Érthető „betegigény”: tájékoztassanak és motiváljanak!

2016.04.18. 17:06
PiczkoKatalin_625x400

A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közérdekű Egyesülete (BEOKE) egy olyan civil szervezet, mely orvosokból és az egészségügyhöz valamiképpen kapcsolódó szakemberekből áll. Azon munkálkodnak legjobb tudásuk szerint, hogy a krónikus betegséggel élő emberek számára tudást és motivációt nyújtsanak a helyes életmód megvalósításához, valamint hogy a betegségek kialakulásának megelőzésében segítsék a lakosságot. Sokat fogunk még róluk hallani, most elsőként dr. Piczkó Katalin, a szervezet elnöke nyilatkozik a Várószobának.

Milyen missziót fogalmaztak meg szervezetük számára?
A BEOKE vezérelve alapján a beteg ember tájékozottsága alapvető fontosságú a gyógyítás hatékonyságában. Missziónk hozzájárulni ahhoz, hogy a betegoktatás prioritást élvezzen az orvosképzésben és a szakdolgozók képzésében, a szakmai társaságok munkájában, a politikai és orvos-vezetői döntésekben, a mindennapi betegellátásban és az egészségügy finanszírozásában egyaránt.

Önök szerint mi a sikeres betegoktatás záloga az oktató tudása és a tevékenységre szánt idő mellett?
A betegoktatónak a tudás mellett olyan kompetenciákkal  kell bírnia, mellyel hatékonyan tudja befolyásolni, hogy a beteg motivált legyen a terápiás javallatok alkalmazásában.  Ezzel nemcsak a beteg tudása bővül, de a betegséghez és a világhoz való hozzáállása, attitűdje is megváltozik: tudatossága és betegségében, illetve gyógyulásában a felelősségvállalása megnövekszik.

Mi motiválta Önöket abban, hogy egy ilyen jellegű civil szervezetet hozzanak létre Magyarországon?
Az a tapasztalatunk, hogy sem a háziorvosi, sem a szakorvosi praxisokban nincs megfelelő idő arra, hogy elegendő információt adjon át az orvos pácienseinek. A családorvosi rendelőkben egy betegre átlag hat perc jut. Közben pedig a civilizációs ártalmak és a demográfiai változások miatt a krónikus betegségek korát éljük, és alapvető szemlélet-változásra volna szükség. Ennek igényét a családban kell kialakítani, majd folytatni az óvodában, az iskolában, és a társadalmi – gazdasági élet minden területén.

Az egészségügy és a társadalom egésze is eléggé leterhelt Magyarországon. Hogyan kívánnak mégis sikerre vinni egy ilyen vállalkozást?
Pont az a célunk, hogy megmutassuk, hogyan lehet többlet kiadás, anyagi ráfordítás nélkül egészséges, minőségi, boldog életet élni. Hangsúlyozzuk a szabad akarat, a személyes döntés és a felelősség jelentőségét. Gondolkodásunk középpontjába az emberi méltóság és az emberi élet védelmét helyezzük.

Milyen módszerekkel kívánják mindezt elősegíteni?
A BEOKE-t egy olyan aktívan működő civil szervezetként képzeljük el, melynek fő feladata hozzájárulni a betegek tájékoztatásához, szakmailag megalapozott, minőségi, hatékony, online módszerekkel. Most tervezzük weboldalunk megújítását, amelyre az írásos anyagok mellett videóanyagokat is szép számmal feltöltünk majd. Emellett, mint minden évben, meghirdettük betegoktató pályázatunkat, amelyre bárki jelentkezhet. A résztvevők szeme előtt az lebegjen, hogy 3-5 perces üzenetük hatására a hallgatóságban megérjen az elhatározás az életmódváltásra. A műfaj ugyanakkor nem behatárolt, bármilyen módon megvalósítható ez a cél, de a pályaműről mindenképpen előadást kell tartani, amelyek közül az első hat helyezett felkerül majd weboldalunkra, valamint a szakmai zsűri elismerése mellett könyvutalványban részesül. A téma: egészséges életmód, életmódváltás, egészséges életmódra való nevelés, akár testi, akár lelki megközelítésből. Mindez lehet általános, prevenciós célokat szolgáló, és egy adott krónikus betegséggel együttélést segítő ötlet egyaránt.

Bővebb információ, elérhetőség: betegoktatas@gmail.com dr. Piczkó Katalin 06 1 214 24 69, 06 70 340 9032

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close