kérdések a paranoid skizofréniáról

2018.09.09. 13:01

Néhány kérdésem lenne a paranoid skizofréniáról.

Van egy ismerősöm akinek ez van szerintem. Nem biztos persze, de ezt gyanítom. Beképzel nem létező dolgokat (lát és hall) és attól fél, hogy figyelik. Nem hozom szóba a betegségét, de nyilván látja, hogy tudok valamit.

Kérdéseim:

- úgy olvastam, hogy nincs betegségbelátás ennél a zavarnál. De lehet, hogy mégis? Az ismerősöm is láthatja a betegségét?

- ha jön egy ilyen “roham”, akkor az meddig tart? lehet pár óra, de lehet egy egész nap is (24 óra) ?

- ha vége a “rohamnak”, akkor utána mi látszik az előző órákból? hogy látszódik az előző időszak?

- a téves képzetek csak a jelen időre vonatkoznak? Több évvel, évtizeddel ezelőtti téves képzet is lehetséges? Tehát hogy az ismerősöm olyat mesél, ami nem történt meg mondjuk 20 évvel ezelőtt.

- a téves képzetek állandóan jellemzőek, kisebb nagyobb formában? Vagy vannak teljesen tünetmentes időszakok.

Holdsugar
#27355 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.19. 21:21

A subok hónapokig tartanak. Olyan is lehet, h a sub alatt van tiszta időszaka, majd zavart az állapota, később újra tiszta. Ezt gyszerrel kellene kezelni. Attól jó eséllyel teljesen elmúlik.
Van, aki sub alatt is tud dolgozni, a betegek többsége nem. Attól függ, h milyen tünete van, ezek mennyire gyakoriak stb.
5 éve nem szedek gyszert (orvoshoz kontrollra jártam), rendszeresen van halum és végig munkaképes voltam (dolgoztam) és kutyának sem tűnt fel….

Olyan is előfordulhat, h a subon kívüli időszakban is van tünete, de kevesebb.

Fontos lenne diagnosztizálni, amit leírtál az nem biztos, h skizofrénia tünete.

#27357 Karki hozzászólása: 2018.09.19. 21:47

Hát én nem akarok beleszólni, a családja, munkahelye csak látja. Én csak ismerős vagyok.
A betegséget nem igazán hozom szóba, csak annyit, hogy valami probléma van.
Úgy olvastam, hogy ha nagyon ellenzem a hallucinációit, nem hiszek neki, akkor elfordulhat tőlem is.
Elfogadom amit mond a hallucinációkról, de nem erősítem meg, inkább témát váltok, ahogy lehet.
Eddig heti kb 1 nap volt furcsa állapot, egy ideje heti 3-4 nap.
Betegségbelátás Nálad hogyan lehetséges?

Holdsugar
#27358 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.19. 22:19

A téveszmém gyszeres/terápiás kezelés hatására elmúlt. A haluk nem. Elsősorban hangot hallok, de nem füllel, emiatt egyértelműen el tudom különíteni a valóságtól. Ezen kívül emlékhalum van. Olyanra is emlékszek, ami nem hangzott el. Ezek a fura/téves emlékek mindig utólag keletkeznek. Azaz beszélgetek vkivel, 1 órán/napon át van egy adott emlékem, amihez utólag fals emlékek társulnak. Olyan, jé, most jutott eszembe, hogy ezt v azt is mondta. Innen veszem észrem, h valami nem stimmel, azaz emlékhalum van. Ezt nagyon nehéz elkülöníteni a valós emléktől. Olyan is volt, h utólag jutott eszembe valami, és tényleg elhangzott. (amiről azt hittem, h halu).

#27499 Karki hozzászólása: 2018.10.19. 22:47

Szia!

Még 1-2 kérdésem lenne. Ismerősöm akiről írtam, van hogy fogadja az üzeneteimet, ezt látom, de nem reagál rá. Tehát ilyenkor megérti, de nem tud reagálni? Vagy nem is érti meg?
Azt csinálom, hogy párat írok aztán hagyom, majd idővel újra próbálkozok. Vannak teljesen jó napok és vannak válasz nélküliek. Ilyenkor ő különben “jól” van? Intézi dolgait egyedül vagy mit csinálhat?
köszi!

