„Én jól vagyok, és te?” – ingyenes prosztatarák-szűrés a Semmelweis Egyetemen

2016.05.31. 18:06
Dr Nyirádi Péter 625x400

Ingyenes prosztatarák-szűrést rendeznek június 4-én szombaton a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján. Habár a szűrésre meghirdetett helyek száma szinte órák alatt betelt, azonban az Urológiai Klinikán folyamatosan végeznek szűrővizsgálatot, amelyre beutaló nem szükséges, csak előzetes bejelentkezés. Részletek ide kattintva!

A PSA-szűréshez vért vesznek, és ha szükséges, a tapintásos vizsgálatot is elvégzik. Mindez néhány perc, nem kell éhgyomorral érkezni, csupán TAJ kártyát, személyigazolványt és lakcímkártyát kell vinni.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben – mondja Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója hangsúlyozva, hogy az idejében felismert daganat gyógyítható. Elsősorban az 50 év feletti korosztály érintett, nekik érdemes évente eljárni szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a vizsgálatot, amely mindössze néhány percet vesz igénybe. Vérvétel segítségével megállapítják a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén szintjét, amelyből lehet következtetni a betegség jelenlétére. Ezt egészíti ki a tapintásos vizsgálat.

Müller Péter Sziámi zenész is a kezdeményezés mellé állt, azt mondja: arra kívánja buzdítani férfitársait, hogy figyeljenek jobban az egészségükre. „Én jól vagyok, és te?” – teszi fel a kérdést, amely egyben a Movember Magyarország által támogatott ingyenes szűrőnap szlogenje is.

A klinikaigazgató szerint azért is nagyon fontos az évenkénti szűrés, mert ha idejében kiderül, hogy baj van, műtéti úton, esetleg sugárkezeléssel jól kezelhető a betegség, amely egyébként lassan alakul ki, és sokáig tünetmentes marad. A gyakori és fájdalmas ürítés, véres vizelet és fájdalom általában már csak akkor jelentkezik, ha előrehaladott állapotban van a daganat, esetleg már áttét is kialakult. Dr. Nyirády Péter szerint kisebb eséllyel alakul ki a betegség azoknál, akik rendszeres szexuális életet élnek, sportolnak, odafigyelnek az étkezésükre, és akiknél nincs családi halmozódás.

(Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close