Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás a Gyermekgyógyászati Intézetben

2012.11.29. 09:59

A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának Gyermekgyógyászati Intézetében egy 3 kg születési súly alatti, négynapos újszülött esetében hemodialízist végeztek. Ez a típusú kezelési eljárás újszülöttben, hazánkban első ízben történt. A módszer sikeres alkalmazása azért rendkívüli, mert ebben az életkorban új terápiás lehetőség nyílt meg a súlyosan beteg újszülöttek számára.

Az újszülött vérében a központi idegrendszer számára toxikus /images/0000/0135/gyermek1k.jpgkoncentrációjú ammónia halmozódott fel veleszületett anyagcsere-betegség következtében, aminek oka nagy valószínűséggel az urea-ciklus zavara. A betegség felismerése az újszülött harmadik életnapján megtörtént. A társklinikákkal való esetkonzultáció és egyeztetés eredménye szolgálta a betegség megerősítését, valamint a hatékony kezelés megválasztását. Az ország vezető szakemberei egyetértettek abban, hogy az ammónia leghatékonyabb csökkentési módja a hemodialízis. Ennek kivitelezését a debreceni centrum vállalta, és hazánkban elsőként sikeresen végre is hajtotta. A vérammónia szintet a normális érték felső határára sikerült csökkenteni.

Az újszülött hemodialízise két feltételen nyugodott. Az orvostechnológiai fejlődés a súlyhatárokat egyre alacsonyabb irányba tolja, ami a Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll, ebben az esetben a Fresenius rendszer központi szerepet játszott. A másik fontos pillér a magasan képzett szakembergárda. Az újszülött körül több mint 40 orvos és nővér tevékenykedett az intenzív újszülött centrumban, neonatológusok, nefrológusok, gyermeksebészek, aneszteziológusok, radiológusok, klinikai laboratóriumi szakorvosok, genetikusok, újszülött-intenzíves- és dializáló nővérek.

/images/0000/0137/gyermek2_k.jpgAz összehangolt és nagy empátiával együttműködő szakemberek esélyt adtak az újszülöttnek. Az életmentő beavatkozás után a hosszabb távú, hatékony kezelés beállítása történik, és elkezdődött a génszintű diagnózis felállítása.

Azzal, hogy Debrecenben kivitelezhető vált az újszülöttek hemodialízise, megalakult egy hatékonyan együttműködő gyógyító csoport, ami reményt, esélyt és lehetőséget nyitott meg számos beteg újszülött számára.

Dr. Balla György
egyetemi tanár

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close