Gyógyszerek mellékhatásainak bejelentési lehetősége!

2017.04.14. 22:07

Kedves embertársaim!

Ezúttal nemcsak hepatitiszes, hanem bármilyen betegséggel élő embertársaim figyelmébe ajánlom az alábbiakat.

2017 március 23-án az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) találkozót és előadás-sorozatot tartott a betegszervezeteknek. Ennek fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmünket :

a lakosságnak ezentúl lehetősége nyílik a gyógyszeres mellékhatások bejelentésére az OGYÉI honlapján.

Nagyon fontos lenne, hogy ha egy gyógyszertárban beszerzett (akár vényre, akár vény nélkül) szer olyan mellékhatást okoz, ami nincs feltüntetve a mellékelt betegtájékoztatón, jelentsük be! Valamint azt is, ha súlyosabb mértékű a mellékhatás, mint ahogy azt a betegtájékoztató jelzi. (Pl. enyhe kiütést írnak, de nagy testfelületre kiterjedőt, esetleg bőrgyulladást észlelünk.) Tehát az újszerű mellékhatásokat jelentsük be!

Miért van szükség a bejelentésre?

A klinikai vizsgálatok adatai nem azonosítanak minden lehetséges mellékhatást, ezért nem minden mellékhatás található meg a tájékoztatóban! (Néhány ezer beteg alapján vizsgálják a gyógyszerek mellékhatásait.) Minél több információ áll rendelkezésre egy adott gyógyszer tekintetében, annál biztonságosabb a használata.

Mi a teendő, ha mellékhatást tapasztalok?

Ellenőrizni kell a betegtájékoztatót. Súlyos, nem múló tünetek esetén minél hamarabb orvossal, gyógyszerésszel konzultáljunk, bízzuk magunkat a tanácsukra, ők tudják csak eldönteni, hogy folytathatjuk-e a gyógyszer szedését.

Akár egyedül, akár a segítségükkel jelentsük az újszerű mellékhatást az OGYEI-nek, már gyanú, feltételezés esetén is. (Nem vagyok benne biztos hogy ez a szer okozta, de elég valószínű, mert a szedését megelőzően ezt a tünetet nem tapasztaltam.)

Hogyan jelentsük?

—- Online : www.ogyei.gov.hu honlapon (Mellékhatások bejelentése menüpont)

—- Bejelentőlapon, mely letölthető a honlapról és visszaküldhető e-mailen (adr.box@ogyei.gov.hu)

—- faxon (+36-1-886-9472)

—- vagy postán (1372 Budapest, Pf.450)

—- bejelentőlap nélkül is a fenti elérhetőségek egyikén

A bejelentés feltétlenül tartalmazza az alábbi 4 adatot:

—- a beteg nevének kezdőbetűi és életkora

—- a tapasztalt tünetek, panaszok leírása

—- a gyanúsított gyógyszer(ek) megnevezése

—- a bejelentő neve és elérhetősége (e-mail címe, vagy telefonszáma)

Minden további információ (egyéb betegségek, egyidejűleg szedett gyógyszerek, a tünetek időtartama, az állapot javulása vagy rosszabbodása stb.) értékes segítséget jelent. Az OGYÉI a személyes adatokat bizalmasan kezeli,és senkinek nem bocsájtja rendelkezésre.

Mi történik a mellékhatás-bejelentésekkel?

Az Európa Unióban a súlyos mellékhatás-bejelentéseket központilag gyűjtik, és a hatóságok közösen értékelik. Ha bebizonyosodik az összefüggés a mellékhatás és a a gyógyszer között, akkor az új mellékhatás bekerül a tájékoztatóba.

Miért kell jelenteni a mellékhatásokat?

A gyógyszerhatóságok akkor engedélyezik a gyógyszert, ha a klinikai vizsgálatok bebizonyítják, hogy a kezelés előnyei meghaladják a kockázatokat. Fontos a gyógyszerek biztonságos használatának nyomon követése az engedélyezés után is.

A fordított fekete háromszög jele egyes gyógyszereken azt jelenti, hogy a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll.Ezeknél különösen fontos a melléhatások bejelentése.