Holdsugar
#27500 Holdsugar hozzászólása: 2018.10.20. 07:22

Bármit el tudok képzelni. A subok (epizódok) nem pár órásak. Hetekig v hónapokig tartanak. Spontán is elmúlhat, gyszerrel gyorsabban. A subokat remisszió követi. Ilyenkor lehet tünetmentes vagy kevesebb a tünete. Előfordulhat, hogy egyik nap több, másik nap kevesebb a tünete. (subon és remisszión belül is lehet hol több, hol kevesebb tünete). Van akinek a zavart állapotra, téveszmékre hat a gyszer, hallucinációra nem. Olyan is lehet, hogy a halukra hat, de a többire nem. Van akinek a pszichotikus tünetei elmúlnak, de érzelmileg elsivárosodik, kommunikációja megváltozik, szociális készsége leépül.
Van, akinek kevesebb a tünete, ezzel tartósan munkaképes, önellátó. Olyan is lehetséges hogy a gyszeres kezelés ellenére sok a tünete, tartós kórházi kezelésre, otthon felügyeletre szorul. Nem mindenkinèl egyformán súlyos. A skizofrénia vagy más hasonló pszichotikus betegség mellett gyakran alakul ki szorongás, depresszió. Utóbbiból is adódhat, hogy esetleg nincs kedve, motivációja reagálni. Előfordulhat, h a kérdést nem érti, esetleg kèsőbb szeretne válaszolni (nem ér rá), majd elfelejti.
A 09.19-én feltett kérdésedet nem láttam. Igen, előfordulhat, hogy normálisan beszélget veled, majd egyszercsak nem odaillő válaszokat ad, esetleg el is fordul és a levegőbe/falhoz beszél. (vagy ahhoz akit ő ott lát vagy hall, akinek a jelenlétét érzékeli…ilyenkor hallucinál) A vizuális halu más betegnél úgy szúrható ki könnyen, hogy mereven néz valamit (fal, plafon, ég), megrémül v dühös lesz. (ha nincs heves érzelmi reakció, az is lehet, hogy csak elbambult).

#27523 Karki hozzászólása: 2018.10.29. 06:05

Szia! Még lenne egy olyan kérdésem, hogy ha egy sub -ban van éppen és pár napra eltűnt, akkor hogy kezeljem a helyzetet?

Ha ilyen rossz állapotban van, hogy nem reagál az írásaimra, akkor ő azért egyedül végzi a dolgait? Tehát “jól” van? Nem tud reagálni? Aztán pár nap múlva ismét mintha semmi nem történt volna.

Amikor jó állapotba kerül kérdezem a “kiesett időről”. Hogy mit csinált? Beszámol róla, hogy miket csinált. Nem volt kedve, fáradt volt, nem érdekelte semmi ilyen válaszokat kapok. Egyedül végezte a dolgait. Azt nem szoktam megkérdezni, hogy miért nem írt. Lehet, hogy furcsa helyzet lenne. Inkább ne kérdezzem?
Látom fogadja az üzeneteket, de nem reagál. Aztán egyszer csak igen.

köszi!

Holdsugar
#27524 Holdsugar hozzászólása: 2018.10.29. 10:10

Szia!
A shubok hetekig vagy hónapokig tartanak. Nem pár naposak. Olyan lehetséges, hogy pár napig vagy egy napszakban több, majd pár napig kevesebb a tünete, de ezek nem shubok.
Az hogy nem válaszol pár napig, nem biztos, hogy a pszichotikus tünetek miatt van. Az is lehet, hogy nem volt kedve, sok más elfoglaltsága volt, nem volt benne sürgősen megválaszolandó kérdés stb. Ilyen egészséges embereknél is gyakori. Én pl munkaidőben is néha megnézem, h írt e valaki mailt v. facebookon, de hosszabb válasz írására általában nincs kapacitásom. Ha nem sürgős, rövidebb válasszal is várok, míg hazaérek. Más, egészséges ismerőseomnél (terapomnál is) gyakori, hogy az üzenetekre (mail, FB, sms) csak órákkal később vagy pár nap múlva válaszol. A fel nem tett kérdésre lényegében már megvan a válasz. “Nem volt kedve”, “fáradt volt” stb.
Üdv,
Holdsugár

