Út, ami megtettem a Pco-szindróma diagnózisáig

2010.09.21. 07:34

Alapvető jellemzője: hosszú, túl hosszú…

No és itt most alapvetően nem arra gondolok, hogy engem – több PCOS sorstárasam tapasztalatának tükrében legalább valóban nagyon alaposan és körültekintően kivizsgáltak kb. 6 hónap leforgása alatt, egy endokrinológiával foglalkozó intézményben.

Még ma is van, hogy ledöbbenek, azon hogy milyen tapasztalatokon kell keresztülverekedniük magukat sorstársaimnak. Az pcos.hu oldal igaz történeteit, és sorstársaim által személyesen mesélt tapasztalatokat figyelembe véve vetődött fel bennem a kérdés.

Ritka és szerencsés kivétel lennék hát?

Tehát nem ezt a fél évet tartom hosszúnak, ami alatt végül rátaláltak valódi problémámra, hanem az addig eltelt éveket. Gyakorlatilag az egész addigi életem alatt, már gyerekkoromtól kezdve sejtettük, hogy valami nem stimmelhet velem.

Az első intő jel a váratlan és nagymértékű hízás volt, amit egy a soha saját gyermeket nem nevelő nagypapánál és (mostoha) nagymamánál sikerült közel 3 hét leforgása alatt produkálni. Nem tehetnek nagyon róla, valóban nem tudták mit és mennyit kell  egy gyereknek enni adni.

Az egyik óvodában töltött nap után némi csúfolódás hatására egy borotvával eltávolítottam a nemkívánatos szőrt a szám fölül.

Általános iskolás korom második felére valahogy sikerült ideális testsúlyom közelébe kerülnöm. Hosszas koplalás és utólag belegondolva rengeteg mozgás árán. A heti 3 testnevelésóra, 5 X 1,5 óra úszás, heti kétszer 1,5 óra balett, heti kb. 5 X 1,5 óra aerobik és/vagy callantics hatására. (Oh boldog idők, máig nem értem mikor volt erre időm és azt sem miért is nem értékeltem akkori alakom)

Középiskolás koromban egy vidéki, megyei kórház endokrin rendelésére is eljutottam panaszaimmal. Persze akkor még ennyit sem tudtak erről az egészről, mint most. Nem is lett valami jó vége a dolognak, volt valamilyen vérvizsgálatom, amikor sokszor egymás után megszúrkáltak vérvétel céljából, de biztos,hogy nem cukorterheléses vérvétel volt. Végül szedettek velem valami gyógyszert (talán Bromochripitin volt a neve), ettől rendszeresen hányingerem volt, és utólag kiderítették, hogy ja valahogy túladagolták, és nem is kéne szednem. (Khmm…na  kb. innentől nincs „vak” mindent elhívő bizalmam az orvosok felé)

Egyetemi évek alatt a problémámmal (fokozott szőrösödés, pattanások, rendszertelen menstruáció) egy vidéki kisváros nőgyógyászához kerültem. Évekre jegelte a szőrösödés és a pattanások problémáját a felírt Diane 35 szedése. Csakhogy kb. egy év leforgása alatt 30 kg-ot híztam. Végül abbahagytam a szedését és újra szembesülhettem a már sajnos túl jól ismert tünetekkel. Ma már tudom, hogy az egész kezelés csak a tünetek egy részére hatott, és elodázta, hogy rátaláljak a dolog valódi okára.

 

Végül 30 kg plusszal, kialakulóban lévő vérnyomásproblémákkal, erőteljes hasi elhízással, lelket felőrlő fokozott szőrnövekedéssel jelentkeztem a háziorvosomnál, és ezen tünetekre már valami lámpácska kigyulladt az orvosom fejében is. Mondjuk igazából a hasamon a gyors és erőteljes hízás hatására megjelenő terhességi csíkoknak és a felsejlő Cushing kór rémképének volt köszönhető inkább mint a PCO-szindróma felismerésének. De szerencsére alapos és lelkiismeretes doki volt, így legalább továbbküldött endokrinológiai szakrendelésre további kivizsgálás végett. Ott is szerencsém volt, rendes orvoshoz kerültem, aki végül hihetetlen alapossággal vezényelte le a kivizsgálást, és zárta ki végül az egyébként hasonló tüneteket okozó egyéb endokrin rendellenességet.

Bevallom ekkora már módszeresen kutattam a neten, hogy mi lehet az egész. Ekkor kezdtek még csak egymásra találni az NLC fórumaiban a sorstársak, és csak később jött létre civil összefogásukból a www.pcos.hu weboldal, majd a PCO Szívügy Alapítvány.

Az akkori információ hiány ellenére is egészen sok mindent sikerült találnom a neten, és kutakodásaim megnyugtattak legalább, mert azért elég ijesztő 6 hónap volt ám, nem derítet föl a tény, hogy esetleg mégis Cushing kórban szenvedek, hogy a többi nem túl szívderítő lehetőséget meg se említsem, de végül megszületett a diagnózis…

Önnek Pco-szindrómája van. – mondta az orvos.

Hála istennek…mondtam én.

Még gyógyszert is kaptam rá…pedig ez sem egy egyszerű történet…mármint PCOS-ra gyógyert kapni. De ez már egy másik  történet.

Mondom, alapvetően szerencsés vagyok…

#2888 szemeredirenata hozzászólása: 2013.12.02. 11:05

Sziasztok!