A GYÓGYSZEREK BIZTONSÁGA RAJTUNK IS MÚLIK!!!

Mindenkinek mellékhatás nélküli gyógykezelést és gyógyulást kíván:

nora51

 

nora51
#26202 nora51 hozzászólása: 2018.02.16. 02:27

Endrebandi, bizony az interneten reklámozott csodacuccokat NEM SZABAD megrendelni!
Ezekért senki nem felel! Az OGYÉI csak gyógyszertárban árúsított gyógyszerekért felel.
Egyébként a gyógynövények sem veszélytelenek, mert aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. Az orbáncfű jó enyhe depresszió ellen, de szigorúan tilos májkezelés közben, mert beleszól annak hatásába.
Ha az ember csak azt szedi, amit orvosával megbeszélt, akkor jár el okosan. És ha olyan mellékhatással találkozik, ami nincs rajta a gyógyszer papírján, na hát azt kell jelezni az OGYÉI felé.
Gyógyuljál!!!!!!!!!
Szeretettel:
nora51

endrebandi52
#26191 endrebandi52 hozzászólása: 2018.02.15. 06:59

Kedves” ryply”- így igaz! De a legtöbb gond a ” táplálék kiegészítő dolgokkal van.Grepfruit csepp, Valeriana / macska gyökér / , Propolisz csepp, Orbáncfű – és az Interneten reklámozott csoda szerek- Dr ” Büdös Lábú”-ajánlásával. Ezek jó esetben nem ártanak, de bizonyosan semmit sem érnek. Mert ha minden igaz lenne az orvosok is fel írnak és Gyógyszertárban árulnak! Szegény betegek ki szolgáltatott állapotát ki használva sok tizezrekkel vágják át! ” csökkentett Deutérium tartalmú viz,”- és társai, ez nagyon hosszú sor lenne. Szép napot jó egészséget kívánok mindenkinek

nora51
#26201 nora51 hozzászólása: 2018.02.16. 02:26

Endrebandi, bizony az interneten reklámozott csodacuccokat NEM SZABAD megrendelni!
Ezekért senki nem felel! Az OGYÉI csak gyógyszertárban árúsított gyógyszerekért felel.
Egyébként a gyógynövények sem veszélytelenek, mert aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. Az orbáncfű jó enyhe depresszió ellen, de szigorúan tilos májkezelés közben, mert beleszól annak hatásába.
Ha az ember csak azt szedi, amit orvosával megbeszélt, akkor jár el okosan. És ha olyan mellékhatással találkozik, ami nincs rajta a gyógyszer papírján, na hát azt kell jelezni az OGYÉI felé.
Gyógyuljál!!!!!!!!!
Szeretettel:
nora51

klmaan
#24814 klmaan hozzászólása: 2017.04.04. 00:24

Kedves Mindenki!
Nagyon köszönöm Nórának, hogy keírta a konferencia lényegét.
Az OGYEI már a 2. konferenciát szervezte a betegszervezetek képviselői számára, hogy vigyük el a hallottakat Betegtársainknak.
Van egy jó szlogen: “A ma jelentése a holnap biztonága”
Nagyon érdemes jelenteni, mert ezzel sok embernek segítünk megőrizni az egészségét. Hatalmas számokat és nagy arányszámot hallottunk, hofy mennyi sokan kwrülnek körházva a mellékhatások következtében.
Szóval, ez egyáltalán nem vicc!
Nagyon jó, hogy komolyan veszik és megbecsülik a betegektől beérkező jelentéseket.
Tegyünk meg mindent mások és a magunk egészsége érdekében azzal, a plusszal is, hogy a jelentéssel a kutatást, a fejlődést is segítjűk.
Üdv: Klári