#27530 Karki hozzászólása: 2018.11.03. 06:00

De tudom, hogy jelen van. Csak épp nem válaszol, napokig, órákig. Esetleg 1-2 szót. Most nem írom le, hogy van jelen, de jelen van. Kirohanásos reakciókat is produkál, de nem felém. Felém semmi. Ez érdekelne, hogy ilyenkor, hogy lehet? Jól, rosszul? Végzi a dolgát, de nem tud reagálni? Óvatosan próbálok közeledni ilyenkor. Nem sok eredeménnyel, de volt olyan, hogy eredményes volt a közeledésem. Napi több órás kapcsolat van, de ezekben a kimaradásos napokon teljes a szünet, esetleg 1-2 szó. Mit érezhet ilyenkor?

Holdsugar
#27531 Holdsugar hozzászólása: 2018.11.03. 23:44

Lehet nincs kedve válaszolni. (pl fáradt, más dolgok foglalják le, passzív, depressziós, nem érdekli stb)
Sztem nyugodtan rákérdezhetsz, hogy miért van az, hogy néha nem vagy csak 1-2 szót ír. Ilyen egészségesnél is lehetséges.

#28065 Karki hozzászólása: 2019.02.26. 12:04

Szia!
Hát most úgy eltűnt az ismerősöm, hogy semmit nem tudok róla egy hete. Eddig úgy teltek a hónapok, hogy kb heti egyszer volt egy “kiakadt” napja. Az utóbbi időben ez sűrűsödött szerintem. Már volt olyan is, hogy szóban ellenem fordult, nekemtámadt. Csúnyán beszélt, elmondott mindennek, sértegetett minden ok nélkül. Erre nyugtatólag reagáltam, mert ez a betegség miatt van.
Aztán 1-2 nap múlva rendbejött minden. Nem hoztam szóba ezeket a “kiakadásait.” Jól elvoltunk, aztán megint jött pár ilyen nap, és újra rendben lett. Ezt a heti 1-2 napot elfogadtam hogy ilyen.
Most lenne egy erősebb sub-ban, hogy eltűnt 1 hete?
Dolgozni járhat így, a munkatársakkal azért beszél?
Ha sérteget engem, vegyem semminek és nyugtassam?

Holdsugar
#28067 Holdsugar hozzászólása: 2019.02.27. 01:45

Szia!
A skizofréniánál a shubok nem 1-2 naposak. Ezek hetekig, többnyire hónapokig tartanak. Olyan előfordulhat, hogy kezeléssel is csak részleges a remissziója, azaz maradnak még tünetek. Teljes remissziónál megszűnnek a hallucinációk és a paranoid tünetek.
Vannak más betegségek ill van olyan személyiségzavar is, ahol a pszichotikus tünetek nem ilyen hosszú ideig tartanak. Ezeknél lehet olyan, hogy hallucinál v paranoid egyik nap, másnapra ez teljesen megszűnik. Itt inkább rövid ideig tartó pszichotikus epizódokról lehet beszélni.
Előfordulhat, h haragszik rád, nem beszél veled, kiakad, míg másokkal ugyanekkor jóban van. Ez ugyanúgy működik, mint más embereknél.
Sztem nyugodtan mondd el, h a kiakadásai/eltűnései zavarnak. Ne őt minősítsd, inkább azt mondd el, hogy benned ez milyen negatív érzést vált ki és kérd, h változtasson ezen. Sztem kérdezz rá, hogy amikor nem válaszol 1-2 napig, mi az oka. Lehet ez nem a betegségével függ össze, csak fáradt vagy más dolga van, nem jut rá ideje. Az is lehet, hogy rossz a kedve és ilyenkor kerüli a társaságot, kommunikációt.
Ne gondold, hogy betegeknél teljesen máshogy működnek a dolgok, de valóban lehetnek furaságai. Az is lehet, h vmi a betegsége tünete, míg más dolgok csak rossz tulajdonságai. Ha tud dolgozni tartósan, az arra utal, h jó állapotban van.

