Gyógyszerek mellékhatásainak bejelentési lehetősége!

2017.04.14. 22:07

Kedves embertársaim!

Ezúttal nemcsak hepatitiszes, hanem bármilyen betegséggel élő embertársaim figyelmébe ajánlom az alábbiakat.

2017 március 23-án az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) találkozót és előadás-sorozatot tartott a betegszervezeteknek. Ennek fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmünket :

a lakosságnak ezentúl lehetősége nyílik a gyógyszeres mellékhatások bejelentésére az OGYÉI honlapján.

Nagyon fontos lenne, hogy ha egy gyógyszertárban beszerzett (akár vényre, akár vény nélkül) szer olyan mellékhatást okoz, ami nincs feltüntetve a mellékelt betegtájékoztatón, jelentsük be! Valamint azt is, ha súlyosabb mértékű a mellékhatás, mint ahogy azt a betegtájékoztató jelzi. (Pl. enyhe kiütést írnak, de nagy testfelületre kiterjedőt, esetleg bőrgyulladást észlelünk.) Tehát az újszerű mellékhatásokat jelentsük be!

Miért van szükség a bejelentésre?

A klinikai vizsgálatok adatai nem azonosítanak minden lehetséges mellékhatást, ezért nem minden mellékhatás található meg a tájékoztatóban! (Néhány ezer beteg alapján vizsgálják a gyógyszerek mellékhatásait.) Minél több információ áll rendelkezésre egy adott gyógyszer tekintetében, annál biztonságosabb a használata.

Mi a teendő, ha mellékhatást tapasztalok?

Ellenőrizni kell a betegtájékoztatót. Súlyos, nem múló tünetek esetén minél hamarabb orvossal, gyógyszerésszel konzultáljunk, bízzuk magunkat a tanácsukra, ők tudják csak eldönteni, hogy folytathatjuk-e a gyógyszer szedését.

Akár egyedül, akár a segítségükkel jelentsük az újszerű mellékhatást az OGYEI-nek, már gyanú, feltételezés esetén is. (Nem vagyok benne biztos hogy ez a szer okozta, de elég valószínű, mert a szedését megelőzően ezt a tünetet nem tapasztaltam.)

Hogyan jelentsük?

—- Online : www.ogyei.gov.hu honlapon (Mellékhatások bejelentése menüpont)

—- Bejelentőlapon, mely letölthető a honlapról és visszaküldhető e-mailen (adr.box@ogyei.gov.hu)

—- faxon (+36-1-886-9472)

—- vagy postán (1372 Budapest, Pf.450)

—- bejelentőlap nélkül is a fenti elérhetőségek egyikén

A bejelentés feltétlenül tartalmazza az alábbi 4 adatot:

—- a beteg nevének kezdőbetűi és életkora

—- a tapasztalt tünetek, panaszok leírása

—- a gyanúsított gyógyszer(ek) megnevezése

—- a bejelentő neve és elérhetősége (e-mail címe, vagy telefonszáma)

Minden további információ (egyéb betegségek, egyidejűleg szedett gyógyszerek, a tünetek időtartama, az állapot javulása vagy rosszabbodása stb.) értékes segítséget jelent. Az OGYÉI a személyes adatokat bizalmasan kezeli,és senkinek nem bocsájtja rendelkezésre.

Mi történik a mellékhatás-bejelentésekkel?

Az Európa Unióban a súlyos mellékhatás-bejelentéseket központilag gyűjtik, és a hatóságok közösen értékelik. Ha bebizonyosodik az összefüggés a mellékhatás és a a gyógyszer között, akkor az új mellékhatás bekerül a tájékoztatóba.

Miért kell jelenteni a mellékhatásokat?

A gyógyszerhatóságok akkor engedélyezik a gyógyszert, ha a klinikai vizsgálatok bebizonyítják, hogy a kezelés előnyei meghaladják a kockázatokat. Fontos a gyógyszerek biztonságos használatának nyomon követése az engedélyezés után is.

A fordított fekete háromszög jele egyes gyógyszereken azt jelenti, hogy a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll.Ezeknél különösen fontos a melléhatások bejelentése.

A GYÓGYSZEREK BIZTONSÁGA RAJTUNK IS MÚLIK!!!

