebbek. Egy súlyos pikkelysömörben szenvedő, 30 éves beteg esetében például háromszorosára nőhet a szívinfarktus kockázata.

 

Az eddigieknél hatásosabb célzott kezelések kifejlesztését bőrgyógyászati alapkutatások segítették elő, melyek során azonosítottak számos, a psoriasis kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt. A kórképben adható biológiai terápiák célzottan gátolják a psoriasis kialakulásáért felelős biológiai anyagokat.
A Janssen készítménye Magyarországon is hozzáférhető.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close