Itt a hősködés ideje

Téma címkék:
2014.07.23. 09:22
TEVAgy a hős kampány

Magyarországon évente 20-25.000 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Jelentős részük megmenthető lenne, ha környezetükben lenne valaki, aki tudja, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik. Míg azonban az Európai Unió országaiban a lakosság túlnyomó része ismeri az újraélesztés technikáját, hazánkban csak elvétve akad ember, aki ilyen esetben mer és tud segíteni. Ha szélesebb körben is megismerik Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán egykori mentőtiszt új módszerét, akkor ez az arány talán javul majd.A Teva a társadalom iránti felelősségvállalásának jeleként felkarolta a programot, és azt tűzte ki célul, hogy megtanítja a lakosságot újraéleszteni. A program céljairól és az eddigi eredményekről Paplanos Péterrel, a Teva kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan indult a TEVAgy a Hős! program?
Vállalatunknál nagy hagyománya van a társadalmi célú programoknak. Évek óta fut például a szív-és érrendszeri prevenciót támogató Érte Vagy! kezdeményezésünk. Ennek során híres sportolók, színészek bevonásával eddig már közel 10.000 ember döntött úgy, hogy egészségesebben, a szívére jobban vigyázva él. A program sikere arra ösztönzött minket, lépjünk tovább, keressünk új utakat a szív-érrendszer területén végzett felvilágosításban. Éppen ekkor kereste meg a vállalat kommunikációs csapatát Mészáros Zalán kollégánk, aki korábban mentősként dolgozott. Elmondta, hogy volt kollégájával kidolgoztak egy olyan módszert, amelynek segítségével mindössze néhány perc alatt el lehet sajátítani az újraélesztést. Ő hívta fel a figyelmünket arra a megdöbbentő adatra, hogy Magyarországon 1000-ből mindössze 17 ember tud újraéleszteni. Ekkor arra gondoltunk, nagyon fontos ugyan a megelőzés, de fókuszáljunk most egy olyan programra, ami akkor segít, amikor bekövetkezik a legnagyobb baj, hirtelen megáll a szív.

Milyen célokkal vágtak neki a kezdeményezésnek?
A legfontosabb célunk, hogy a lehető legtöbb embert megtanítsuk az újraélesztés technikájára és bátorítsuk őket, ha szükséges, félelem és gondolkodás nélkül azonnal kezdjék el az újraélesztést. Sajnos a legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy nagyon sokan oda sem mernek menni egy összeeső emberhez, vagy ha oda is mennek, pánikba esnek és nem tudják elkezdeni az újraélesztést. Pedig, ha megáll a szív, mindössze 4 perc áll rendelkezésre az agyhalál beálltáig, ebben a rendkívül kicsi időablakban kell jól cselekedni. Januárban, a program indulásakor azt mondtuk, ha csak egyetlen életet is sikerül megmenteni, már elégedettek leszünk!

Volt már rá példa, hogy valaki épp a TEVAgy a Hős! során elsajátított ismeretekkel mentett életet?
Igen, eddig három esetről tudunk, de remélem, hogy ennél több is van és a jövőben még több lesz! Legutóbb két hete kaptunk egy levelet egy 24 éves debreceni hölgytől, aki leírta, hazafelé tartott, amikor azt látta, hogy egy 50 körüli férfi összeesik a buszmegállóban. Azonnal odasietett és eszébe jutott az az újraélesztési módszer, amelyet a TEVAgy a Hős! program oktatófilmjében látott a Youtube-on. Meggyőződött arról, hogy a férfi nem lélegzik, akkor hátraszegve a fejét a légutakat átjárhatóvá téve úgynevezett közös csövet képezett, majd elkezdte nyomni a mellkast, percenként körülbelül 100-szor. Addigra már többen köré gyűltek, egyikük hívta a mentőt. Amíg helyszínre ért a segítség folytatta a szívmasszázst. Azzal, hogy azonnal cselekedett, megmentette az ismeretlen férfi életét, hőssé vált!

Hogyan tanulhatják meg az életmentés lépéseit az érdeklődők?Paplanos Péter
Érdemes ellátogatni a www.tevagyahos.hu-weboldalra, vagy csatlakozni a TEVAgy a Hős
facebook közösséghez. Az oktatófilmet a youtube-on is megtalálják. Mindezek mellett számos
televíziós és rádióműsorban is elmondják az életmentési praktikákat Zalánék, és egészségnapokon
fesztiválokon is találkozhatnak velük az érdeklődők.

Köszönönjük az interjút, és a programhoz sok sikert, még több megmentett életet kívánunk!

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close