Három születés

Téma címkék:
2009.03.21. 09:31

Három kislány édesanyja vagyok, s gondoltam megosztom másokkal is a három szülés/születés történetét.

Ami közös mindegyikben: vidéki város, fogadott, gyakorlott orvos, kedves, segítőkész szülésznők, túlhordás, nagy gyerekek. Az orvosi gyakorlat szerint a 41. hét után már mindenképp megindítják a szülést. Ez történt velem már az első szülésnél. Oxitocinos, számomra kimerítő szülés volt. Nehezen tágultam, a babóca pedig nem is illeszkedett rendesen be a szülőcsatornába. Rendre visszacsúszott, és az orvosomnak döntenie kellett: császármetszés vagy vákuum. Az utóbbit választotta. Egy fájás alatt helyezte fel a “szerkezetet”, majd sikeresen meg is született a kislányom 4150 grammal. Nem tudtam, de ezután következett a neheze. Nemcsak kívül kellett vágni, de belül is annyira felrepedtem, hogy egy kábító injekció után vittek összevarrni. Sok vért vesztettem, amit aztán pótolni kellett. A felépülésem sok hónapot igénybe vett, s az az igazság sokszor feltettem a kérdést magamban: helyesen döntött-e az orvosom.

Nagyon féltem a második szülés előtt, de a túlhordást és az oxitocint leszámítva minden másképp alakult. Sokkal gyorsabban, komplikációk nélkül 4350 grammal született meg a második lányom. Még a gátmetszés is pusztán két kisebb vágást jelentett. Ekkor már választ tudtam adni a kérdésemre: jól döntött az orvosom, hogy nem a császármetszést választotta.

Harmadik lányomat szintén túlhordtam, de nála már beindultak természetesen a fájások, rövidebb ideig tartott a vajúdás, s ő született a legkisebb súllyal: 4000 grammal. Oxitocinnal szülni mindenképp fájdalmasabb. Lehet gyorsabb, de két fájás közt semmi szusszanásra nincs idő.Nagyon örültem, hogy a harmadik terhességnél “élvezhettem” a természetesen kialakult fájásokat, bár a végén itt is adott az orvosom oxitocint. Én az első szülés után is megmaradtam az orvosomnál. Bár az élmény kettős volt – sok fájdalom és öröm a kisbabám miatt – a szakértelmét mégis láttam. A legvégsőkig kész volt várni a császármetszéssel, ami szerintem helyes döntés volt.

#325 marcsyka hozzászólása: 2009.03.27. 18:48

Gratulálok. Nagy bátorság kellett hozzá. Ráadásul háromszor. A világon a legszebb dolog a születés, de ha a sajátunkról van szó, ahhoz semmi sem fogható.

#324 izmiri hozzászólása: 2009.03.24. 20:39

Kedves Tima !

Lehet, hogy én egy ilyen első szülés után, amit leírtál nem mertem volna vállalkozni újabbakra. Így neked mindenképpen gratulálok !

Pont ezért én viszont örülök, hogy nem jöttek fájások, és császármetszésre volt szükség. Gyorsan felépültem, minden gond nélkül, és semmi, de semmi rossz érzésem, élményem nem maradt. Pedig az én orvosom roppant szülés párti, az utolsó pillanatig várt a döntéssel. És még így is szülhetek másodszor természetes úton, ez egyértelmű. Ma már egyáltalán nem elv, ha az első császár, a többi is az.

 

És mekkorák a lányaid ? Erről nem írtál.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close