Karácsony háziorvosi szemmel – II. rész

Téma címkék:
2013.12.24. 12:38

Érdemes dr. Keskeny Sándor tanácsait megfogadni az ünnepek idején (is). Ezúttal az idei influenzajárványról, a nátha sajátosságairól, a „karácsonyi depresszióról” és még egyéb fontos kérdésekről beszélgettünk.

Háziorvosi tapasztalatai alapján mit tanácsol a korábbi cikkben említett ételre, italra és házimunkára vonatkozó mértéktartáson kívül?
Előre gondoskodjunk bizonyos gyógyszerek beszerzéséről, mert ezekhez hozzájutni az ünnepnapok alatt körülményes. Akik rendszeres gyógyszerszedők, nézzenek utána, elegendő  gyógyszerük lesz–e az ünnepekre. Sokaknak több gyógyszer együttes és folyamatos szedésére van szüksége, amit nem lehet kihagyni az ünnepek idején sem, ilyenek a vérnyomás csökkentők, a szív- és cukorbeteg gyógyszerek, stb. Mindezek mellett legyen otthon görcsoldó, emésztést elősegítő, láz-, és fájdalomcsillapító gyógyszer is. Kicsit úgy készüljünk, mint amikor hosszabb utazás előtt állunk.

Az ember úgy érzékeli, minden második ember beteg a környezetében – van aki köhög és a torka fáj, van aki hasi panaszokkal küzd, emellett sokan napokig láztól szenvednek. Hogyan látja ezt Ön, mint szakember, valóban ennyi a beteg? Mi ennek az oka?

Karácsony közeledtével,  december elejétől általában beindul a vírusszezon. Ennek oka, hogy lehűl a levegő, könnyebben megfázunk, a vírusok aktivitása felgyorsul. Ehhez hozzájárul szervezetünk immunrendszerének átmeneti meggyengülése, a feszült élettempó, a rohanás, a vitaminhiány, a kevesebb pihenés stb. A bevásárlási roham az áruházakban a kontakt  fertőzést is megsokszorozza. Mindennek következménye a számos vírusok egyikének,  vagy több fajtájának támadása és a betegségek megjelenése. A felső légúti vírusok  torokfájást, orrdugulást, száraz vagy nedves köhögést okoznak, nem mindig, de lázzal járhatnak. A vírusok másik fajtája, az un. entero vírusok gyomor panaszokat, és főként hasmenést okoznak.

Hogyan kerülhetjük el őket?
Erősítsük immunrendszerünket napi 500- 1000 mg C vitamin szedésével, sok gyümölcs fogyasztásával, több pihenéssel, az időjárásnak megfelelő meleg öltözködéssel, beteg embertársaink lehetőség szerinti kerülésével.
Lehet-e náthát kapni a hidegtől (alulöltözés, izzadás miatt) – ha nem, hogy lehet, hogy mégis sokszor “fázós élmény” következményének tűnik a betegség kialakulása?
Nem a hidegtől leszünk betegek, hanem a hideg levegő, a lehűlés hatására a szervezetünkben a nyálkahártyánk felszínén lévő vírusok-baktériumok aktivizálódása felerősödik, és a meggyengült immunrendszert „áttörve” fertőz.  Ezért fontos, hogy öltözzünk melegen és erősítsük az immunrendszerünket.

Mit tehetünk, ha mégis „megfázunk”?

Otthoni patikánkból teákkal kúrálhatjuk magunkat, kiváló hatású lehet a hársfa tea mézzel, bevehetünk aszpirin C pezsgőtablettát, de kanalas orvossággal, gargalizáló folyadékokkal és meleg fürdőkkel is legtöbbször sikerül néhány napon belül uralni a helyzetet. Hasmenés esetén a bélrendszert kímélő diéta, kamillateás ivókúra ajánlott, kiegészítve probiotikumokkal. Láz, erősödő tünetek, panaszok, elhúzódó köhögés nem múló hasmenés  stb. esetén idejében menjünk el háziorvosunkhoz.
Egyénenként változó-e hogy kinek milyen tünet kerül előtérbe ugyanazon kórokozó okozta betegség esetén?
Tapasztalatok szerint a lakosság körében többfajta vírus cirkulál, de az ezek által okozott betegségek az egyéntől is függenek. Nem mindenkinél alakulnak ki ugyanazon tünetek és nem is ugyanazon intenzitással jelentkeznek.

A tünetek alapján el lehet-e dönteni, hogy vírus- vagy bakteriális fertőzésről van-e szó, mikor kell – milyen tünetek alapján lehet – szövődményekre gondolni?
A vírus okozta betegségek nagyon gyorsan és nagy  erővel támadnak, de viszonylag hamar rendeződnek, sokszor orvosi beavatkozás nélkül is. A baktériumos fertőzések pl. a mandulák  vagy az un. melléküregek gyulladása elhúzódóbbak és mindig antibiotikus kezelést igényelnek.

Valóban nincs még influenza járvány?
Még nincs, de már közeleg. Sok egyéb vírus nem megelőzhető, de ez igen. Érdemes védőoltást kérni a háziorvostól, hiszen ezzel megelőzhető a veszélyes, szövődményekkel járó súlyos betegség.

Kik számítanak különösen veszélyeztetettnek?
Veszélyeztettek a közösségben dolgozók, pl. a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, stb., valamint az immungyenge betegek, az idősek, a várandós nők. Sokak számára ingyenesen jár az oltás, a részleteket megtudhatjuk háziorvosunktól. Az influenza nagyon magas lázzal, rendkívül rossz közérzettel, végtag fájdalommal jár és nagyon fertőz. Ilyen esetben értesíteni kell a háziorvost a mihamarabbi kezelés végett.
Mit tanácsol az ünnepek idején különösen veszélyeztetett depresszióval élő emberek és környezetük számára?
Többen vannak közülünk, akik depresszióban szenvednek. Ilyen alkalmakkor kiemelkedően fontos számukra az embertársak megértése és segítsége, felértékelődnek az un. „mikro” közösségek, a szomszédok, a barátok. Figyeljünk egymásra! Nyújtsunk segítséget akiknek szükséges, és időben  tegyük ezt meg! Akit érint, ne felejtse el a depresszió elleni gyógyszereit beszerezni és idejében bevenni, és betartani az alkohollal kapcsolatos utasításokat.

Végül dr. Keskeny Sándor beszélgetésünkben arra is kitért, hogy kiemelkedően fontos az ünnepek  alatt a lelki életünkkel, a pszichénkkel  is foglalkozni.  A családban, közösségekben eltöltött idő, a közös felkészülés, a  karácsonyfa díszítése, az ajándékozás, a közös vacsora erősíti a lelket, feltölti pozitív energiákkal érzelemvilágunkat. A meghittség, a szeretet, az együvé tartozás érzése hosszú távú stabilitást teremt az ember lelki élete számára. Kinek a család, kinek az egyházi közösségek – vagy mindkettő – szolgálhat lelki támaszul a felgyorsult, sokszor nem egyértelműen értelmezhető világunkban, a mindennapok nehézségeinek feldolgozásában. Végül Keskeny főorvos úr általános tanácsa: „A Karácsony a legszebb ünnepünk, ünnepeljük igaz méltósággal és kellő körültekintéssel. Legyünk óvatosak, és maradjunk egészségesek!”

Ezzel kívánunk mi is Békés Boldog Karácsonyt minden kedves olvasónknak!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close