Én 8 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, kb.7 hónapja hagytam abba, azóta össze-vissza jön meg a menstruációm, vagy hogy 40 napra. Ezért egy hónapja elmentem dokihoz, aki ultrahanggal megállípította hogy PCOS-vagyok, és hogy nincs is peteérésem. Hormonlaborra küldött, a prolaktin szint kicsit magas. Felírt peteérés serkentő tablettá (Closty), amit a ciklus 3.napján kellene elkezdeni szedni. Közben olvastam erről a betegségről melynek sok oka lehet ami miatt kialakul, olvastam azt is hogy inzulinrezisztenciával állhat kapcsolatban de a doki nem küldött el ilyen vizsgálatra. Egyik ismerősöm ajánlotta  a Mastodynon cseppeket, neki csak ez segített teherbeesni. A cseppekről van valkinek valamilyen véleménye? Én is elkezdtem szedni mert úgy gondoltam hogy mivel homeopátiás ezért bajt nem csinál. Egyébként a Clostyt nem is tudtam elkezdeni mert azóta nem jött meg pedig már a 45. napon vagyok. Nem tudom hogy mit csináljak, mert sok rosszat hallotam erről a gyógyszerről,  és az orvos azt mondta hogy a PCO nem is gyógyítható.

#2887 freyattila hozzászólása: 2010.09.21. 16:33

… A betegség mélyebb értelme, hogy újra tudatosítsuk mire kényszerít bennünket a betegség a szükséghelyzetben. Igényli, hogy meghallgassuk értelmünk belső hangját, s még mielőtt késő lenne, megváltozzunk. A tényleges gyógyítás nem az, amikor a betegség jeleit eltüntetik, hanem amikor felismerik a harmónia zavarait, és az eredeti állapotát vissza tudják állítani. Eh-hez természetesen nem elég beszedni a pirulákat, vagy injekciókra járni, még akkor sem, ha természetes készítményekről van szó. Alapvetően meg kell értenünk, mit akar a szervezetünk a tudtunkra adni, s ez alapján kell cselekednünk. Ha újra összhangba állítjuk a gondolatainkat, érzéseinket, beszédünket és viselkedésünket, a testi harmóniánk és egészségünk is helyreáll. Lehet, hogy kellemetlen lesz, de az egyetlen út, ha valóban meg akarunk gyógyulni, testben, gondolkodásban és lélekben.

… A betegség nem az ellenségünk, ellenkezőleg, akár a barátunk és segítőtársunk is lehet. Mivel a szervezet a betegség segítségével nem csupán azt mondja el nekünk, hogy rossz irányba haladunk, de megerősít bennünket abban a hitben, hogy meg kell változtatnunk ezt az utat, amit jelenleg járunk. A tünetek fajtái utalnak a hibák helyére és a teendőkre, a teljes belső gyógyulás érdekében. Mindehhez csupán annyi szükséges, hogy megtanuljuk megérteni a testünk nyelvét.

A “tünetek nyelve” nagyon egyszerű, s mindig ugyanazok a törvényszerűségek irányítják. Amennyiben megértjük, már csak rajtunk múlik, hogy mit lépünk a teljes gyógyulás érdekében. Ellenkező esetben a sors borzalmas tanulságot róhat ki ránk. Ha azonban a felismerésből le tudjuk vonni a tanulságot, ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunkat nem lesz szükségünk a betegségre útmutatásként. Ezután már azt is fel fogjuk ismerni, hogy “visszaadni egy embernek az egészségét” nem az előző állapotának a visszaállítását jelenti, hiszen az volt az oka a megbetegedésének. A gyógyítás az ismereteink bővítését, és egy új, helyesebb életút kiválasztását jelenti. Addig, amíg az ember ezt megtanulja, szüksége van a betegségre.

#2886 mel576 hozzászólása: 2010.09.21. 13:29

PCOS Közönségtalálkozó 2010-ben is lesz…

A Kelenföldi Művelődési Központban, a szokott helyszínen (Bp, XI. kerület, Etele út 55. – I.emelet, volt Olimpia mozi), november 20-án szombaton megtartjuk az immár hagyománnyá vált éves Közönségtalálkozót, 10 órai kezdettel.

A belépés ingyenes, viszont regisztrálni szükséges itt: pcos kukac pco-szindroma.hu (tárgyban kérjük jelölni: „PCOS találkozó regisztráció”) !  Helyek korlátozottan állnak rendelkezésre.

Gazdag program:

dr. Tűű László endokrinológus (Budapest),dr. Naszódy Péter endokrinológus (Kecskemét),dr. Breyer Helga belgyógyász (Németország), dr. Fülöp István nőgyógyász (Budapest), Szendi Gábor pszichológus, Zentai Andrea dietetikus, 2010 metformin babamozi,  részletek a „PCOS – Az ismeretlen betegség” c. filmből, Büfé, szakértői tanácsadás, baba-mama szoba.

Itt találtam a hírt: http://www.pco-szindroma.hu/index2.html

 

 

#2885 mel576 hozzászólása: 2010.09.21. 13:26

Szia kig121!

Metformin hatóanyagú gyógyszert írtak végül fel rá…Több termék is van ugyanezzel a hatóanyaggal, ezeknek gyártóként más-más neve lehet, és azért egy másik történet, mert ma Mo.-on ezt csak un. off label felírás keretében lehet megkapni, mert erre a betegségre nem törzskönyvezték.

Ha bővebben szeretnél olvasni a PCOS-ról, van egy nagyon jó oldal, ahol minden lényeges infó megtalálhatsz a betegséggel kapcsolatban. Ez a http://www.pcos.hu

Idén vagyis 2010 November 20-án ismét lesz Pcos Közönségtalálkozó… köv. hozzászólásba beteszem a hírt…

 

#2884 kig121 hozzászólása: 2010.09.21. 11:26

milyen gyógyszert kaptál végül rá?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close