nora51
#24813 nora51 hozzászólása: 2017.04.03. 23:39

Nem, kedves Cryply, nem vicc, ilyesmivel sohse viccelnék. De teljesen megértem, amit írsz!
Betegségem során (hepatitis C) iszonyatos mellékhatásokkal is találkoztam
Ha tudtam volna, hogy a telaprevir+ ribavirin+interferon kis híján kicsinál, és olyan mellékhatásai is vannak, amik nincsenek is rajta a papíron, el se fogadtam volna ezt a kezelést. (ami végül is sikertelen volt ráadásul).Azóta a telaprevirrel nem kezelnek már embereket, kivonták a forgalomból.
Mindössze lejegyeztem, amire az OGYÉI-ben dr.Pallós Júlia felhívta az emberek figyelmét, de áprilisi tréfáról szó sincs. :)
Tapasztalataim szerint a kezelőorvos sem tud mindig segíteni egy-egy mellékhatás esetén. A szörnyedelmes vírusirtás folyamán pl. fekélyek lettek a számban, a nyelvemen, elmozdultak a fogaim, reggel alvadt vérrel a számban ébredtem, nap mint nap. A fogász, szájsebész is széttárta karját, mondván: ez mellékhatás.Majd ha már nem szedem a gyógyszert, akkor fog elmúlni. De öblögessek ezzel-azzal, stb. Semmi nem segített, semmi. A koronák alatt lévő fogaim teljesen elporladtak a májkezelés során, a koronák leestek, végül szájsebészeten vésték ki 7 fogam gyökerét. Most újabb négy fogamról derült ki, hogy ők is áldozatok lettek…Ha ezt előre tudom, nem vállalom a kezelést, hanem kivárom a korszerűbb gyógyszert. (Már közben forgalomba jöttek az új, súlyos mellékhatás-mentes, hatékonyabb szerek, most egy ilyenre várok a várólistán…)
Kívánok neked egészséget, minél kevesebb mellékhatást, mert sajna aminek hatása van, annak mellékhatása is, a fene enné meg….De az a jó, ha minél kevesebb és enyhébb.
Szeretettel üdv:
nora51

#24815 cryply hozzászólása: 2017.04.04. 07:11

Kedves Nora51!
Mielőbbi jobbulást és ne romoljon az állapotod! Így én is értem miről volt szó! De az a sok felsorolás, nem hittem volna, hogy bármit is kihagynának! Ezek szerint hamarosan a betegek jelzéseire még hosszabb listákat tesznek be a gyógyszerek mellé! Sajnos, azonban mi emberek nem vagyunk “még” teljesen egyformák és a gyógyszeres kezelésekre különféle válaszokat adunk. Szeretettel üdvözöllek, cryply

endrebandi52
#26190 endrebandi52 hozzászólása: 2018.02.15. 06:43

Kedves Nora51- Sajnos én is az általad leírt kezelést / az a bizonyos hármas / a negyedik nekifutásra / előtte háromszor már volt Interferon,Ribavirin/ hát a negyedik az nem volt semmi! Testileg és lelkileg padlóra tett rendesen ez 2013- volt.Hát az a gond velük de főleg az Interferon nal, hogy egyeden múlik, ki hogy bírta, en #arul nagyon.De az Intf. Mentes nagyon oké. Puszi7- endrebandi.

#24807 cryply hozzászólása: 2017.04.03. 13:28

“Nagyon fontos lenne, hogy ha egy gyógyszertárban beszerzett (akár vényre, akár vény nélkül) szer olyan mellékhatást okoz, ami nincs feltüntetve a mellékelt betegtájékoztatón, jelentsük be! Valamint azt is, ha súlyosabb mértékű a mellékhatás, mint ahogy azt a betegtájékoztató jelzi. (Pl. enyhe kiütést írnak, de nagy testfelületre kiterjedőt, esetleg bőrgyulladást észlelünk.) Tehát az újszerű mellékhatásokat jelentsük be!”
Ugye ez vicc! Már elmúlt április elseje! Ma a dobozokban mindent fölsorolnak és mindennek az ellenkezőjét is! Nekem ez a gyöngyszem – el is halálozhat – ha ezentúl még észlelne valamit jelezze orvosának, gyógyszerészének! Ha hinnénk a betegeket tájékoztató papírnak amivel védik magukat a gyógyszergyártók egy szem gyógyszert sem lehetne bevenni biztonságosan! Azt hiszem negyven év gyógyszerszedési tapasztalat után (17 féle) kiöntötték a gyereket a fürdővízzel! A kezelő orvosaimban bízok mert ők eddig is segítettek!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close