Neked is sokat segíthet – dietetikai tanácsadás

2015.07.24. 16:31
taplalkozasi piramis625x400

Betegséged megkívánná a diétás táplálkozást, hogy kerülj bizonyos ételeket? Vagy egyszerűen szeretnél egészségtudatosabban élni, fontos számodra az egészséges táplálkozás, hogy megelőzd a betegségeket? A megfelelő étrend kialakítása nem egyszerű feladat. Gondolkodtál már azon, hogy dietetikus segítségét kérjed?

Mi az a dietetika?

A dietetika görög-latin eredetű kifejezés, jelentése “étrendtan“. Tulajdonképpen maga az alkalmazott táplálkozástudomány, mellyel Hippokratész foglalkozott először.
A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.

Miben segít egy dietetikus?

- az életmód változtatásban, az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében
- a már kialakult betegségek esetében étrendi tanácsadásban

A tanácsadás kiterjed

- a diétában alkalmazható nyersanyagok, élelmiszerek, ételkészítési eljárások ismertetésére
- a kerülendő ételek, élelmiszerek, nyersanyagok, nem alkalmazható ételkészítési eljárások felvázolására,
- szükség esetén az étrendek energia-, tápanyagtartalmára vonatkozó számítási módszerek megtanítására,
- étrend összeállításának megtanítására

Hol találok dietetikust?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől. Az adatbázis itt is elérthető.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a címtár segítséget nyújt mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól. „Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk. Az ország minden pontján elérhető kollégáim többek között ebben állnak a lakosság rendelkezésére, örülnénk, ha a megelőzésben is legalább akkora szerepet kaphatnának, mint egy-egy már kialakult betegség, állapot kezelésében” – tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

Az adatbázis jelenleg több mint 50 fő szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a címtárba, szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelnie. Ilyen a megfelelő végzettség, a szakmai tapasztalat, valamint elvárás a tagok tudásának rendszeres frissítése és bővítése konferenciák és továbbképzések által.

Hogy tudok bejelentkezni?

A dietetikus adatbázis szakembereihez beutaló nélkül, a címtárban megadott elérhetőségeken (e-mail, telefon) lehet jelentkezni.
A szakemberek mindenkinek elmondják az időpont egyeztetésekor, hogy mit érdemes magukkal vinni az első beszélgetésre, amikor az állapotfelmérés történik (pl. kórelőzmények, zárójelentések stb.).
Majd a találkozót követően a kérdéskörtől, panaszoktól függően javasolja a további vizsgálatokat, esetleg konzultációt a kezelőorvossal stb.

A dietetikus adatbázis tehát mindenki számára elérhető, ide kattintva te is megnézheted.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close