A dietetikus tanácsai (nem csak) onkológiai betegeknek – Arany a középút!

2015.12.24. 16:26
Henter Izabella

Mit tehet az ember gyógyulása vagy jobbulása érdekében táplálkozással és életmóddal az onkohematológiai betegségekben? Erre a kérdésre adott választ Henter Izabella dietetikus szakértő a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) karácsonyi rendezvényén. Az elhangzott tanácsok egyéb onkológiai betegségben, sőt teljesen egészségesként is megszívlelendőek.

Onkohematológiában is fontos, de általános igazság, hogy a megfelelő tápláltság és a lehetőség szerinti aktív életmód rengeteget számít nem csak a betegségek megelőzésében, hanem abban is, hogy az ember mennyire sikeresen veszi fel a harcot egy már kialakult egészségkárosodással szemben. A fizikai, a szellemi és a lelki állapot is nagy mértékben befolyásolja a beteg emberek gyógyulási esélyét, és azt, hogy az onkológiai betegségekben jellemző nehéz kezeléseket mennyire tudja a páciens elviselni.

A mozgás, a séta valóban rengeteget számít

Máig érvényesek azok a 2006-2007-ben közölt kutatási eredmények, melyek szerint a daganatos betegségekben hihetetlenül sokat számít a mozgás – vagyis az, hogy a betegséggel élő ember állapotának megfelelően rendszeresen végezzen valamilyen fizikai tevékenységet. Kimondottan javasolt pl. a séta – lehetőleg friss levegőn. A test edzése abban is segít, hogy az ember szellemileg és lelkileg ne engedje bele magát a kétségbeesésbe, ahelyett, hogy a jövőn aggódna, tudjon a jelen pillanatban megoldandó probléma megoldására – vagy sikerre koncentrálni. Az ilyenkor (is) különösen üdvös ideális testsúly elérésében is segít a mozgás. Fontos szem előtt tartani a test izom-zsír arányát – az sem baj, ha valaki túlsúlyos, ha a “felesleg” izomból származik, ám még az enyhe súlyfelesleg is káros, ha zsírból áll.

Mit érdemes enni?

Az étkezés összetevőire térve Henter Izabella elmondta, hogy inkább növényi alapú, ám fehérjékben gazdag táplálkozás a javasolt. (Az onkológiában alkalmaznak olyan gyógyszereket is, amelyek kifejezetten fehérjéhez kötve fejtik ki a szervezetben hatásukat.) A léböjtök, a kizárólagos zöldség-gyümölcs kúrák egészségtelenek és veszélyesek, mert az ilyen “étrend” nem tartalmaz kellő mennyiségben energiát és fehérjét. Különösen a kezelések alatt hátrányos, ha valaki “a daganattal együtt”éhezteti egész szervezetét, ettől ugyanis csak legyengül – a fehérjebevitel hiánya az immunrendszer tevékenységét is hátráltatja – és a terápiát sem viseli elég jól, valamint a betegség ellen sem tud úgy küzdeni, mintha az eddig elhangzottaknak megfelelően, az elérhető legteljesebb testi-lelki erejével rendelkezne.

Kétségtelen, hogy a “nehéz ételekből”, vörös húsokból, kolbászból, szalonnából, angolos steak-ből nem javasolt sokat fogyasztani – az aktuális ajánlás szerint vörös húsból heti fél kilónál több senkinek sem tesz jót. Mint sokmindenben, itt is az arany középutat érdemes megtalálni, és azon járni. A fehérjebevitel főként fehér húsokkal, hallal, tojással, és nem utolsó sorban tejtermékekkel – túró, sajt, stb. – is megoldható, utóbbiak a szervezet Kalcium igényét is kielégítik.
A sóval nem kizárólag a szív-, és érrendszer megóvása miatt kell csínján bánni, mint kiderült, a gyomorrák kialakulását is elősegítheti, ha túlzott a sóbevitel.

A növények közül a hüvelyes zöldségek és az olajos magvak különösen ajánlottak, egy tál durum tészta zöldbabbal, salátával és pár szem mogyoróval pl. komplett egytálételként is megállja a helyét.

A cukorfogyasztás erőteljesen megfontolandó – ha túl sokat eszik belőle az ember, az elhízáshoz vezet, ráadásul azt is érdemes tudni, hogy a fehércukorra nincs is szüksége a szervezetnek – ill. csak rendkívüli esetekben van, pl. ha cukorbetegként valaki hipózik, vagy sportolóként “energiabombára” van szüksége aktuális teljesítményéhez. Az az egészséges, ha gyümölcsből, tejtermékekből, gabonafélékből, zöldségekből származó cukorból viszi be az ember szervezetébe a energiát.

Az üres kalóriájú ételeket, amik csak zsírosak, fehérlisztből készülnek és cukrosak, nem javasolják fogyasztásra a szakemberek senkinek.

Aki szteroid kezelésben részesül, annak különösen érdemes megszívlelni az utóbbi két tanácsot, mert ilyen kezelés mellett könnyen felborul a szervezet széndirát-anyagcseréje. Ha valaki szteroidot szed, érdemes annyira szigorúan szabályoznia étrendjét, mintha cukorbeteg lenne – hangsúlyozza szakértőnk – hogy a gyógyszer pozitív hatásai érvényesüljenek elsősorban, a mellékhatások pedig minél kisebb mértékben jelentkezzenek.

