Képes vagy rá!

2015.09.03. 20:33
GöthPéter_szemelyiedzo625x400

A betegségek megelőzésének és kezelésének egyaránt fontos eszköze az egészséges életmód – vagyis a helyes táplálkozás, rendszeres (személyre szabott) mozgás, elegendő mennyiségű alvás. Minden korosztály figyelmébe ajánljuk alábbi cikkünket, melyben Göth Péter személyi edző oszlatja el a leggyakoribb tévhiteket az egészséges életmóddal kapcsolatban. Az életmódváltás? Nem lehetetlen dolog, ám érdemes szakszerűen végezni.

A kutyákon és a cicákon megfigyelhetjük, hogy ha akár csak rövid ideig is egy helyben tartózkodnak, nyújtózkodnak egy nagyot, mielőtt tovább indulnának. Ezzel vérkeringésüket serkentik. Érdemes utánoznunk házi kedvenceinket – javasolja a szakember – mozgassuk át lábunkat, nyakunkat, vállunkat, hátunkat, akár csak ötpercnyi mozdulatlanság után is.

Ez lenne az alap

Reggel se ugorjunk ki az ágyból, akármilyen jó matracon is aludtunk. A boka-, illetve térdízületek – melyek a legkényesebb ízületek – átmozgatása, valamint a nyújtózkodás egy-két percet vesz igénybe, ellenben kettős hasznunk is származik belőle: serkentjük a vérkeringést és megemeljük az izom-hőháztartást. A bemelegítéssel ízületi kenőanyagot termelünk, ami csökkenti az ízületek közötti súrlódást, így a kopás kockázatát is. Nem lesz olyan magas a szervezetben a Kalcium veszteség sem. Ezeket a tanácsokat valamennyi korosztály jó, ha megszívleli. A szakértő azt is kiemeli, hogy ne kapkodjuk el a gyakorlatokat, ellenben koncentráltan, napról napra mindig egy kicsit tudatosabban és nagyobb erőráfordítással végezzük azokat. Ugyanakkor kerüljük el a hirtelen izomfeszítést, mert attól izmunk begörcsölhet. A vérkeringés serkentése, az ízületek átmozgatása a nap bármelyik szakaszában elvégezhető.

Súlyfelesleg – le a tévhitekkel

Számtalan oka lehet annak, ha valakire felesleges kilók rakódnak, kezdve a hosszan tartó stresszes élethelyzettől a gyermekszülésen át egy hosszasabb, mozgásszegény életmódot teremtő betegségig. Göth Péter alaptételként kezeli, hogy aki le szeretné adni a súlyfelesleget, az életmódváltásban kell, hogy gondolkodjon, vagyis ne dőljön be a divatos diétamódszerek egyikének sem. Ahogyan arról már mi is írtunk Antal Emese dietetikussal készített korábbi cikkünkben, sem a koplalás, sem a különböző tápanyagokat nélkülöző étrend nem hoz hosszú távon megoldást a súlyproblémákra, mert ami így lemegy, az a jojo effektusnak megfelelően fel is szalad újra (sőt), közben pedig még hiányállapot is kialakul a szervezetben különböző vitaminokból, ásványianyagokból és egyéb, az egészséges testhez elengedhetetlen elemekből.

Erősödni nem lehet egyforma gyakorlatokkal

Az edző hangsúlyozza: izmot építeni vagy visszaépíteni, erősödni nem lehet attól, hogy rendszeresen megragadjuk otthon a két vagy háromkilós súlyzónkat, és mindig csak azzal tornázunk. Kezdetben ugyan izomzatunk reagál a szokatlan terhelésre és némileg keményebb, formásabb lesz, de nem telik bele sok idő, és fizikumunk visszaáll a kiindulópontra. Erősödni az állapotunknak megfelelő ütemben és mértékben növelt súlyok használatával lehetséges. Szakértő tud abban segíteni, hogy miként kell pontosan végezni az erősítő gyakorlatokat – vagyis hogyan tartsuk magunkat és a súlyt torna közben, ha el szeretnénk kerülni a mozgásszervi sérüléseket és valóban formásabbá, erősebbé akarunk válni. Tévhit, hogy elég a futás vagy bármilyen kardioedzés. Előbbi túlsúllyal sérüléseket is okoz, azon kívül az ilyen izzasztó edzésformával nem csak a zsírt égetjük le testünkről, hanem az izmokat is. Ezért az erősítés és a kardioedzés személyreszabott, kiegyensúlyozott egyvelege javasolt a fogyni vágyó emberek számára.

Enni bármit, de nem bármikor

Egy erősödni és fogyni vágyó ember akkor is hibát követ el, ha az edzések mellett éhezteti magát. Nem mindegy persze, hogy mit és mikor eszünk, de koplalni biztosan nem ajánlott – már csak azért sem, mert annak valószínűleg az lesz a vége, hogy egyszer csak rávetjük magunkat a sült kolbászos bódéra – ahogy a szakértő fogalmaz. A koplalástól továbbá csak legyengülünk, és sem a fogyás, sem az edzés nem lesz olyan hatékony, mint szeretnénk. Hacsak valamilyen betegségre vonatkozó diétánk nem tiltja, gyakorlatilag mindent beiktathatunk étrendünkbe, a mérték és az időzítés azonban kulcsfontosságú.

