Első Magyarországi Parkinson-séta – rövid beszámoló

Téma címkék:
2014.07.01. 13:16
Parkinson_lufi elengedes

Június 29-én vasárnap mintegy 150 parkinson-kóros beteg gyűlt egybe családtagjaival karöltve a Margitszigeten, hogy rövid séta és közös lufielengedéssel hívják fel a figyelmet a betegségre.

A Parkinson-séta az Egyesült Államokban “született” 1994-ben. Az akkori sétán résztvevő 200 fős megmozdulás az elmúlt 20 év alatt 12.000 fős tömegre nőtte ki magát, ezzel nagy társadalmi visszhangot kiváltva.
Az Európai Parkinson-kór Társaság (EPDA) 2012-ben, húsz éves fennállása alkalmából szervezte meg az első sétát Amszterdamban. Idén Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez és más európai országokhoz hasonlóan mi is sétát tettünk.

A résztvevőket Dr. Takács Annamária Főorvos Asszony, a Delta Magyar Parkinson Egyesület orvostanácsadója és Dr. Dibó György, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke köszöntötte, valamint felolvasásra került Dr. Szentes Tamás budapesti egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes Úr köszöntő levele is.

A séta alatti megállópontok beiktatásával különféle játékos feladatok várták a vállalkozó kedvűeket. Nagy sikere volt a tai-chi bemutatónak, ahol a lépéseket a résztvevők is megpróbálhatták elsajátítani, de a lufifújás és a szigeti helyszínhez kapcsolódó kvíz is sikert aratott.

Miért fontos, mi a jelentősége ennek a sétának?
A Főorvos asszony szavait idézzük:
“Változásokra van szükség, ezt mindannyian érezzük, amelyeket azonban mi, az ún. Parkinson – közösség egyedül nem tud létrehozni ill. elérni. Változások kellenek ahhoz, hogy a már eddig is magas társadalmi és szociális terhek ne növekedjenek tovább a társadalom öregedésével.

A séta célja figyelem felhívás. Össze kell fogni a betegeknek, családjaiknak, a betegszervezeteknek, az egészségügyben résztvevő minden ágazatnak, a gyógyszeriparnak, a döntéshozóknak és politikusoknak, a médiának egyaránt országokon belül és határokon túl, egész Európában.
Attól kezdve, ha a beteg is, a társadalom is elfogadja a Parkinson – kórt, a társadalom egyenértékű tagjai maradnak.”

A Parkinson kór az egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedés, Európában 1,9 milllió embert érint és világszerte 6,3 millióra teszik a betegségben szenvedők számát. Magyarországon a Parkinson betegek becsült száma 20-30 000 fő.

Az érintettek számára a családtagokon túl nagy segítséget nyújthatnak a betegegyesületek, (Magyarországi Delta Parkinson Egyesület, Parkinson Betegek Egyesülete – Pécs) akik nyitott kapuval várják a hozzájuk fordulókat!

A séta képekben:

TakatsAnnamaria350

Dr. Takáts Annamária

DiboGyorgy350_668

Dr. Dibó György

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

resztvevok1

Résztvevők 1.

resztvevok5

Résztvevők 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

resztvevok3

Résztvevők 3.

 

resztvevok4

Résztvevők 4.

 

Résztvevők 5.

Résztvevők 5.

 

Résztvevők 6.

Résztvevők 6.

 

Résztvevők 7.

Résztvevők 7.

 

Résztvevők 8.

Résztvevők 8.

 

Résztvevők 8.

Megvannak a lufik!

 

Tai-chi bemutató

Tai-chi bemutató

 

Tai-chi bemutató 2.

Tai-chi bemutató

 

lufi1

Lufi fújás

Van itt tüdő!

Van itt tüdő!

 

 

 

lufikkal

Visszaszámlálás indul, 3 – 2 – 1 ….

Parkinson_lufi elengedes

… és engedhetjük!

