“Gyermek az asztalnál” – a dietetikus-anya szemével

2016.06.21. 18:31
gyerekreggeli4

Könyvbemutatón jártunk: Antal Emese szociológus-dietetkus Gyermek az asztalnál című kötete a helyes táplálás valamennyi dimenziójára és az étkezési zavarokra is kitér, de általános tanácsokat is tartalmaz – mire van szüksége a 3-15 évig terjedő korosztálynak, három korcsoportra osztva (óvodások, alsósok, felsősök) – emellett a szerző a gyermekkori táplálkozási problémákról is ír.

Nem szabad nyomni a gyereket

Az általános tanácsok közül a könyvbemutatón Antal Emese kiemelte, hogy a helyes táplálás elérése érdekében fontos a következetesség, de nem jó módszer “nyomni a gyereket”. Aki a legjobbat akarja tenni, az kénytelen lesz inkább elővenni a kreativitását, és némi lazaságot is csempészni a feladatteljesítésbe. Minden fontos alapanyaggal meg kell ismertetni a gyermeket, és megvan mindennek a helye – mondta a szakértő. A desszertnek is. Nem az a fontos, hogy a gyerek ne egyen édességet, hanem hogy ne a főétkezés helyett tegye azt. A zöldséget, gyümölcsöt természetesen nem szabad kihagyni az étrendből, de jó megtalálni ezek közül azt a fajtát – és/vagy azt az elkészítési módot, ami ízlik a kicsinek. Érdemes igazodni a gyerekek ízléséhez – hangsúlyozta a szakértő.

A folyadékpótlásra hasonló szemlélettel érdemes tekinteni. Nem tilos a gyümölcslé. Nyilván az a jó, ha a gyerek vizet is iszik, de ha csak azt adunk neki, nehezen fogja meginni azt a mennyiséget, amire – különösen a nyári hónapokban – szüksége van. A változatosság a kulcsszó itt is.

Sovány, duci, válogatós, étkezési zavarban szenved?

A Gyermek az asztalnál című könyvben nincsenek divatdiéták. Egy gyermeket nem is szabad klasszikus értelemben fogyókúráztatni, az egészséges étrend mellett inkább több mozgást kell beiktatni életébe, ha túlsúlyos – bár nyilván nem mindegy, hogy milyen mértékű a probléma – mondta a szakértő. Ezzel a kérdéssel, ahogyan a “túl sovány”, a válogatós és a különböző étkezési zavarokkal élő gyerekek problémáival is külön fejezetben foglalkozik a szerző, ahogyan az ételallergia, az ételérzékenység kérdéskörökben is rendet tesz a könyv hasábjain. Külön fejezet jutott a vegetarianizmusnak, arra a kérdésre választ adva, hogy vajon étkezhet-e egészségesen egy gyermek, ha nem kap húst, mik ennek a veszélyei, stb. A húsmentes táplálkozás bizonyos szabályokat betartva nem szigorúan ellenjavallott (bár bizonyos hiánybetegségekre azért gondolni lehet ilyenkor), de a vegán táplálkozás semmiképpen sem javasolt a növekedésben lévő szervezetnek. Olyan dolgokat is fontosnak tart Antal Emese, hogy étkezzen együtt a család, terített asztalt körülülve.

Mi van még a könyvben? gyermek az asztalnal_antal emese konyv

A szerző a könyvben mindezeken túl a tápanyagok bemutatásával (miért fontos, hogyan használjuk, mennyi kell belőle, stb.), a fenntartható, környezetvédő táplálkozás alapelveivel, mintaétrendekkel a különböző korosztályoknak, receptekkel, élelmiszerbiztonsági szabályokkal, étrend-kiegészítőkkel, kalória-, és egyéb táblázatokkal is megismerteti olvasóit. Végigveszi a nassolás alapszabályait, és sok egyéb szempont mellett még arra is kitér, hogy az unoka hasát kényeztető nagyszülő vagy az éttermi ebédek hogyan illeszthetőek be a gyermek egészséges életmódjába.

A könyv egyébként nagyon szép, jó minőségű papírra nyomták, öröm kézbe venni. Az esztétikumot növelik a szerzőről és kisfiairól, környezetéről, valamint az ételekről készített színes fotók, a tájékozódást pedig színes keretes anyagok, kiemelések segítik. Elhangzott a könyvbemutatón, és több, mint valószínű, hogy ez így is van: a Gyermek az asztalnál hiánypótló kiadvány.

(RA)

(A fenti kép nem a könyvből származik, http://konyha.frankpeti.net/ oldaláról csentük el.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close