A korosodás napos oldala – Kinőhető gyermekkori allergiák

Téma címkék:
2014.05.26. 11:01
csaladi nap

Allergológus szakértőnket, dr. Nagy Adriennét ezúttal arról kérdeztük, hogy kinőhetőek-e az étel-, ill. a por és állatszőr allergiák.

Kimutatott ételallergia esetén igaz-e, hogy a diéta nem egy életre szól – tehát az ilyen allergiák kinőhetőek? Mennyiben nőhetőek ki más típusú allergiák?
Kisgyerekkorban a nagyon szigorú diéta a leghatékonyabb megoldás, mert a tapasztalat szerint akkor növi ki a leggyorsabban az érintett táplálékallergiáját, ha helyesen diétázik. Ellenőrizzük rendszeresen betegeink állapotát, és kinövési diagnózist állítunk fel, ha bekövetkezik ez az esemény. A tejet kizárólag két éves kor felett szabad csak megpróbálni visszaadni az arra korábban allergiás reakciót mutató gyermekeknek, de először laborvizsgálattal és bőrteszttel tájékozódunk, majd megismételhetjük a kettős vak, placebó kontrollált ételtesztet. Ha negatív eredményt kapunk, még mindig csak sajtok, joghurtok beépítését javasoljuk az étrendbe, majd ha egy-két hónapig nincs panasz, engedélyezzük a színtej fogyasztását is. Ha még mindig nem jelentkezik tünet, kijelenthetjük, hogy páciensünk kinőtte az allergiát. Légúti allergének esetén nagyon változó a kórlefolyás. Gyermekkorban jellemző lehet az un. atópiás menetelés.

Mit jelent pontosan az atópiás menetelés?
Az allergia a szervezet egészét érinti, de a tünetek különböző szerveken jelennek meg – egyéni, hogy kinél mikor melyik szerv érintett az allergiás reakciót illetően. Kiskorban általában táplálékallergián alapuló atópiás dermatitis jelentkezik, mely kisiskolás korra elcsendesül, és alsólégúti allergiás tünetekbe: allergiás asztmába fordulhat. Serdülő korra általában az asztma szénanáthává enyhül. A diéta csak keresztallergia esetén befolyásolja a légúti allergiákat. (A parlagfű allergiásoknál pl. előfordulhat, hogy az allergén szezonjában görögdinnye, banán fogyasztásakor az érintett szája kipirosodik, felduzzad, viszket. Mindez a parlagfű pollen és az adott gyümölcsben található fehérje keresztreakciója miatt történik. Nem minden légúti allergiásnál lép életbe ez a reakció, de valamennyi érintett jó, ha odafigyel, mit eszik. Az allergológiai szakrendeléseken adunk egy listát a keresztallergén élelmiszerekről.)

Az állatszőr, illetve házipor atka allergiát is ki lehet nőni?
Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre. A tünetek eltűnhetnek, miközben a vérben megmaradhat a szenzibiláció jele (magasabb specifikus IgE-t* mérünk háziporra vagy állatszőre, vagy a bőrteszt pirosságot mutat). Ebben az értelemben nem nevezhetjük allergiának ezt az állapotot, de az érzékenység megmarad. Ilyen eredmények tapasztalásakor a mértékletességre kell felhínom a figyelmet – ne az adott páciens feladata legyen lehetőleg a rendszeres takarítás és ne aludjon együtt a cicával.

(RA)

További cikkajánló:
Allergiatesztek első kézből
Allergiás vagy? Menj allergológushoz!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close