 

szallo lufik600

Szálló lufik

bagoly04
#18501 bagoly04 hozzászólása: 2014.07.03. 22:28

Ritkán van nagyobb parkinzonos rendezvény, egy évben, talán kettő. Én, a minden lében pk.-os amire tudok, el is szoktam menni. Épen ezért nagyon sajnálom, hogy én se tudtam a sétáról. Pedig nagyon szeretek lufit fujni. Akár 2-t is egyszerre! Egy zöldet, meg egy fehéret! (fradi drukker vagyok)

Tisztelettel bagoly04 hivatásos parkinzonos

rozmars
#18482 rozmars hozzászólása: 2014.07.02. 05:38

Gratulálok a szervezőknek, s a résztvevőknek a sikeres rendezvényhez.
Szabóné Marosi Rozália

#18471 vs38jt hozzászólása: 2014.07.01. 18:11

2011 óta tagja vagyok a közösségnek
A történetem is megirtam ” Együtt élés a parkinsonnal”
cimmel.Szivesen résztvettem volna a Margit-szigeti találkozón,
ha tudtam volna róla.
Kérdem a rovat szerkesztőit, hogyan szereztek tudomást,
a résztvevők- A szokásos legujabb történeteket tartalmazó E-mailt
miért nem kaptam..
Kérdem a kedves betegtársakat is, irják meg, hogy ök hogyan értesültek. vs38jt

varoszoba2
#18485 varoszoba2 hozzászólása: 2014.07.02. 10:05

Kedves vs38jt!
A Parkinson világnap utáni sajtómegjelenésekben olvashattunk róla, hogy június végén Parkinson-sétát terveznek. Ezt követően a Delta Parkinson Egyesület honlapján találtunk rá a felhívásra és tettük közzé a Várószobán a meghívót.
Sajnos a honlap megújulása erre az időszakra esett, és az e-mailes értesítések szüneteltek. A meghívót a nyitóoldal heti kiemelt képes rovatában futtattuk, hogy felhívjuk rá a figyelmet.

Jelenleg az új történetekről, hozzászólásokról az értesítő e-mailek kifogástalanul működnek, az aktuális és betegségekről rovatnál dolgozunk a megoldáson.
Ezért elnézését kérjük, a megértését pedig nagyon köszönjük.
A jövőben hasonló probléma esetén igyekszünk más módot igénybe venni a megfelelő tájékoztatásra, pld. hírlevelet küldünk.

A sétán résztvevők többsége a Delta Magyar Parkinson Egyesület tagjaként tudhatott az eseményről, de a pécsi egyesület is képviseltette magát.
Velük tartjuk a kapcsolatot, így a jövőben is hírt adunk az általuk szervezett vagy egyéb a betegséghez kapcsolódó rendezvényekről, találkozókról.
Üdvözlettel kívánunk minden jót, üdvözlettel:
Várószoba

rozsakertes
#18496 rozsakertes hozzászólása: 2014.07.03. 18:54

Kedves Várószoba! Jó pár héttel ezelőtt már írtam egy hozzászólást (április 11-i PK világnap felmagasztaló cikkéhez). Azon dühöngtem, hogy nincs betegszervezetünk (illetve AZ van csak: beteg szervezetünk), nincs aki összefogna minket. Elárulok egy titkot: Budapesten kívül is van élet! Méghozzá Észak-Észak-kelet irányba is! Így pl. Miskolcon is, de írhatnám Mátészalkát vagy Ózdot is.
Most is csak gratulálhatok a séta szervezőinek, kipipálhatnak egy újabb rublikát valamelyik pályázati pénzük elszórása kapcsán. Biztosan nagyon szép és jó volt a séta (szerintem a Margit-szigeten mindig szép egy séta), hasznos is lehetett annak, aki ott volt.
Mi, a nagy többség, akik azért nem voltunk ott, mert nem tudtunk róla, irigykedve csorgatjuk az amúgy is csorgó nyálunkat.
Megszólítanám ismét a Főorvos Asszonyt és a Főorvos Urat, miért nem segítenek minket abban, hogy létrejöjjön egy PK-s szervezet. Tudom, az orvosok nagyon elfoglaltak. De biztosan van mindenütt egy-egy olyan személy, aki magára vállalná a szervezési feladatokat. Orvos mellett. Természetesen. Hiszen a névsor Önöknél van. És a betegjogokat nem lehet megsérteni.
Várnám a megszólítottak válaszát!
Üdvözlettel egy beteg, aki még tudna szervezni.

Icus50
#18633 Icus50 hozzászólása: 2014.07.30. 14:48

Kedves Rózsakertes!
Örömmel olvasom,hogy szívesen szerveznél számunkra Találkozót,sétát,kerti partit stb
Nagy kedvem lenne hozzá …szervezzük meg mi …én az ország közepén lakom.Szívesen látnék közülünk bárkit ,de lehet akár pesti találkozó is mely egy kis mozgással egybekötve.
Mit szólsz ..illetve szóltok?
Vidám és egészségben gazdag napokat kívánok Nektek addig is!!!
Icus ( 1,5 éve pk beteg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close