200 éve született Markusovszky Lajos

2015.04.27. 17:52
Markusovszky_Lajos_Pollak350x460

Markusovszky Lajos orvosra, egyetemi tanárra, akadémikusra, a magyar orvostudomány újjászervezőjére emlékeztek születésének 200.  évfordulója alkalmából vasárnap a Vas megyei Vasegerszegen.

Az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: “Markusovszky Lajos a magyar honvéd egészségügy atyja”, aki 1848-49-ben Görgey Artúr honvédseregének törzsorvosa, majd később a hadvezér kezelőorvosa volt – Görgey sebét ő látta el miután a tábornokot fejlövés érte -, így személyesen rajta is múlt a dicsőséges tavaszi hadjárat sikere.
Hangsúlyozta: magas színvonalú honvéd egészségügy nélkül a modern hadviselés, a korszerű haderőszervezés ma már elképzelhetetlen, az pedig, hogy a magyar katonaorvosok és egészségügyi személyzet nemzetközileg is elismert, Markusovszky Lajosnak és az ő későbbi tanítványainak is köszönhető.
A miniszter szólt arról is, hogy a Honvéd Kórház jelenleg nemcsak az ország egyik legjobban felszerelt és legjobban vezetett kórháza, de háromezres alkalmazotti létszámával az egyik legnépesebb katonai alakulata is.

Vas megye ezer szállal kötődik a Markusovszky családhoz, amelynek kastélya és családi sírboltja is Vasegerszegen található és ahol Markusovszky Lajos is nyugszik. Szombathelyen az egykori katonaorvos és tudós nevét viseli a megye legnagyobb kórháza, így bizonyára nincs olyan ember Vas megyében, aki Markusovszky Lajosnak legalább a nevét ne ismerné.
A kiegyezés után Markusovszky Lajos a Vallás- és Közoktatási Minisztériumban viselt hivatalt, 1857-ben ő alapította meg az Orvosi Hetilapot, amely azóta is töretlenül hetente megjelenik, valamint nevéhez fűződik az orvosképzés korszerűsítése és az orvostovábbképzés elindítása is.
A Markusovszky-megemlékezésen részt vettek szülőfaluja, a szlovákiai Csorba képviselői is.
Michal Sikora, a szlovákiai Csorba polgármestere elmondta: büszkék arra, hogy falujuk szülötte olyan történelmi személyiség, akit elismer a nemzetközi orvostudomány is, és aki kapocs lehet a két ország lakói, Markusovszky Lajos tisztelői között. Szólt arról is, hogy terveik szerint közös megemlékezést, utat szerveznek a horvátországi Opatijába, Markusovszky Lajos halálának színhelyére, ahol egy három nyelven íródott emléktáblát kívánnak elhelyezni.
A megemlékezés a vasegerszegi temetőben zárult, ahol megkoszorúzták Markusovszky Lajos síremlékét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close