A szakértő az étrendről is nyilatkozott pár mondatot. Ötször kell enni, reggelire mindenképp szénhidrátot is – rozskenyeret, teljeskiőrlésű kenyeret vagy zabpelyhet pl. nagyon egészséges. Majd tízóraira jöhet egy kis gyümölcs pl. (a gyümölcscukor lassan felszívódó szénhidrát és a gyümölcsök sok rostot, vitamint és folyadékot is tartalmaznak), az ebéd legyen könnyű, ne terheljük a gyomrunkat, ha több fogásos, tartsunk szüneteket, majd, ahogy megyünk az este felé, egyre kevésbé nehéz ételek ajánlottak. Az uzsonna lehet zöldség vagy akár egy túrórudi, a vacsora pedig fehérjedús: hús, sajt, könnyű zöldség (saláta és nem karalábé). A sűrű rosttartalmű zöldségek este már nem jó választások, a gyomornak feladat feldolgozni ezeket. Még egy plusz tanács: a zöldséget pirítsuk és ne pároljuk, mert így őrzi meg a benne rejlő rostot, vitaminokat.

Még a hőséget is jobban bírja, aki

Az életmódváltás egy óriási elhatározás az ember részéről, a mikéntjéhez azonban a személyi edzők és a dietetikusok értenek igazán – érdemes hát szakemberhez fordulni. Ez nem jelenti azt, hogy örökre fizetni kell az ezzel járó költségeket: akár néhány konzultáció is elég lehet ahhoz, hogy tisztába jöjjünk saját testünk igényeivel és azzal, hogy azokat miként szolgálhatjuk.

Szervezetünk tudományos alapokon megvalósított terhelése felfrissíti vérkeringésünket és erősíti izmainkat. Ezzel nem (feltétlenül) az a célja az embernek, hogy izompacsirta vagy fittness modell legyen. Olyan hétköznapi dolgokban leszünk ellenállóbbak pl., mint a fronthatások elviselése – akár jobban bírhatjuk a hőséget, és azt, ha egyszerre 15 fokot hűl utána az idő. (A szív és az agy több oxigént kap, ha rendszeresen mozgunk.)

Végül egy utolsó tanács Göth Péter részéről: senki ne gondolja, hogy az edzőtermekben, tornaórákon ciki túlsúllyal megjelenni. Ez egy óriási tévhit. Mindenki tudja, milyen nehéz ilyen állapotban megtenni az első lépést és aztán kitartani. Sokkal inkább az a jellemző, hogy tisztelet veszi körül a látványosan életmódváltásba kezdő embereket régebb óta sportos társai között. Nincs továbbá olyan, hogy valaki túl idős. Lépésről lépésre, mindig mindenki eredményre juthat – elérheti saját tulajdon célját a számára egészséges mozdulatsorok által.

(RA)

rozsakertes
#21571 rozsakertes hozzászólása: 2015.09.07. 09:26

Kedves Göth Péter, sorait olvasva az ember úgy érzi, csak elhatározás kérdése az egész, menni fog, simán. Én is eljutottam ezekhez a tényekhez, mégsem tudok elindulni. PK-s vagyok és kórosan túlsúlyos. Már 3x voltam “elvonókúrán” vagyis olyan kórházi programon, ahol megpróbáltak lefogyasztani. Dietetikus és tornászok együttesen. Szigorú diétát (600-1100-1300 kalória) kellett (volna) betartani. A betartás nem azért volt nehéz, mert ez kevésnek bizonyult, hanem az elfogyasztandó ételek minősége kritikán aluli volt. Pár példa: minden nap üres leves, melyet ételízesítőből és csontokból főztek — ettől egy sős, zsíros, csontszagú lötty lett, amit ha a számhoz emeltem, már 9klendeztem tőle. A felvágott, amit reggelihez, illetve vacsorához kaptunk (5 dkg) valami nyálkás lében ázott a vákuumcsomagolásban. Ami ezeken az elvonókúrákon jó volt és sokat ért, az a napi 3x-i torna. Reggel tornateremben 45 perc- zsámolyon ülve -, délelőtt gerinctorna 30 perc – polifóm szivacson, fekve -, délután 30 perc vizitorna. Biztosan tudom, hogy ez az, ami kellene, a torna. Teljesen átformálta az alakomat és a mozgásomat is. A harmadik héten már bot nélkül, határozott léptekkel tudtam járni. Előtte legszívesebben járókeret segítségével csoszogtam.
A kérdésem – dilemmám az lenne, hogy tudom én ezt otthoni körülmények között folytatni? Tudom, hogy minden fejben dől el. Az elmélet megy. De a gyakorlat… tippeket, tanácsokat, jó példákat szívesen olvasnék.
Üdvözlettel
Mária

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close