A multifokális lencsék egyszerre jelentenek megoldást közelre és távolra

Téma címkék:
2013.04.26. 15:08

A multifokális szemüveglencsék Európa-szerte nagy népszerűégnek örvendenek, a magyarok viszont alig ismerik előnyös tulajdonságaikat. E korszerű és kényelmes lencsék az összes távolságra tökéletes látást biztosítanak, így nem szükséges váltogatni a távoli- és olvasószemüveget. A Magyar Látszerész Szövetség május-júniusi kampánya azt a célt szolgálja, hogy minél többen megismerjék a multifokális szemüveglencséket.

Az évek múlásával, ahogy minden szövet, a szem is öregszik, veszít rugalmasságából. Negyven év felett a szemlencse már kevésbé tud alkalmazkodni, ilyenkor tapasztalható, hogy olvasószemüveg kell a kényelmes és tiszta látáshoz. A közeli látásproblémák mellett van, akinek a távollátás is gondot okoz. Számukra a multifokális szemüveglencsék viselése jelenti a legjobb megoldást, hiszen ezek egyidejűleg teszik lehetővé a közeli és távoli látásproblémák korrigálását.

A multifokális (más néven: többfókuszú vagy progresszív) lencse a legkiemelkedőbb újítás a szemüvegoptika történetében. – A lencse felső részén át nézünk távolra, az alsó részén közelre, a középső rész pedig középtávra, például monitornézésre szolgál – mondta Tóth Tamás Titusz, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. – A mai életvitelnek ezek a lencsék felelnek meg a legjobban, mert minden élethelyzetben – vezetés, sportolás, vagy munka közben – kényelmesen használhatóak. Esztétikusak, hiszen ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos szemüveglencsék, így nem árulkodnak korunkról. A szemüvegesek több mint 50%-ának lenne szüksége multifokális lencsére. Míg azonban Európa nagy részén minden negyedik érintett ilyen okulárét visel, addig hazánkban ez az arány csupán 10%.

A magyarok nem szívesen járnak szemvizsgálatra, nem hordanak szemüveget. Pedig a rossz látás kellemetlen tünetekkel járhat: a fáradt, kiszáradt szem mellett a fejfájás a leggyakoribb panasz. Szintén jellemző a hazai szemüveg-viselési szokásokra, hogy amikor váltani kell a közeli és a távoli látás között, a többség cserélgeti a szemüvegeit. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető – például vezetés közben, amikor egyszerre kell távolra látni, a műszerfalra nézni és a visszapillantó tükröt figyelni. A multifokális lencsék az összes távolságra tökéletes látást biztosítanak a szemüvegek váltogatása nélkül.

A többfókuszú lencsét kizárólag optometrista vagy /images/0000/0203/multifokalis2k.jpgszemész szakorvos írhatja fel, alapos vizsgálat és igényfelmérés után. – A szakember a széles palettából teljesen egyénre szabott szemüveglencsét is ajánlhat, ami maximálisan igazodik a páciens életviteléhez, munkavégzéséhez, szabadidős tevékenységeihez, szemüveg-viselési szokásaihoz. Az egyénre szabott lencsék drágábbak, mint a „hagyományos” multifokális lencsék, utóbbiakat viszont akár már egy egyfókuszú lencse áráért is meg lehet vásárolni” – árulta el Tóth Tamás Titusz. Hozzátette: a multifokális lencséket a legtöbb keretbe bele lehet csiszolni, és olyat is választhat a páciens, amelyik napfényre besötétedik. Így egy szemüveg akár négyet is helyettesíthet.

A Magyar Látszerész Szövetség 2013. május-júniusi kampánya azt kívánja elérni, hogy a negyven év felettiek tudjanak a multifokális szemüveglencsék létezéséről, és megismerkedjenek előnyös tulajdonságaikkal. A kampány üzenete: ne elégedjünk meg olyan szemüveggel, ami csak egy távolságra jelent megoldást! Az érdeklődők a kampány ideje alatt 100% elégedettségi garanciával próbálhatják ki a multifokális lencséket – ha megszokási probléma adódik, az optikus egy másik, új lencsére cserélheti a teljes elégedettség érdekében.

Várjuk a felmerülő kérdéseket, melyekre szemész szakember válaszol majd!

 

varoszoba2
#12426 varoszoba2 hozzászólása: 2013.05.02. 07:33

Kedves Ilona!

A progresszív lencsék kínálata valóban nagyon széles, és mint ilyen, jelentős minőségbeli különbséggel rendelkeznek. A hagyományos progresszív lencsékkel kezdődik a sor, és a teljesen személyre szabott lencsékkel zárul, amelyek esetében a lencse gyártásánál figyelembe veszik az Ön egyéni preferenciáit, a használattal, hobbival, fejtartással, munkavégzéssel kapcsolatban, sőt, a lencse gyártás előtti kalkulációjánál, még a korábban használt korrekcióra/szemüvegre és annak megfelelősségére is külön hangsúlyt helyeznek.
Minél inkább személyre szabott egy multifokális szemüveglencse, annál nagyobb elégedettséggel szolgál.
A legfontosabb, hogy vásárlásnál tájékozódjon az egyes gyártók által kínált, kifejezetten progresszív lencsékre vonatkozó garanciákról, -ami gyártótól függően, 1,3 és 6 hónap is lehet – ugyanis a progresszív lencsék jelentős többségében, egy úgynevezett, „megszokási garancia” áll a vásárlók rendelkezésére, ami az Ön, korábbi vásárlását is orvosolhatta volna, hiszen amennyiben Ön nem elégedett a  szemüveggel, azt  a garanciaidőn belül visszaviheti, és más progresszív lencsére cserélheti!
Erre kívánjuk felhívni a figyelmet jelen kampányunkkal is, melynek üzenete a „100% elégedettségi garancia”. Az ehhez szükséges garanciakártyát kérje optikusánál!

Köszönettel és üdvözlettel,
Tóth Tamás Titusz

#12425 Kilona hozzászólása: 2013.04.27. 04:31

Örömmel olvastam az írást a progresszív lencsékről. Nekem már 10 éve van, többé-kevésbé hordom is, eléggé zavaró néha, vannak helyzetek, amikor nem elégíti ki maximálisan az igényeimet. Van egy ismerősöm, aki most leváltotta ugyancsak progresszív szemüvegét egy másik progresszív szemüvegre. Nagyon elégedett, azonnal magáénak tudta, mikor kisétált az optikából. Nem így az előzőt. Kérdésem: mit kell tudnia  a lencsének, hogy minden igényt kielégítsen és mi a garancia arra, hogy a sok-sok optikusból, kínálatból a legjobbat, legmegbízhatóbbat kapjuk? Van-e minőségbeli különbség a különféle gyártók lencséi között, hiszen elég nagyok az árkülönbségek. Olyanra szeretném lecserélni, ami tényleg hóban, fényben, fagyban, vezetésben stb. a legjobb, de elég nehéz a sok pénzt erre is előteremteni…, tehát nem szívesen dobnám ki megint az ablakon. Köszönettel, Kilona

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close