Mindenkinek mellékhatás nélküli gyógykezelést és gyógyulást kíván:

nora51

 

#24814 klmaan hozzászólása: 2017.04.04. 00:24

Kedves Mindenki!
Nagyon köszönöm Nórának, hogy keírta a konferencia lényegét.
Az OGYEI már a 2. konferenciát szervezte a betegszervezetek képviselői számára, hogy vigyük el a hallottakat Betegtársainknak.
Van egy jó szlogen: “A ma jelentése a holnap biztonága”
Nagyon érdemes jelenteni, mert ezzel sok embernek segítünk megőrizni az egészségét. Hatalmas számokat és nagy arányszámot hallottunk, hofy mennyi sokan kwrülnek körházva a mellékhatások következtében.
Szóval, ez egyáltalán nem vicc!
Nagyon jó, hogy komolyan veszik és megbecsülik a betegektől beérkező jelentéseket.
Tegyünk meg mindent mások és a magunk egészsége érdekében azzal, a plusszal is, hogy a jelentéssel a kutatást, a fejlődést is segítjűk.
Üdv: Klári

nora51
#24813 nora51 hozzászólása: 2017.04.03. 23:39

Nem, kedves Cryply, nem vicc, ilyesmivel sohse viccelnék. De teljesen megértem, amit írsz!
Betegségem során (hepatitis C) iszonyatos mellékhatásokkal is találkoztam
Ha tudtam volna, hogy a telaprevir+ ribavirin+interferon kis híján kicsinál, és olyan mellékhatásai is vannak, amik nincsenek is rajta a papíron, el se fogadtam volna ezt a kezelést. (ami végül is sikertelen volt ráadásul).Azóta a telaprevirrel nem kezelnek már embereket, kivonták a forgalomból.
Mindössze lejegyeztem, amire az OGYÉI-ben dr.Pallós Júlia felhívta az emberek figyelmét, de áprilisi tréfáról szó sincs. :)
Tapasztalataim szerint a kezelőorvos sem tud mindig segíteni egy-egy mellékhatás esetén. A szörnyedelmes vírusirtás folyamán pl. fekélyek lettek a számban, a nyelvemen, elmozdultak a fogaim, reggel alvadt vérrel a számban ébredtem, nap mint nap. A fogász, szájsebész is széttárta karját, mondván: ez mellékhatás.Majd ha már nem szedem a gyógyszert, akkor fog elmúlni. De öblögessek ezzel-azzal, stb. Semmi nem segített, semmi. A koronák alatt lévő fogaim teljesen elporladtak a májkezelés során, a koronák leestek, végül szájsebészeten vésték ki 7 fogam gyökerét. Most újabb négy fogamról derült ki, hogy ők is áldozatok lettek…Ha ezt előre tudom, nem vállalom a kezelést, hanem kivárom a korszerűbb gyógyszert. (Már közben forgalomba jöttek az új, súlyos mellékhatás-mentes, hatékonyabb szerek, most egy ilyenre várok a várólistán…)
Kívánok neked egészséget, minél kevesebb mellékhatást, mert sajna aminek hatása van, annak mellékhatása is, a fene enné meg….De az a jó, ha minél kevesebb és enyhébb.
Szeretettel üdv:
nora51

#24815 cryply hozzászólása: 2017.04.04. 07:11

Kedves Nora51!
Mielőbbi jobbulást és ne romoljon az állapotod! Így én is értem miről volt szó! De az a sok felsorolás, nem hittem volna, hogy bármit is kihagynának! Ezek szerint hamarosan a betegek jelzéseire még hosszabb listákat tesznek be a gyógyszerek mellé! Sajnos, azonban mi emberek nem vagyunk “még” teljesen egyformák és a gyógyszeres kezelésekre különféle válaszokat adunk. Szeretettel üdvözöllek, cryply

#24807 cryply hozzászólása: 2017.04.03. 13:28

“Nagyon fontos lenne, hogy ha egy gyógyszertárban beszerzett (akár vényre, akár vény nélkül) szer olyan mellékhatást okoz, ami nincs feltüntetve a mellékelt betegtájékoztatón, jelentsük be! Valamint azt is, ha súlyosabb mértékű a mellékhatás, mint ahogy azt a betegtájékoztató jelzi. (Pl. enyhe kiütést írnak, de nagy testfelületre kiterjedőt, esetleg bőrgyulladást észlelünk.) Tehát az újszerű mellékhatásokat jelentsük be!”
Ugye ez vicc! Már elmúlt április elseje! Ma a dobozokban mindent fölsorolnak és mindennek az ellenkezőjét is! Nekem ez a gyöngyszem – el is halálozhat – ha ezentúl még észlelne valamit jelezze orvosának, gyógyszerészének! Ha hinnénk a betegeket tájékoztató papírnak amivel védik magukat a gyógyszergyártók egy szem gyógyszert sem lehetne bevenni biztonságosan! Azt hiszem negyven év gyógyszerszedési tapasztalat után (17 féle) kiöntötték a gyereket a fürdővízzel! A kezelő orvosaimban bízok mert ők eddig is segítettek!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Akadémiai Kiadó Zrt.

H-1519 Budapest, Pf. 245

Telefon: (06 1) 464 8200

Email: varoszoba@akademiai.hu

© Akadémiai Kiadó Zrt.

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala, az Akadémiai Kiadó gondozásában. Orvosok szakmai portálja: nota.hu

Precognox

Close
Close