Hasfájás egy fagyitól?

2015.06.12. 10:40
fagyi_edesseg625x400

Végre itt a nyár, beindult a várva várt fagyi szezon, és nemsokára nagyot haraphatunk kedvenc strandunkon a sajtos-tejfölös lángosból is. Ezt az örömet azonban könnyen elronthatják a finom falatokat követő olyan kínzó tünetek, mint például a csikaró hasfájás vagy a puffadás. Három szakember egy kerekasztal-beszélgetésen hívta fel a figyelmet, hogy a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

 

Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják. Ezzel azonban a probléma  - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység – nem oldódik meg.

Elrettentő adat

A statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát.
Dr. Plósz János belgyógyász- gasztroenterológus szakorvos ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára. „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

Egyem – ne egyem, igyam – ne igyam?

Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.

Nógrádi Katalin és Győrki Niké dietetikusok
Nógrádi Katalin és Győrki Niké dietetikusok

Györki Niké dietetikus is úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről. Egyrészt már számos laktózmentes termék kapható. Másrészt a megvonás helyett sokkal egyszerűbb étkezése előtt a természetes laktáz enzim pótlása. A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket. Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, pék- és hentesáruk vagy akár a levesporok is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat. A laktáz enzim pótlásával könnyedén megszüntethetjük a probléma forrását.

Hová forduljak?

Azt pedig, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket. Amennyiben igen, nincs nagy vész, szerencsére a laktóz-intolerancia vérvétel nélkül, gyorsan diagnosztizálható. Érdemes elmenni a háziorvoshoz, aki beutalót tud adni a megfelelő szakrendelésre. Ha nem szeretne beutalót, nem akar sorban állni, abban az esetben több magánklinikán is végeznek – minimális – térítés ellenében laktóz-érzékenységi vizsgálatokat.
Mindenesetre érdemes kideríteni, hogy ez  “csak” tejcukor érzékenység és nincs valami sokkal komolyabb betegség a tünetek hátterében. Ide kattintva láthatja, hol végeznek laktózérzékenység vizsgálatot. 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close