“Szeretet, élni akarás és valami cél….

2013.11.25. 08:32

…ami az embert motiválja arra, hogy legyőzze a lupust.”
Ez volt talán az egyik legmeghatározóbb mondat, amely a szombati Lupus betegtalálkozón hangzott el Cseresznyés Györgyné Rózsitól, az egyesület alapítójának, Schopper Gabriellának testvérétől.
Szép számmal gyűltek össze érintett betegek és családtagok, érdeklődők egyaránt az OEP intézetében, hogy tiszteletüket tegyék, megemlékezzenek a Lupus Betegegyesült alapítójáról, Schopper Gabrielláról egyben megünnepeljék 20 éves megalakulásukat. Ezt megelőzően Bálint Géza reumatológus professzortól és Kádár János immunológus főorvos úrtól kaphattak fontos információkat a jelenlévők.

Bálint Géza prof. “Orvos-beteg viszony – Hogyan működik ez Amerikában?” című előadásában hangsúlyozta a jó orvos-beteg kapcsolatot.
Mindenhol van jó és rossz beteg, jó és rossz orvos. A betegek tájékoztatása, a betegoktatás elengedhetetlenül fontos, ebben nagy segítséget adnak a betegegyesületek. Nem véletlen, /images/0000/0351/DSCF8731.JPGhogy az a beteg, aki egyesületi tag, sokkal jobban kezelhető, együttműködőbb, így hosszabb távon jobb eredményeket tud elérni a közös munka.
Ha nem elégedett az ember a kezelőorvosáaval – nem szimpatikus, nem bízik benne, vagy nem szereti, ha a beteg kérdez tőle, stb. – nem szabad félni váltani és másik orvost keresni.

Kádár János immunológus főorvos a Lupus /images/0000/0353/DSCF8745.JPGBetegegyesület aktív segítője, honlapjuk fórum oldalán az idén tavasszal indult “orvos válaszol” rovatban áll a tagok rendelkezésére. Most néhány érdekesebb kérdésből hozott egy csokrot és válaszolt meg az egybegyűltek előtt. Ezek nagy része a terhességgel kapcsolatos volt,

Ezt követeőn Purgel Zoltán jelenlegi egyesületi elnök és Cseresznyés Györgyné, Schopper Gabriella testvére emlékeztek meg az Egyesület névadójáról, Schopper Gabrielláról.
Schopper Gabriella betegségét Amerikában diagnosztizálták. Egy magyar származású doktornő javaslatára, Magyarországra történő hazaköltözése után – sok utánajárást és szervezést követően – 1993-ban otthonában megalapítták a Magyar Lupus Betegegyesületet. Megindult a munka, magazin és hírlevél indítása, betegfórumok szervezése, kattogott az írógép, és /images/0000/0355/DSCF8750.JPGmár a csapból is az folyt, hogyan lehet a lupus betegséggel együtt élni. Shopper Gabrella nagy odaadással és kitartással 2006-ban bekövetkező haláláig vezette az egyesületet.
2009-ben kielmelkedő munkássága elismeréseként a Magyar Lupus Egyesület felvette alapítója nevét.

A megható percek után felovasásra kerültek külföldről /images/0000/0357/DSCF8756.JPGérkező társ egyesületek köszöntő levelei, melyben sok sikert kívánnak a további munkához.
A folytatásban mindenki legnagyobb örömére előkerült a lupust szimbolizáló pillangók díszítette szülinapi torta is.

Amilyen érzékenyek, éppen olyan erősek és összetartóak. Ez volt az összbenyomásunk a Lupus Betegegyesületről. Ezért mindenkit arra bíztatunk, aki esetleg ebben a betegségben szenved, keresse fel honlapjukat, kapcsolódjon be progamjaikba – hiszen együtt mindig könnyebb.
Bővebb infó és elérhetőség az Egyesületről ide kattintva érhető el.

A betegségről ide kattintva tudhat meg többet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close