A jó kenyér titka – Meghívó

2017.11.02. 14:14
kenyer 625x400

Szeretnéd tudni, mi a jó kenyér titka? Tényleg jobb volt nagyanyáink kenyere? Vagy az érdekel, hogy lesz-e GMO búzából készült kenyér hazánkban? Hallgasd meg a szakértőket! Nyilvános pódiumbeszélgetés „Búza – az emberiség alap-élelmiszere” –címmel az MTA-n a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében. Az ingyenes rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mikor?

2017.11.07. 19.30

Hol?

MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A programról

A növekvő világnépesség, a klímaváltozás, a környezeti katasztrófák és a migrációs válság miatt talán még sosem volt annyira aktuális kérdés az élelmiszerbiztonságé, mint napjainkban. Azonban az élelmiszerbiztonság mellett – mely a népesség megfelelő mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását jelenti -, mind gyakrabban kerülnek a hírekbe a mérgekkel szennyezett vagy rossz minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos jelentések. Mi igaz ezekből a kenyérrel kapcsolatban? Ha igazak a hírek, mit lehet tenni? Erre keressük a választ kutatók és szakértők segítségével.

Aktuális és közérdekű kérdésekre kaphatsz választ, mint…

A mai kenyér van-e olyan tápláló és egészséges, mint nagyszüleink idejében?
Mitől jó a jó kenyér: ha teljes kiőrlésű? Ha kovásszal készült? Ha bio?
Mik azok a funkcionális élelmiszerek és mire jók? Készülnek már búzából is funkcionális élelmiszerek?
Gluténmentes kenyér: miért van rá szükség? Ez is finom?
El tudjuk-e látni elegendő mennyiségű, egészséges búzával a következő generációkat?

De kivesézzük a következőket is:

Melyek a búzanemesítés legnagyobb kihívásai? Finomabb legyen a kenyér, vagy több?
Van GMO-búza? Mire tudjuk felhasználni? Lesz-e GMO kenyér Magyarországon?
Mely tényezők a legkritikusabbak az élelmiszerbiztonság szempontjából? Vannak szennyező anyagok a mai lisztben?
Mivel tud, illetve mivel kell a tudománynak hozzájárulnia ahhoz, hogy holnap is elegendő mennyiségű, egészséges, friss kenyér kerülhessen az asztalokra?

A vitapanel résztvevői az est első részében kifejtik véleményüket a fenti témákban, míg az est második részében a közönség kérdéseire válaszolnak.
Meglepetés is vár, mégpedig folyékony kenyér kóstolás formájában! (Körös-Maros Biofarm, Alakor Biosör)

A Vitapanel résztvevői

Andreas Börner, az Európai Növénynemesítők Egyesületének (EUCARPIA) elnöke
(Részlegvezető, Institute for Plant Genetic and Crop Plant Research, Gatersleben, Németország)
 Pauk János, búzanemesítő és biotechnológus
(Tudományos igazgatóhelyettes, Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság, Szeged)
 Galiba Gábor, molekuláris biológus
(Osztályvezető, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár)
 Ács Péterné, laboratórium vezető
(Gabonakémiai és liszttechnológiai labor, Gabonatermesztési Közhasznú Társaság, Szeged)
 Ludwig Klára, pékmester, cégalapító, „JóKenyér”
(Ludwig és Mentesi Kft, Pilisszentiván)

Moderálás
Bálint András Ferenc, agrárkutató
(Kiadási és Tartalomfejlesztési vezető, Akadémiai Kiadó Zrt., Budapest).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Biotechnológiai Tudományos Bizottsága

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Akadémiai Kiadó Zrt.

H-1519 Budapest, Pf. 245

Telefon: (06 1) 464 8200

Email: varoszoba@akademiai.hu

© Akadémiai Kiadó Zrt.

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala, az Akadémiai Kiadó gondozásában. Orvosok szakmai portálja: nota.hu

Precognox

Close
Close