Szorongásoldó életmód – Hogyan élhetünk harmonikusabb életet?

Téma címkék:
2013.09.30. 10:06

A stressz életünk természetes velejárója. Mivel nem tudjuk kivonni magunkat alóla, ezért nem is az elkerülését kell célként kitűznünk, hanem arra kell törekednünk, hogy erős lelki megküzdőképességet fejlesszünk ki magunkban a feszültséggel szemben. Felmérések tanulsága szerint korunkban hétszer annyi stresszben van részünk, mint amennyire az idegrendszerünk fel van készülve. Így ellenálló képességünk fejlesztésének, erősítésének nagyobb jelentősége van, mint bármikor korábban. Bakos Adolf “Stresszdoki” tanácsai.

Amikor a stresszről beszélünk, akkor a legtöbb ember a negatív, lelkünket gyötrő és egészségünket aláásó feszültségre gondol. Pedig létezik pozitív stressz (ún. eustressz) is, amely nem ártó hatású és amit akkor élünk át, amikor olyan változás áll be az életünkbe, melyet vártunk és jóleső izgalommal tölt el bennünket. Ilyen lehet gyermek születése a családban, munkahelyváltás vagy egy kalandos utazás. Tény azonban, hogy negatív stresszből (distressz) is legalább ennyi van az életünkben. Ennek hátterében leggyakrabban a kontrollérzés hiánya áll, amikor úgy érezzük, semmit sem tehetünk helyzetünk javítása érdekében. Ekkor éljük meg a szorongást. Ez a stresszel ellentétben egyértelműen negatív jelenség, amely rombolóan hat az ember testére és lelkére egyaránt. Szorongásból nem tudunk építkezni, azt mindenképpen oldanunk szükséges. Egyes felmérések szerint az összes betegség 80 %-a pszichoszomatikus jellegű, és nagy részük az erős ésvagy hosszan fennálló szorongásra vezethető vissza.

Mindenképpen indokolt lenne tehát minél többet foglalkoznunk oldásának lehetőségeivel. Számos módszer és technika létezik (izomlazítás, légzéstechnikák, autogén tréning stb.), melyek segítségével tudatosan csökkenthetjük a feszültséget. Ezeket megfelelően begyakorolva és hétköznapjainkba beépítve hosszú távon harmonikusabb életet élhetünk. Most azonban nem ezekről kívánok írni, hanem néhány olyan életmódbeli tanácsot szeretnék adni, melyek bizonyítottan hatékonyan csökkenthetik szorongásunkat, ha megfogadjuk őket. Olyan lehetőségek ezek, melyek természetes, biológiai szükségleteinkre épülnek, így mindenki életében helyük van. A megoldást sok esetben az jelenti, hogy rossz szokásainkat helyesekre cseréljük le. Egyszerű dolgok, mégis sok ember számára nehézséget okoznak, mert szokásainkon változtatni kényelmetlenséggel jár. Ha viszont valaki ezt mégis megteszi, nagymértékben képes javítani közérzetét.

Nézzünk tehát néhány ilyen életmódbeli tanácsot:

  1. Szakítsunk mindenféle káros szenvedéllyel!
    Testünk és lelkünk egy egységet alkot, és ha szervezetünkbe rendszeresen méreganyagokat juttatunk be, akkor a lelki kiegyensúlyozottság elérésére sem lehet esélyünk. A nikotin, az alkohol, a különböző illegális drogok hatóanyagai rövid távon oldhatják szorongásunkat, hosszú távon viszont megnövelik azt. A káros szenvedélyeknek való hódolás egyszerűen összeegyeztethetetlen a harmonikus, egészséges élettel és a jó közérzettel, így minden esetben az ezekről való leszokással kell kezdeni a szorongásoldást.
  2. Táplálkozzunk egészségesen!
    Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy annak, hogy mit eszünk meg, és annak, hogy hogyan érezzük magunkat csak gyomorrontás esetén van egymáshoz bármi köze. Ez nem így van. Táplálékaink többsége nagyon sok méreganyagot tartalmaz, melyek hatására nemcsak fiziológiai problémák merülhetnek fel, hanem a bejuttatott toxinok zaklatottá teszik a lelkiállapotunkat is. Ahhoz, hogy jó közérzetet érjünk el erős immunrendszerrel és jó stressztűrő képességgel, igyekeznünk kell betartani az alapszabályokat: többször együnk kevesebbet, sok friss gyümölcsöt és zöldségfélét, kevés húst és cukrot fogyasszunk! Mivel bizonyított tény, hogy az utóbbi években a gyümölcsök  és  zöldségfélék  vitamin-  és  ásványi  anyag  tartalma drasztikusan  lecsökkent,  ezért  a  jó  minőségű,  természetes  étrend-kiegészítők használata szintén javasolt. Én a hozzám tanácsért fordulóknak mindig személyre szabottan, célzottan az ő problémájukra szoktam szorongásoldásban kiválóan használható gyógynövényeket, vitaminokat, ásványi anyagokat ajánlani. Ezek bármilyen egészségi panasz, depresszió, pánikbetegség esetén is hatékonyan támogatják a szervezet öngyógyító folyamatait, ráadásul káros mellékhatások nélkül.
  3. Mozogjunk rendszeresen!
    A mozgás kiválóan levezeti a feszültséget. Aki rendszeresen űz valamilyen sportot, akár csak hobbi szinten is, pontosan ismeri a testmozgás közérzetre gyakorolt áldásos hatását. Az intenzív mozgás, mint pl. a futás hatására szervezetünk egyensúlyi állapota helyreáll. A kitartást igénylő mozgásformák (futás, kerékpározás, úszás stb.)  ráadásul  a  szívizomzatot  is  erősítik, megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatják sejtjeinket és az izzadás révén további méregtelenítő jelentőségük is van. A rendszeres testmozgás növeli a fizikai erőnlétet, erősíti az immunrendszert, harmonikusabbá teszi a lelki, és élénkebbé a szellemi folyamatokat. Ha bármilyen okból kifolyólag nem sportolhatunk, akkor iktassunk be fél-egy óra sétát mindennap, lehetőleg tiszta levegőn, nyugtató környezetben!
  4. Aludjunk, pihenjünk eleget!
    Végül  nagyon  fontos,  hogy  biztosítsuk  önmagunk számára  a  regenerálódáshoz nélkülözhetetlen minőségi pihenést. Alvásra az éjszaka a megfelelő időszak, és fontos lenne, hogy még 23 óra előtt ágyba kerüljünk. Felnőtt embernek napi 6-8 óra alvásra van szüksége, lehetőleg egyben, megszakítás nélkül. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiánya hosszabb távon szorongást vált ki, felmorzsolja a személyiséget, hatékonyságunkat és önértékelésünket csökkenti. Az éjjeli alvás mellett igyekezzünk időt szakítani a napközbeni lazításra, feltöltődésre is!

Mint láthatjuk, egy kis odafigyeléssel, életmódunk átalakításával, szokásaink megváltoztatásával már nagyon sokat tehetünk a jó közérzetért. Mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak. A mai, felgyorsult életet élő ember új (többségükben káros) szokásokat alakított ki, és egyre jobban eltávolodott az egykori, természetes, bioritmusának megfelelő életstílustól. Kifejezetten pozitív dolognak tartom ugyanakkor, hogy az utóbbi években újra erősödik a természetes módszerek, készítmények, gyógymódok iránti érdeklődés. Bízom benne, hogy cikkem is hozzájárul, hogy az egészségtudatos életmódra törekvő emberek hatékonyan tudják javítani közérzetüket.

Bakos Adolf “Stresszdoki”
www.stresszdoki.com

#14884 Panna1 hozzászólása: 2013.09.30. 20:48

Köszönjük Bakos Adolf Doktornak!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close