Hemokromatózis Világnap, betegtalálkozó

Téma címkék: hemokromatózis  

A Hemokromatózis Világnap alkalmából soron kívüli, sajtónyilvános betegtalálkozót szervez a III. Sz. Belgyógyászati Klinika.

Helyszín: Budapest, Kútvölgyi út 4., a klinika földszinti előadóterme

Időpont: 2012. június 8., 15.00 óra


A vastúlterhelődés alattomos, tünetszegény és éppen ezért nehezen felismerhető betegség, mely évek alatt visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz vezet, míg végül az érintettek máj- és szívbetegségben, különböző daganatos betegségekben halnak meg gyakran az aktív éveikben. Ha a bajt időben felfedezik és az érintett gondozása időben megkezdődik, a betegek ugyanolyan hosszú és egészséges életet élhetnek, mint bárki más.

Két év alatt tizenötezer embert szűrt vasterhelésre a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. Közülük nyolcvannégyen szenvednek hemokromatózisban, a leggyakoribb örökletes betegségben.

"Sok száz családot tudunk így megmenteni a családfő idő előtti megbetegedésétől, korai halálától. Ez igazi betegségmegelőzési tevékenység, melyet a jövőben is szeretnénk folytatni." – Emelte ki Dr. Várkonyi Judit, a SE III. Sz. Belgyógyászati Klinika docense.

Míg a vashiány, a vashiányos vérszegénység közismert fogalmak, az örökletes vastúlterhelődéses állapotról még mindig kevesen tudnak. Az elmúlt tíz évben kiderült, hogy az örökletes megbetegedés a kaukázusi eredetű népeket komolyan érinti, ennek megfelelően a betegség főként Észak-, és Közép-Európa valamint Észak-Amerika országaiban fordul elő. Tudományos berkekben lázas kutatómunka folyik a részletek, a mélyben zajló folyamatok megértésére. Hazánkban ötvenezren lehetnek érintettek, ami egy Hódmezővásárhely nagyságú város teljes lakosságának felel meg.

2012.06.07 09:36

Ossza meg Ön is betegsége, felépülése történetét!

Olvassa el sorstársai sztorijait, csatlakozzon az Önt érdeklő betegségek közösségéhez vagy keressen megbízható forrásokból.

Ha technikai kérdése van, írjon nekünk!
Lépjen be

Legfrissebb történetek

Legfrissebb hozzászólások