12 módszer a rák kockázatának csökkentésére

2016.02.04. 18:08
rak_rák625x400

Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában. Az Európai Rákellenes Kódex új kiadása 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és egész Európában lendületet kaphat a rákmegelőzés.

 

Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában – a 2012-ben diagnosztizált új rákos esetek száma összesen 3,7 millió volt, míg ez a szám becslések szerint 2030-ra 25%-kal emelkedni fog, és eléri a 4,6 milliót (1). A növekedés mögött részben az egyre nagyobb létszámú idősödő népesség, részben egy sor különböző tényező áll, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a túlsúlyosság és az elhízás terjedése, a munkahelyen vagy a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagoknak (pl. azbeszt, benzol, levegőszennyezés) való kitettség, sugárzás (pl. ultraibolya, környezeti radon), valamint bizonyos fertőzések (mint a hepatitisz B, a Helicobacter pylori vagy a humán papillomavírus fertőzés).

Február 4: Rákellenes Világnap

A WHO minden év február 4-én népszerűsíti azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a rák globális terhét. A „We can. I can.”, azaz „Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá” mottóval megrendezésre kerülő rákellenes világnap 2016-ban azt a kérdést járja körül, hogyan veheti ki mindenki – együtt és egyénenként – a részét a rák globális terhének csökkentéséből.

12 módszer a rák kockázatának csökkentésére

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) megjelentette cselekvési kódexének új kiadását – ebben olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket egyének tehetnek a rák megelőzéséért. A kormányzati politika és intézkedések támogatásával a kódex segíthet csökkenteni a rák előfordulását a Régióban.
A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és lendületet kaphat a rákmegelőzés. Becslések szerint Európában a rák okozta halálesetek mintegy fele elkerülhető lenne, ha mindenki követné a kódex ajánlásait.

  1. Ne dohányozzon. Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket.
  2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.
  3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért.
  4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve.
  5. Táplálkozzon egészségesen: – Egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. – Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat. – Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.
  6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket. A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.
  7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot.
  8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.
  9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.
  10. Nőknek: Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket.
  11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek) Humán papillomavírus (HPV) (lányok).
  12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: Vastagbélrák (férfiak és nők) Emlőrák (nők) Méhnyakrák (nők)

Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit. A kódex első kiadása 1987-ben jelent meg, a 4. kiadás alapjául szolgáló tudományos munkát pedig nemrégiben tették közzé.

A változást elősegítő WHO szakpolitikák

A WHO Európai Regionális Irodája egész Európában támogatja az országok azon erőfeszítéseit, hogy polgáraik körében lehetővé tegyék és népszerűsítsék az egészséges életmódot. A WHO Európai Regionális Irodája az elmúlt néhány évben számos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyek segítik az országokat a rák kockázati tényezőinek hatékony kezelésében.

  • Elkészült a dohányzási útmutató (Tobacco Roadmap), amely támogatja az országokat a dohányzás visszaszorításáról szóló keretegyezmény végrehajtásában.
  • Az WHO Európai Regionális Irodája az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében segít az országoknak egy 10, bizonyítottan hatékony gyakorlati intézkedésből álló lépéssort megvalósítani (például az alkoholtermékek adójának emelése, az alkoholreklámok betiltása).
  • A 2015-2020 közötti időszak élelmiszerekről és táplálkozásról szóló európai cselekvési terve egy sor olyan politikára hívja fel a figyelmet, amelyek hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé teszik az egészségesebb élelmiszereket, és segítenek a fogyasztóknak egészségesebb döntéseket hozni, mint például az iskolai élelmiszerszabványok, az élelmiszerek tápértékét javító összetétel-változtatások, valamint a felhasználóbarát tápértékjelölő címkék.
  • A WHO Európai Régiójának a 2016-2025 közötti időszakra szóló testmozgási stratégiája olyan módszereket ismertet, amelyek révén a kormányzatok segíthetnek a testmozgást a mindennapi élet részévé tenni, például kerékpárutak építésével, valamint a kikapcsolódásra és aktív játékra alkalmas, biztonságos közterületek kialakításával.

Link: European code against cancer

(1) Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F.
GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 [Internet].
Lyon, Franciaország: International Agency for Research on Cancer; 2013. Elérhetőség: http://globocan.iarc.fr, hozzáférés 2016. 01. 22-én.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close