A folyadékfogyasztás mindig fontos, onkológiai megbetegedésekben pedig különösképpen, már csak azért is, mert ezzel elősegíthető, hogy a már lebomlott gyógyszer maradvány kiválasztódjon a szervezetből. A bő folyadékbevitellel segíti az ember veseműködését és közvetve a máj méregtelenítő funkcióját is támogatja. Az ajánlott mennyiség min. 8-10 pohár/nap – a pohár mérete legyen arányos a testtömeggel.

Aki immunszupresszív gyógyszert szed…

Onkohematológiai betegségekben sor kerülhet transzplantációra, ebben az esetben megfelelő ideig immunszupresszív szereket kell szednie a páciensnek. A szervezet védekeződszerének legyengítése különösen elővigyázatossá kell, hogy tegye az embert. Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt mindent tisztítson meg a lehetséges szennyeződésektől a konzervtől a tejes zacskón át a dobozos üdítő nyílásáig. Az alapos, szakszerű kézmosás és személyi higiléne ebben az időszakban kiemelt jelentőségű. Kerülendő, nem javasolt, vagy tilos a nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok, steakek, penészes sajtok, sushi és egyéb nyers termékek fogyasztása azokban a hetekben, amikben a páciens fokozott fertőzés-veszélye fennáll.

Legyengült állapotban

Legyengült állapotban életmentőek lehetnek a fontos tápanyagokat tartalmazó és steril alapanyagokból álló tápszerek, melyekről az orvosok és a dietetikusok adnak információt azoknak a betegeknek, akiknek aktuálisan ilyen jellegű táplálásra van szükségük.

A gyógyszerek alkalmazása és az étrend

A kezelések mellékhatásai gyakran érintik a gyomor- és bélrendszert, csökkenhet az ízérzékelés, hányinger gyötörheti az embert, stb. Olyan gyógyszerek is vannak, amelyeket pl. nem lehet tejjel vagy grapefruitlével bevenni. Fontos, hogy a kezelés alatt az ember tájékozódjon az ilyen információkról. Bár az orvosok, ápolók többsége nem mulasztja el az ilyen jellegű felvilágosítást, érdemes átböngészni a betegtájékoztatót – lehetőleg anélkül, hogy megijednénk a lehetséges súlyos mellékhatásoktól – ne ezekre koncentráljunk, inkább arra, hogy mire kell figyelni a kezelés alatt, illetve hogy a gyógyszert evés előtt, közben vagy után kell-e bevenni, illetve mennyi idővel az étkezéshez képest.

Az étrendkiegészítőkkel csak óvatosan!

Végül az étrendkiegészítőkről is érdemes szólni néhány szót, mert sokan – sokszor a termék reklámjának megfelelően – csodaszerekként tekintenek ezekre a készítményekre. Henter Izabella arra hívja fel a figyelmet, hogy ha már valaki mindenképpen használni akar étrend-kiegészítőt, legalább arra figyeljen, hogy honnan származik az adott szer, milyen cég gyártja, illetve forgalmazza azt, van-e egyáltalán hiteles termékleírása. Az olyan termékektől mindenképpen óvakodni kell, amelyek a tájékoztatóban minden problémára gyógyírül szolgálnak. Az ilyen hirdetés a semmire sem jó készítmények ismérve.

A legfontosabb aranyszabály: mindenki beszélje meg kezelőorvosával, hogy mit szed vagy mit szeretne alkalmazni még a szakember által előírt terápia mellett. Vannak olyan készítmények is – pl. a normális esetben nagyon is egészséges antioxidánsok – amelyek a kezelés alatt csökkenthetik az alapgyógyszer hatásosságát, vagy nem kívánt mellékhatásokat okoznak. Az OÉTI honlapján található egy lista az étrendkiegészítőkről. (Pl. aki nem így nevezi a termékét, hanem teszem én azt táplálékkiegészítőnek, az lemaradt a vonatkozó szabályozásokról). A listán piros vagy zöld pipa látható a termékek neve mellett, annak megfelelően, hogy tartalmaz-e mérgező, veszélyes anyagot vagy sem. Bár az OÉTI már sajnos megszűnt – betagozódott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézetbe, a honlap a mai napig megtalálható ogyei.hu címen. Információkért mindig érdemes orvosi vagy orvosok által támogatott nagyobb betegegyesületekhez, vagy állami intézetekhez fordulni. De egy kis tapasztalattal már a terméket jegyző cég honlapjáról is sejthetjük, hogy mennyire komoly és tudományosan megalapozott összetevőjű árut forgalmaz. Nézzük meg az impresszumot, keressük meg a cikkek forrását, dátumozását, stb.

A mélyhűtő szerepe

Végül még egy csokor jótanáccsal ellátott bennünket Henter Izabella: “Ne kínozzuk magunkat értelmetlen diétákkal, inkább próbáljunk ki ínycsiklandozó, egészséges recepteket. Kedvenc ételeinkből érdemes egyszerre többet főzni és a a készételt lefagyasztani, így amikor esetleg testileg vagy lelkileg rosszabb formában vagyunk, csak fel kell olvasztani a tápláló menüsort. Érdemes listát is írni az egyszerűen elkészíthető, hasznos tápanyagokat tartalmazó ételekről, szintén azért, hogy ne kelljen ötletelni azokon a napokon, amikor ehhez valóban semmi kedvünk. Étrendünkkel segítsük, ne pedig hátráltassuk jobbulásunkat!”

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close