#28673 Karki hozzászólása: 2019.07.29. 06:17

Szia!
Pár hónapja írtunk. Most olyan kérdésem lenne, hogy csak itt írhatok ebben a fórumban? Máshol tudnák valahol kérdezni pár dolgot. Nem sokat azért, majd összegyűjtöm pontosan mit is. Lenne pár olyan dolog, amit kérdezni szeretnék a paranoid skizofréniáról, ami elég konkrét. Nem szeretném, ha ennek nyoma lenne. A google találatokban is kijönnek a kérdéseim. Nem szeretném, hogy esetleg rátaláljon valaki a szövegekre.
Ha nem kérdezhetek máshol nem probléma. Megoldom máshogy majd. Pszichiátertől lehet valahol csak úgy ingyen kérdezgetni? Vagy ilyen azért nincs interneten?
Köszi!

Holdsugar
#28674 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.29. 20:40

Szia! Úgy tudom, h itt nem lehet privát üzit írni. Orvostól lehet kérdezni (pl webbeteg), de úgy tudom, h erre csak nyilvános lehetőség van.

#27312 Karki hozzászólása: 2018.09.11. 03:23

köszönöm a válaszokat!

Máris szomszéd? ő ki?

Holdsugar
#27313 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.11. 08:36

EN-ek profilképen van Máris szomszéd (ha jól azonosítottam be) a Mézga család meséből.

#27317 Karki hozzászólása: 2018.09.12. 01:26

Jó, csak mé ír ide ilyeneket Máris…

Sokat már nem kérdezek, párat még azért lehet.

- Ha vége egy “sub”-nak, akkor mi látszik neki visszafele? Én láttam, hogy miket mondott és írt a “sub” alatt. Ő ezt, hogy látja? Szégyellheti magát emiatt? Én nem szoktam szóba hozni, nem beszélek erről az időszakról.

- Ha egy “sub” alatt, kicsit semmibe vesz engem azon ne csodálkozzak? A megszokott közösen végzett dolgokat egyedül intézi. Fogadjam el így addig, nem? Majd másnap jobb lesz, mert jobb szokott lenni, teljesen más lesz a helyzet.

Köszi a válaszokat, sokat segítettél!

Holdsugar
#27318 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.12. 11:01

Többnyire emlékszik a sub alatt történt dolgokra és érezheti magát emiatt rosszul. Olyan is lehetséges, hogy nem emlékszik mindenre, vagy a valós és hamis emlékek keverednek.

Változhat a viselkedése, ez a pszichotikus tünetek velejárója.

Ha eddig ez nem történt meg, érdemes lenne felkeresni egy orvost, aki diagolja és gyszerrel kezeli. Több, a pananoid skizofréniához hasonló, más betegség is van. Pl paranoid személyiségzavar, hangulati zavar pszichotikus tünetekkel stb.

#27354 Karki hozzászólása: 2018.09.19. 20:00

Remélem van gyógyszer és orvos, ismerősöm csak, van kisebb családja.

Egy sub mikor alakul ki? Szinte bármikor a nap folyamán? Stresszes napokon, órákban gyakrabban kialakul? Lehet egy sub-ban munkahelyen munkát végezni?

Egy sub úgy néz ki, hogy akár beszélgetés közben megszakad a kapcsolat velem és közben mások szidalmazása folyik? A velem történt beszélgetés megszakad és egyedül folytatja a dolgait?

köszi a válaszokat!

Holdsugar
#27310 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.10. 18:31

Máris szomszéd!
De, mondom! :-)

EN-ek
#27311 EN-ek hozzászólása: 2018.09.10. 22:00

felőlem… ;)

Holdsugar
#27307 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.09. 20:35

Szia!
A betegség subokban (epizódok) szokott zajlani, de olyan is lehetséges, h az epizódokon kívüli szakaszban is vannak tünetei (enyhébb formában).
A téveszmék (megfigyelés, üldöztetés stb.) az akut szakaszban folyamatosan jelen szoktak lenni. A hallucinációk (lát, hall olyat, ami nincs) jelentkezheznek egész nap, de olyan is lehetséges hogy csak napi pár perces.
Nekem kb 3 évig non-stop volt hanghallásom, fél órára sem szűnt meg.
Igen, lehetséges olyan is, hogy a múltjára vonatkozó emlékei sem tiszták.
A téveszmék megszűnhetnek és ez többnyire a betegségbelátás kialakulását eredményezi.

EN-ek
#27309 EN-ek hozzászólása: 2018.09.10. 16:40

télle? :O náne mondd :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close